Elke dag zijn mensen op zoek naar kleine tot middelgrote bedrijven precies zoals de uwe. Daarom wilt u ook zichtbaar zijn in de zoekmachines. Misschien is dit nog niet het geval en vraag je jezelf af “Waarom wordt mijn website niet gevonden in Google?”

Maar hebt u de juiste stappen genomen om ervoor te zorgen dat uw website wordt gevonden in Google-zoekopdrachten?

SEO-technieken zijn uw beste keuze om uw website op Google te laten zien. U hoeft geen expert te zijn in SEO, maar als u begrijpt waarom u deze problemen ondervindt, kunt u de prestaties van uw website verbeteren!

Als uw website niet wordt weergegeven in zoekopdrachten, zijn er verschillende redenen waarom dit het geval zou kunnen zijn. Dit artikel behandelt enkele van de meest voorkomende oorzaken en stappen die u kunt nemen om ze op te lossen.

website niet gevonden in Google

1. Google heeft uw website nog niet geïndexeerd

Soms kan het een week of langer duren voordat een zoekmachine de zoekresultaten bijwerkt. Dit komt omdat uw website nieuw is en geen inkomende links heeft.

Maak eerst een account aan op Google Search Console. Wanneer u zich registreert en Google naar uw sitemap.xml verwijst, kunt u hen vragen uw URL’s opnieuw te crawlen. Er zijn echter zoveel verzoeken dat de functie niet altijd meteen werkt (vooral als u een nieuwe of grote site heeft).

Google voegt niet alle ingeleverde URL’s toe aan hun index en ze kunnen geen voorspellingen doen of garanties geven over wanneer of indien ingediende URL’s in hun index zullen verschijnen. Maar als uw nieuwe website wordt gecrawld, duurt het meestal nog een week of twee voordat deze in de index wordt opgenomen.

2. Uw website is te nieuw

Heb je net je nieuwe website gebouwd en gelanceerd? Meestal kan het tot vier weken duren voordat deze wordt weergegeven in de resultaten van zoekmachines.

Hoewel we misschien gewend zijn om dingen snel online te krijgen, kunnen zoekmachines nogal traag indexeren. Dus blijf zitten, wacht en leer meer over algoritmes van zoekmachines voordat je te nerveus wordt.

3. Uw website heeft “no index” tags

U kunt aangepaste code gebruiken om zoekmachines te laten weten dat ze uw site of specifieke pagina’s niet moeten indexeren. Als jij of iemand die jouw site heeft ontworpen deze code heeft toegevoegd, zou dat verklaren waarom het niet in de zoekresultaten verschijnt.

4. Uw website is niet geoptimaliseerd voor zoekmachines

Zodra u uw website bij een zoekmachine indient, wordt er een spider (digitale robot) naar uw site gestuurd om deze voor inhoud te crawlen (doorzoeken). Deze spiders bekijken uw site niet zoals een bezoeker zou doen.

Ze scannen uw site op meta-inhoud, keywords, relevante inhoud en vele andere factoren. Daarom moet u overwegen welke inhoud zoekmachines op uw webpagina’s zien.

5. Uw zoekwoordmarkt is zeer concurrerend

Zoekmachines helpen miljoenen gebruikers over de hele wereld om op internet te surfen en specifieke inhoud te vinden tussen de miljarden websites.

Zorg ervoor dat u zich op een minder concurrerende zoekwoordmarkt richt, zodat u de aandacht van uw consument kunt trekken.

6. Uw website is verwijderd van Google

Google kan sites tijdelijk of permanent verwijderen uit haar index en zoekresultaten. Dit kan omdat het wettelijk verplicht is, als de sites niet voldoen aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google of om andere redenen. Bijvoorbeeld als de sites afbreuk doen aan de mogelijkheden van gebruikers om relevante informatie te vinden.

Dit zijn de verschillende manieren waarop Google uw site kan verwijderen uit zoekresultaten:

  • Deindexed – Wanneer uw domein volledig is verwijderd van Google. Ook bekend als verboden.
  • Penalized – Wanneer uw domein of pagina nog steeds bestaat, maar geen van uw pagina’s kan worden gevonden via zeer directe zoekopdrachten. Deze straf kan automatisch worden uitgevoerd via het Google-algoritme of handmatig worden toegepast door een medewerker van Google.
  • Sandboxed: uw domein of pagina is niet gedeïndexeerd of bestraft, maar het verkeer dat u van Google kreeg, neemt plotseling drastisch af.

Als uw site geblokkeerd is omdat deze in strijd is met de kwaliteitsrichtlijnen, kan Google u hiervan op de hoogte stellen via Google Search Console.

Als u een melding ontvangt dat uw site in strijd is met de kwaliteitsrichtlijnen, kunt u uw site aanpassen zodat deze voldoet aan deze richtlijnen en vervolgens uw site indienen voor heroverweging.

7. U blokkeert zoekmachines om uw site te crawlen

WordPress wordt geleverd met een ingebouwde functie waarmee u zoekmachines kunt afschermen door uw site niet te indexeren. Standaard laat WordPress zoekmachines wel toe.

In uitzonderlijke gevallen, afhankelijk van uw instellingen, kan dit wel het geval zijn. Het enige dat u hoeft te doen is naar Instellingen en Lezen te gaan en het vakje naast de optie Zoekmachine zichtbaarheid uit te vinken. Klik vervolgens op bewaren.

zoekmachine zichtbaarheid wordpress

Wat u nog kan doen om uw website beter op Google te tonen?

Probeer in de eerste plaats bovenstaande fouten te vermijden en op te lossen waar mogelijk. Blijf daarbovenop goed op de hoogte van de laatste SEO-ontwikkelingen. Verder kan u uw SEO nog verder optimaliseren:

1. Verdiep u in de verschillende vormen van SEO

  • On-site optimalisatie
  • Off-site optimalisatie
  • keyword research

2. Voeg keywords toe aan uw website-inhoud, op een natuurlijke manier

3. Gebruik meta-tags om meer keywords toe te voegen

4. Zoek zoekwoorden die niet overdreven concurrerend zijn

5. Zorg voor backlinks van andere kwaliteitsvolle websites of social media

6. Maak een vermelding voor uw site op Google Mijn Bedrijf

7. Houd uw website up-to-date

8. Analyseer uw technische SEO – Vermijd fouten en maak je site sneller

Het is cruciaal dat bedrijfseigenaars leren over SEO om hun online aanwezigheid te verbeteren.

Zodra u uw website hebt geoptimaliseerd om naar de eerste pagina van Google te gaan, stopt u niet – SEO moet altijd worden gecontroleerd en beheerd!