Wereldwijd gebruiken bijna 3 miljard mensen e-mail. Dat alleen al toont een groot potentieel aan waarom e-mailmarketing belangrijk is voor de groei van je bedrijf.

Veel mensen spenderen dan ook uren per week aan het bekijken van hun mails. Dagelijks worden ongeveer 200 miljard mails verstuurd, waarvan meer dan helft zakelijk is.

E-mail is en blijft een krachtige manier om mensen te contacteren. Zelfs in persoonlijke gesprekken wordt er vaak naar mails verwezen omdat het efficiënt is – “Zet het op mail”.

E-mailmarketing speelt hier handig op in door op een persoonlijkere manier uw doelgroep te bereiken. Klanten kiezen zelf om deze mails te ontvangen en kijken graag uit naar gepersonaliseerde mails, zonder spam. Mails kunnen daarbij afgestemd worden op de acties van klanten, waardoor ze relevant blijven.

Nog steeds niet overtuigd? Laten we even de belangrijkste voordelen bekijken. Hopelijk ziet u snel in dat e-mailmarketing een kanaal is om rekening mee te houden.

waarom e-mail marketing belangrijk is

Wat is een E-mailmarketing?

Bij e-mailmarketing staat het opbouwen van e-maillijsten centraal. Mensen kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief of bonus in ruil voor hun e-mailadres.

Deze gegevens van de klant worden in een lijst opgenomen en zo zijn ze geabonneerd. Hoe meer manieren u klanten kan aanmoedigen om zich in te schrijven, des te groter uw e-maillijst zal worden.

Vervolgens kan u eenzelfde e-mail sturen naar alle mensen in uw e-maillijst. De belangrijkste factor is om goede content aan te bieden, zonder daarbij ‘spammerig’ over te komen.

Een slimme verkoper zal niet het ene product na het andere proberen te verkopen zonder meerwaarde. Beter zou zijn om je klanten eerst ‘op te warmen’ met interessante blogberichten, infographics, evenementen of video’s.

Zo kan je tussendoor wel producten en diensten aanbieden. Dat komt oprechter over en mensen gaan je sneller vertrouwen. E-mailmarketing is de kunst om de abonnees van je e-maillijst strategisch om te zetten in terugkerende klanten.

1. E-mailmarketing is effectiever dan social media

effect social media

Social marketing is een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie van elk bedrijf. Het is en blijft een geweldig kanaal om je merkbekendheid uit te spelen en je bedrijf te laten groeien.

Social media is ook belangrijk om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen en op meerdere momenten de relatie te versterken.

Maar als het gaat om bezoekers te converteren naar trouwe klanten, is e-mailmarketing de beste keuze. We moedigen ook aan om zowel social media en e-mailmarketing te combineren.

E-mail bindt je klanten meer aan jouw merk en is veel persoonlijker. Mensen doen ook vaker een aankoop na het openen van e-mail dan na het bekijken van een social media platform.

Verschillende platformen brengen mensen in verschillende mindsets. E-mail converteert doorgaans beter dan social media.

2. E-mailmarketing is meetbaar en flexibel

E-mailmarketing biedt veel analytische mogelijkheden aan. Er komt geen gokwerk aan te pas en veel mailplatformen houden klantgegevens nauwkeurig bij.

U kunt zo bekijken hoeveel mensen de e-mail hebben geopend, wat ze hebben aangeklikt en wie zich in- of uitschrijft. Met die data kan u aan de slag en e-mails optimaliseren voor betere conversies.

MailchimpAweber en Constant Contact zijn slechts enkele voorbeelden van e-mail service providers. Zij bieden een e-mailplatform aan waarbij je e-maillijsten kan opstellen en van deze marketing kan genieten.

Veel van deze providers bieden ook split testing (A / B testing) aan. Deze testen voorzien u van belangrijke informatie om uw campagne te optimaliseren.

Zo krijgt een percentage van je abonnees mail A te zien en het andere deel mail B. Als beheerder kan jij dan kijken welke het meest succesvol was en hierop verder bouwen.

3. E-mailmarketing hoeft niet duur te zijn

betaalbare marketing

Hoewel social media goedkoper lijkt dan e-mail, is dat in realiteit helemaal anders. Je kan je gratis inschrijven op social media platformen maar hierop adverteren kan een kostelijke zaak worden, zeker voor beginnende bedrijven.

Omgerekend stuur je al e-mails naar je e-maillijst voor een paar eurocent per ontvanger. Deze converteren daarbovenop dan nog eens beter dan de andere platformen. Als ROI kan dat wel doortellen!

Marketing op social media, Google Adsense en gelijkaardige diensten kosten wel eens meerdere dollars per klik, afhankelijk van het trefwoord en de competitie.

Hoewel dit zeker een plaats en nut kan hebben in uw marketingstrategie en budget, moet e-mailmarketing minstens gecombineerd worden.

De kracht van betaalde advertenties schuilt hem vooral in het snel bereiken van een grote groep mensen. E-maillijsten worden meer op langere termijn opgebouwd.

Uiteindelijk kan je met een groot opgebouwde e-maillijst dan onmiddellijk veel klanten bereiken voor een kost van bijna niets per bericht.

Meer dan 80% van alle retailers in e-mailmarketing geven aan dat ze e-mail als de meest kost effectieve manier vinden om klanten te verwerven.

Zelfs met de komst van alle nieuwe technologieën en platformen blijven marketers terug naar e-mails grijpen.

4. E-mails zijn persoonlijker en worden meer gelezen

E-mailberichten voelen persoonlijker en boeiender aan dan andere internetboodschappen. Mensen zitten ook in een andere mindset wanneer ze een e-mail openen dan dat ze een bv. een post op Instagram lezen.

Op e-mail wordt meer gereageerd dan op andere platformen. Het zet sneller aan tot actie en reactie. Voor bedrijven is dit dan ook de kans om terugkerende klanten en nieuwe abonnees te verwerven.