Welke soorten websites zijn er?
Welke soorten websites zijn er en welke kiest u best? Niet elke website is gelijkaardig en u denkt best op voorhand al goed na over deze types. Eenmaal u een bepaalde stijl heeft gekozen, kan u deze niet zomaar ombuigen.
In dit artikel bekijken 10 verschillende soorten websites. Zo kan u een type kiezen dat het beste bij uw publiek past.

Verschillende soorten websites
1. Informatieve & business websites
Een informatieve websites kent u beter als de ‘standaard’ website. Veel bedrijven en organisaties gebruiken deze manier om online bekendheid op te bouwen.
Vaak bevat dit soort website volgende pagina’s:
- home
- over ons
- dienst
- foto’s
- contact
Dit type website leunt het beste aan bij gebruikers die snel informatie willen verkrijgen over uw onderneming.
2. Social media sites
Social media sites zijn welgekend bij het publiek. Op deze platformen kan u op allerlei manieren online communiceren met andere gebruikers. Vaak verschijnen hier verschillende vormen van content op.
Enkele voorbeelden van populaire social media kanalen:
- YouTube
- TikTok
Door een social media website op te bouwen probeert u een platform aan te bieden waardoor mensen met elkaar in interactie kunnen gaan. Een goede manier om hierbij content te verspreiden is dan ook essentieel.

3. Blogs
Blogs zijn websites die veel geschreven inhoud bevatten. Een blog kan over persoonlijke ervaringen gaan maar het kan ook artikels bevatten.
Momenteel leest u deze pagina op het bloggedeelte van onze website. Veel bedrijven hebben dus blogs om bezoekers geboeid te houden en beter te ranken voor SEO.
Bij het maken van een blog is het de kunst om regelmatig goede en nieuwe content te schrijven. Dat zorgt ervoor dat bezoekers terugkeren om de laatste artikels te lezen.
Meer weten? Lees het in ons artikel verschil blog en website

4. E-commerce
E-commerce websites kent u waarschijnlijk ook wel beter als webshops. Wanneer u online winkelt en pakketjes thuis laat leveren, neemt u deel aan e-commerce.
Een webshop is een interessante investering voor uw bedrijf. Het zorgt ervoor u een heel nieuw publiek aanspreekt. Uw klanten kunnen uw producten en diensten nu 24/7 bezoeken.

5. Directory websites
Een directory website geeft een overzicht weer van andere websites. Zulke websites clusteren gelijkaardige thema’s samen en tonen hier relevante producten of websites voor.
Enkele voorbeelden:
- De gouden gids toont bedrijven
- Booking.com organiseert verschillende hotels
- Immoweb geeft een overzicht van vastgoed weer
- 2eHands.be is een directory voor tweedehands producten
- Skyscanner toont alle mogelijke vluchten voor een zoekterm
Met een directory website is uw website de ideale tussenpersoon. Grotere directory websites kunnen inkomsten genereren dankzij advertenties en betaalde links.
6. Magazine websites
Nieuwssites en magazines schrijven dagelijks veel artikels. Deze publiceren ze meestal dan online in een magazine website. Gebruikers keren steeds terug om de nieuwste artikels te lezen.
Dit type website genereert inkomsten door een grote gebruikersbasis te verwerven. Dit trekt adverteerder aan en bezoekers kunnen zich meestal abonneren om alle content te lezen.
De nieuwswebsite hln.be is hiervan een bekend voorbeeld. Dagelijks verschijnen hier tientallen nieuwe artikels op. Heel wat van deze artikels kan u gratis lezen. De ‘plusartikels’ zijn dan enkel voor betalende abonnees.
7. Forums
Een forum is een type website waarbij de gebruikers actief op elkaars berichten kunnen reageren. Het is vraag- en antwoord gestuurd.
Via verschillende onderwerpen en deelonderwerpen kunnen mensen nieuwe onderwerpen starten en op elkaar reageren. Dit bouwt een hele community op. Een goed forum zal dan automatisch voor wederkerende bezoekers zorgen.
Reddit is een van de bekendste online forums ter wereld. Mensen stellen vragen in een bepaalde rubriek en andere gebruikers kunnen hier dan op reageren.

8. Landing pages
De lancering van een nieuw digitaal product vraagt een specifieke aanpak. Heel wat bedrijven kiezen ervoor om ‘landing pages’ te maken. Dit zijn meestal websites die uit 1 langere pagina bestaat.
Het grootste deel van de gebruikers komt op deze pagina via e-mail marketing of betaalde advertenties. Deze pagina wil mensen aanzetten tot een bepaald doel.
Via een gestructureerde verkooppagina bereikt het al dan niet een bepaald doel bij de bezoekers. Meestal bevat een landing page volgende elementen:
- Aangrijpende (clickbait) titel
- Foto’s of video
- Kernmerken van een product of dienst
- Reviews
- Call to action (CTA)
Wanneer u een online campagne opstart, zal u een landing page kunnen overwegen. Lead Pages is een website met landing page voorbeelden op.
9. Portfolio websites
Portfolio websites tonen het werk van een bepaald persoon of bedrijf. Via een website probeert men meer online bekendheid te verwerven en gaat men werk kunnen tonen.
Voor potentiële klanten of werkgevers is dit heel interessant om op eigen tempo dan een oordeel te vellen. Wenst u zelf een portfolio website op te bouwen? Dan zijn we alvast tevreden van het Divi theme voor WordPress. Lees hier ons review over het Divi thema en maak uw eigen knap online portfolio.
10. One page websites
One page websites zijn websites die uit 1 pagina bestaan. Deze pagina kan menulinks bevatten. Bij een klik op de menubalk zal er geen nieuwe pagina getoond worden maar scrolt u naar een bepaald gedeelte op dezelfde pagina. Dit allemaal dankzij ankerlinks.
One page websites worden gebruikt als online visitekaartjes voor een kleine onderneming of als persoonlijke website. Ze geven snel en bondig de kerngedachte weer.
Conclusie
Bepaalde types van websites zijn verwant aan elkaar en kan u combineren. Andere combinaties of keuzes kan u best vanaf het begin al maken.
Heeft u hulp nodig bij het maken of kiezen van een nieuwe website? Aarzel dan niet en neem vandaag nog gratis en vrijblijvend contact met ons op.
Elk type website spreekt weer een nieuw publiek aan. Overweeg welke vormen bij uw sector passen en speel hier verder op in. Laat in de reacties hieronder weten welk type website momenteel uw voorkeur draagt.