Een affiliate website is een website die diensten of producten van andere bedrijven promoot in ruil voor een commissie. Wanneer bezoekers op jouw website op een speciale link of banner klikken en naar een andere website gaan, waar ze vervolgens een aankoop doen, krijg jij een percentage van die winst. Des te meer bezoekers jij kan sturen via jouw ‘affiliate links’ (hoplinks), des te meer geld jij er aan kan verdienen. Deze manier van inkomsten genereren noemen we affiliate marketing.

Wat houdt affiliate marketing verder in

Affiliate marketing is laatste jaren heel populair geworden bij veel bedrijven en eigenaars van websites. Bedrijven krijgen op die manier veel nieuwe klanten binnen en de promotors (affiliates) krijgen een aardig zakcentje in ruil daarvoor. Voor fysieke producten varieert dit meestal tussen de 2-10% van de verkoopprijs. Deze zijn meestal eenvoudiger om te verkopen omdat dit producten zijn van merken en websites die mensen vertrouwen.

Het grotere geld kan je verdienen bij het promoten van digitale producten! Gemiddeld kan je hier 50% van de verkoopprijs verdienen! Zo zijn er digitale cursussen die voor €500 tot €2000 verkocht worden. Stel je voor dat het je lukt om het vertrouwen van je bezoekers te winnen en je hiermee enkele digitale verkopen mee kan realiseren… Dat bedrag kan al aardig optellen.

Bij affiliate marketing zijn er 4 partijen betrokken in het proces van verkoper tot klant.

1. De verkoper die een dienst, fysiek of downloadbaar product aanbiedt. Als bedrijf of online verkoper is het interessant om extra klanten binnen te halen in ruil voor een kleine commissie per klant. Zo moet de verkoper geen personeel aannemen maar kan iedereen online vrij klanten ronselen en zo het bestaande klantenbestand verder helpen uitbouwen.

2. Het affiliate netwerk die het technisch proces voor zich neemt. Voor heel wat bekende merken en bijna alle producten vind je wel een ‘affiliate netwerk’ of partnerprogramma waar je mee aan de slag kan gaan. Zo hebben Amazon, bol.com, Zalando, … een partnerprogramma waar jij als ‘gewone particulier’ geld mee kan verder via online commissie. Schrijf je in voor een van deze netwerken en plaats de hoplinks op je eigen website of blog om van start te gaan. Vaak vind je deze onderaan in de kleine lettertjes van deze websites, met instructiefilmpje, en zonder veel nodige voorkennis.

partnerprogramma bol
Een voorbeeld van het partnerprogramma van bol.com

3. De tussenpersoon (eigenaar van de affiliate website) zorgt ervoor dat de toekomstige klant via zijn of haar website op de affiliate link klikt en op de website van die verkoper komt en mogelijks een aankoop doet. De tussenpersoon hoeft verder niets te doen, enkel klanten naar en via die link sturen. Het maken van de producten, de service, eventuele klachten, … zijn de verdere zorgen van de oorspronkelijke verkoper!

Dat is nu net het mooie aan affiliate websites. Jij kan je focussen op jouw website en het verwerven van nieuwe bezoekers en al de rest verloopt automatisch. Een website met veel bezoekers kan zo passief heel wat geld opleveren. In dit artikel hebben we ons vooral op deze tussenpersoon gefocust.

4. De klant die via de website van de tussenpersoon een aankoop heeft gedaan. Deze aankoop is niet tegen een meerprijs. De oorspronkelijke prijs wordt gewoon verdeeld tussen de verkoper en tussenpersoon, zonder dat de klant daar verder iets van merkt. Het product en de service hiervan blijven nog steeds de verantwoordelijkheid van de originele verkoper.

Heb je een website nodig voor affiliate marketing?

Een website is een absolute aanrader om op een realistische manier aan affiliate marketing te kunnen deelnemen. Technisch gezien is een eigen website niet altijd nodig om mensen op jouw affiliate link te laten klikken maar het biedt veel meer mogelijkheden. Op heel wat social media, forums of websites van andere organisaties is het verboden of niet mogelijk om rechtstreeks een affiliate link te plaatsen.

Het is wel toegelaten om op deze media te linken naar een artikel op jouw website, waar mensen vervolgens op die befaamde hoplink kunnen klikken. Op je eigen website ben jij nog altijd de baas en daar heb je zelf controle over. Bij veel van deze partnerprogramma’s of affiliate netwerken ben je ook verplicht om een eigen website te bezitten of om een link hiervan op te geven.

Vaak worden ook landing pages gebruikt om mensen naar een affiliate website te lokken. Dit zijn ‘mini websites’ van één langere pagina, waar mensen via een e-mail of overtuigende samenvatting naar de website van de verkoper worden omgeleid. Door via zo’n landing page te gaan, wordt de affiliate link in werking gesteld, en kunnen er commissies verdiend worden.

Voordelen van een affiliate website

Een affiliate website beheren kan heel wat voordelen bieden. Je kan zowel affiliate marketing in je website integreren als er eentje volledig in functie stellen van affiliate marketing. We zetten de voornaamste voordelen even op een rijtje.

 • Weinig technische kennis vereist
 • Het is een toegankelijke manier om online geld te verdienen
 • Eenmaal alles werkende is, is het vrij passief geld verdienen
 • Je kan klein beginnen en steeds verder groeien
 • De mogelijkheid om er uiteindelijk veel geld te verdienen
 • Je kan zoveel affiliate websites maken als je maar wilt
 • Je moet geen eigen producten maken
 • maak je geen zorgen over klantenservice of productiefouten
 • regel zelf geen transport of logistieke zaken
 • Hanteer je eigen strategie om bezoekers te lokken
 • Het is heel flexibel, je promoot van de ene op de andere dag een ander affiliate product als je dat wenst
 • Mensen kunnen online shoppen terwijl jij slaapt, je moet verder niets meer doen

Hoe maak je je eigen affiliate website

Als je vastbesloten bent om je eigen affiliate website op te richten, kan je vanaf het begin maar best op de correcte manier aan de slag gaan en de juiste verwachtingen creëren. Er is geen vaste formule hoe je aan affiliate marketing kan deelnemen, maar we nodigen je graag uit om volgende stappen te overwegen.

1. Start je eigen website. We hebben de voordelen van je eigen website al uitgelegd en daarom vinden we dit ook een belangrijke stap. Een eigen website maken kan heel betaalbaar zijn. Je moet een domeinnaam registeren en een website maken via webruimte/hosting. WordPress is een handig platform om een website mee te maken. Veel bedrijven die hosting aanbieden, bieden ook gratis WordPress installaties aan met enkele simpele muisklikken.

2. Bepaal je niche/branche. Kies een onderwerp uit waarrond jij jouw website wilt maken. Je kiest best iets waarover je graag schrijft of afbeeldingen en video’s voor maakt. Ga dieper in op dat onderwerp. Een voorbeeld: Je bent geïnteresseerd in koken en recepten. Bij het maken van een website rond het woord ‘recepten’ zal je op veel sterke concurrentie kunnen rekenen. ‘Recepten om glutenvrij en gezond te leven’ gaat al dieper in op een bepaald onderwerp. Vervolgens kunnen er affiliate links naar bepaalde kookboeken verschijnen. Dit is slechts een voorbeeld maar wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er diep genoeg mee gaat. Zo focus je je op een specifieke markt en ontzie je al wat sterke concurrenten, waar jij het als starter best nog niet tegen opneemt.

3. Schrijf en maak kwaliteitsvolle inhoud voor je website. De beste manier om mensen naar je website te lokken, is door knappe inhoud aan te bieden. Zo kan je een blog op jouw website starten met knap geschreven artikels en leuke afbeeldingen. Misschien is video wel iets voor jou en kan je een YouTube kanaal oprichten, die vervolgens weer mensen naar jouw website doorstuurt.

Zorg er dan ook voor dat je een gemeenschap opbouwt waarbij mensen graag jouw content en inhouden bekijken en ervoor terug willen komen. In online marketing luidt één bekende succesformule: content is king. Focus dus eerst op een kwaliteitsvolle website, niet op je oorspronkelijke inkomsten.

content is king

4. Lok mensen naar jouw website. Je hebt nu een website gemaakt en een niche gekozen. Op deze website heb je knappe inhouden geplaatst en je bent klaar om deze met de wereld te delen. De grootste uitdaging moet nu nog komen: online marketing! Mensen naar jouw website lokken dus. Dit is de reden waarvoor affiliate netwerken en partnerprogramma’s jouw nodig hebben. Er zijn verschillende manieren om jouw affiliate website in een goed daglicht te stellen.

 • Laat je website verschijnen op zoekmachines zoals Google. Dit is een van de meest favoriete manieren van veel online marketers maar ook eentje waarbij je je moeten focussen en succes op langere termijn moet bedenken. De kunst om websites te laten verschijnen op de eerste pagina’s van google noemen we SEO (search engine optimization). WordPress biedt hiervoor verschillende plugins aan, die je al op goede weg kunnen helpen. Yoast SEO is alvast een uitstekende plaats om mee te beginnen!
 • E-mail marketing. Het is niet voor niets dat jij zoveel pop-ups krijgt van grote merken wanneer jij hun website bezoekt. Door e-mailadressen te verzamelen, kan je voorgaande bezoekers terug naar je website lokken met nieuwe blogberichten, nieuwe video’s, … en uiteindelijk jouw affiliate links.
 • Maak een kanaal op YouTube. YouTube is na de Google de grootste online zoekmachine ter wereld. Als je mensen jouw kanaal kan laten volgen, zullen ze vast ook wel interesse hebben in je bijhorende website.
 • Social media. Misschien heb jij al heel wat volgers op platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, … Met deze mensen kan je ook jouw website delen. Link met je profielen opnieuw naar je website.
 • Engageer je in een online gemeenschap. Sluit je aan bij facebook groepen die te maken hebben met het onderwerp van je website, reageer op andere YouTube kanalen in dezelfde niche, wees lid van een forum en geef kwaliteitsvol advies (en zet de link van je website in je profiel). Let op: Ga deze pagina’s niet spammen met links naar jouw website! Wees een goed lid, draag bij aan de gemeenschap van jouw gekozen interesse en dan kan je, waar dit gepast is, een handige link naar een van jouw artikels plaatsen.
 • Betaalde advertenties. Plaats betaalde campagnes via Facebook, Google, Bing of andere adverteerders. Deze campagnes noemen we ook wel eens PPC (pay-per-click). Je betaalt dus per klik, per bezoeker in de zoekresultaten. Het is aan jou om te berekenen wat een bezoeker waard is en of je hier winst uit kan halen. Vaak worden er PPC bedragen voorgesteld door de netwerken waarop je kan adverteren.
 • Andere bronnen. Er zijn nog tientallen manieren om mensen naar jouw affiliate site te lokken. Hierboven hebben we alvast de bekendste en voornaamste opgelijst, maar laat je hierdoor niet limiteren. Bedenk zoveel mogelijk manier om jouw website in de schijnwerpers te zetten!

5. Geld verdienen met affiliate marketing.

Wanneer alles goed verlopen is en je goede inhoud kan aanbieden, zal je regelmatig bezoekers op je website hebben. Vanaf dan kan je affiliate links op je website plaatsen en zo profijt halen van al dat harde werk dat je intussen in je website gestoken hebt. Registreer je bij een partnerprogramma of affiliate netwerk in jouw niche en plaats hoplinks of banners op jouw website, waar dit gepast is.

Conclusie

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met je website. Een affiliate website is toch een van de meest toegankelijke manieren om aan de slag te gaan met online marketing. We willen je ook nog duidelijk meegeven dat het vaak ook hard werken is om een kwaliteitsvolle website op te bouwen. Verwacht niet dat je na enkele dagen of weken al een website hebt opgebouwd die Google al meteen bovenaan zijn zoekresultaten wilt plaatsen. In uitzonderlijke gevallen of met uitstekende kennis van SEO kan dit mogelijk zijn maar als beginner moet je aan meerdere maanden en zelfs jaren denken. Het hangt ook sterk af van de sector waarin je zit. Maak je website op langere termijn, het zal de moeite lonen!

Wees hierin ook ethisch. Verkoop niets dat je niet kent of producten en diensten waar je zelf niet achter staat. Een goed product kan zichzelf beter doen verkopen, het is dan aan jou om die boodschap zo goed mogelijk aan je bezoekers over te brengen! Laat ons in een reactie hieronder weten of affiliate marketing een weg is die jij overweegt en wat jouw favoriete manier is om bezoekers naar jouw website te lokken.