Wat is off-page SEO?

Off-page SEO omvat de acties die je buiten je eigen website onderneemt om jouw website populairder te maken bij de zoekmachines. Het is de tegenpool van “on-page SEO’, waarbij je je website zelf zo goed mogelijk optimaliseert.

Er zijn verschillende off-page SEO factoren die de ranking van je website in de zoekmachines kunnen beïnvloeden. Zij vergroten de vindbaarheid, relevantie, betrouwbaarheid en autoriteit van je website.

Andere plaatsen op het internet (websites, social media, mensen) die naar jouw website verwijzen kunnen een gunstige invloed hebben op je ranking. Een link naar jouw website is daarbij een ‘stem’ voor jouw website. Verkrijg jij links van populaire websites en mensen, zal dat zeker een voordelig effect bekomen.

off-page seo factoren

Waarom is off-page SEO belangrijk?

Zoekmachines veranderen voortdurend van algoritmes maar er zijn wel enkele zekerheden waarop we kunnen voortbouwen. De zoekresultaten willen hun bezoekers altijd de best mogelijke websites tonen. Daarom blijft het voor jou belangrijk om goede content aan te bieden.

Maar goede content moet ook gepromoot worden om gevonden te kunnen worden. Daarom is off-page SEO een belangrijke factor. Verwijzingen van kwaliteitsvolle pagina’s zullen steeds een goed teken zijn voor deze zoekmachines, om jouw pagina positief te tonen.

Hoewel content zeer belangrijk is om goede ranking te veroveren, zal je daarnaast ook nog aandacht moeten besteden om goede links te verkrijgen. Het is zelden dat een website met minder (kwaliteitsvolle) links beter rankt dan website met meerdere goede verwijzingen.

Op lange termijn wint goede content altijd! Maar goede content zonder promotie zal zich momenteel nog steeds op een eiland bevinden. Door verschillende studies kunnen we concluderen dat off-page SEO momenteel nog steeds zwaar doorweegt als rankingfactor.

Off-page SEO factoren

Backlinks

links

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. De kunst is om links van populaire en ‘goede’ websites te verkrijgen naar jouw website. Backlinks verkrijgen is de belangrijkste off-page SEO factor en het vormt de kern van off-page SEO.

Een site met veel hoogwaardige backlinks scoort meestal beter dan website met minder backlinks, zelfs al zijn de websites voor de rest gelijkaardig in kwaliteit. Backlinks vormen een sterk signaal voor goede en betrouwbare kwaliteit naar jouw website.

We onderscheiden hierbij ‘natuurlijke links’ en ‘handmatige links’. We willen zoveel mogelijk natuurlijke links verzamelen, waarbij andere mensen en websites automatisch naar onze websites linken. Handmatige links zijn links die je zelf plaatst en als ‘spam’ over kunnen komen. Vaak hebben deze een ‘no-follow’ tag en hebben die links toch geen draagkracht in de ogen van zoekmachines.

Hoe kan je dan wel actief en veilig links bouwen? Lies hier het vorige artikel waarbij we verschillende manieren om backlinks te verkrijgen op een rijtje zetten.

Social media

sociale media smartphone

Het is wel een goed idee om links op je eigen social media naar je website te plaatsen. Wanneer vele mensen deze liken, delen, of op reageren zal dat opnieuw een positief signaal voor jouw website vormen.

Social media kan ook een plaats zijn waar jij je content kan tonen – die vervolgens viraal kan gaan. Zo kunnen andere mensen dan op een natuurlijke manier backlinks voor jou maken. Zoekmachines pikken deze signalen dan weer op als betrouwbare stemmen voor jouw website, als teken van kwaliteit.

Lokale SEO

local seo

Lokale SEO is optimalisatie voor gebruikers die in een bepaalde regio in contact komen met jouw website en social media. Smartphones en computers sturen signalen door naar zoekmachines, die deze gegevens vervolgens analyseren.

Door deze mensen een goede gebruikerservaring te geven, zal dat een positieve invloed hebben op je lokale SEO. Dit is moeilijker te manipuleren omdat menselijk gedrag in kaart wordt gesteld.

Je speelt hier het beste op in door mensen zowel online als offline de beste ervaring met je product te geven. Zorg voor zoveel mogelijk positieve mond-tot-mondreclame, dat vervolgens een gunstig effect online kan tonen.

Off-page SEO optimaliseren

In de eerste plaats zorg je ervoor dat je je website zelf zo goed mogelijk optimaliseert (on-page SEO). Daarna kan je met meer succes aan je off-page SEO werken. The name of the game is “link building”.

Door link building verkrijg je nieuwe bezoekers en verbeter je voor zoekmachines de perceptie van kwaliteit, waardoor je website stijgt in de zoekresultaten.

Leg goede contacten, bouw je social media uit, spendeer desnoods een deel van je budget aan influencers of advertenties om positieve signalen naar jouw website op te bouwen.

Off-page SEO optimaliseren wilt ook zeggen dat je de kwaliteit van je links controleert. Vermijd links van minder goede websites en spendeer meer aandacht aan kwaliteitsvolle websites. Ahrefs is een tool waarmee je dit verder kan inspecteren.