Je hoort in de wereld van internet marketing regelmatig over link building. Link building zou goed zijn voor de SEO (search engine optimization – zoekoptimalisatie)  van jouw website. Natuurlijk willen website eigenaars zo goed mogelijk online gevonden worden en juist daarom passen ze deze strategie toe.

Link building is het proces waarbij je links uitwisselt met andere websites. Grote en populaire websites die naar jouw website linken vormen voor Google een positief teken dat ook jouw website van hoge kwaliteit is. Daardoor zal je in de zoekresultaten stijgen.

link building

Link building voor Google – kwaliteit wint

Google beschouwt kwaliteitsvolle links van ‘goede websites’ als een stem voor jouw website. Des te meer stemmen jij kan verzamelen van deze populaire sites, des te hoger jijzelf in de zoekresultaten zal ranken.

Je kan beter 1 link verkrijgen van een goede website dan 100 links van minder goede of zelfs slechte websites. Links van website met een lagere kwaliteit kunnen net het omgekeerde effect bereiken.

Het is ook niet altijd zo eenvoudig om een link te krijgen van een grotere website. Maar eenmaal je deze hebt verzameld, zal je mogelijks al meteen een positieve invloed merken op jouw website. Wees geduldig en ga steeds voor deze kwaliteitsvolle links!

De beste manier om een goede website naar jouw website te laten linken, is door goede content te creëren en deze vervolgens te promoten. Als jij een knap artikel schrijft dat beter is dan al de andere artikels voor dat onderwerp, zullen andere mensen al sneller naar jouw artikel willen verwijzen.

Dit is waar content marketing een belangrijke rol speelt. Veel grote websites hebben een blog waar ze steeds nieuwe artikels op plaatsen. Deze artikels lokken nieuwe bezoekers naar de website en kunnen zo nieuwe backlinks verkrijgen voor de website.

backlinks contacten

Zorg ervoor dat jij de allerbeste content voor een bepaald zoekwoord maakt en pas daarna kan je actief aan link building gaan doen. Goede content ‘verkoopt’ zichzelf! Content is king wordt dan ook gezegd.

Deze content, belangstelling en nieuwe links zullen ook opgemerkt worden door de robots van Google. Dit proces kan je herhalen totdat je meerdere artikels bovenaan de zoekresultaten ziet staan.

Links verkrijgen

Er zijn verschillende manieren om links te verkrijgen en deze hebben verschillende waarden. Combineer en experimenteer om te zien welke vorm het beste voor jou werkt.

1. Follow vs no follow links: Voordat je links gaat verzamelen is het belangrijk om het verschil te kennen tussen follow en no follow links. Follow links zijn de links die toegankelijk zijn voor zowel mensen als robots (scripts van zoekmachines). No follow links zijn enkel toegankelijk voor mensen.

Grotere websites willen niet zomaar hun SEO score verliezen door te linken naar minder goede websites. Bezoekers kunnen via commentaarvelden soms reageren op artikels of andere berichten en daarbij een link naar een website posten. Deze links zijn meestal no follow omdat de websitebeheerders hier geen linkwaarde via Google aan willen doorgeven.

Het is jouw bedoeling om zoveel mogelijk kwaliteitsvolle follow links te verzamelen. Deze ‘do follow’ links geven jouw website een boost en daardoor zal je hoger verschijnen in de zoekresultaten van Google.

Je kan de linksoort ook nakijken door de paginabron van een website te bekijken (rechtermuisklik, Paginabron weergeven). Als er bij een link ‘no follow’ staat, geeft de website aan de robots het teken dat ze deze niet moeten volgen. Als er niets bijstaat, is het een gewone link (follow).

paginabron weergeven
no follow link

2. Natuurlijke backlinks: De beste manier om links te verkrijgen is door de bezoekers van je website. Wanneer zij je content goed vinden, zullen ze deze willen delen met collega’s of vrienden. Op die manier krijgt de website positieve signalen van Google.

Het is een teken dat mensen de content zo interessant vinden, dat ze hem zelfs willen linken naar social media of andere websites. Zeker wanneer een grotere website dit ‘natuurlijk’ doet, zal dat een boost voor jouw rankings betekenen.

De werknemers van Google hebben ook al heel duidelijk gemaakt dat ze niet houden van ‘onnatuurlijke’ manieren van link building. Zij willen dat goede content gedeeld wordt door het publiek om op die manier de zoekresultaten zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Wanneer jij goede artikels, interessante video’s, infographics, … maakt en deze op een natuurlijke manier gedeeld worden door je volgers, zal dat heel positief zijn voor jouw website. Dit is waarbij je verder gaat kijken naar een goede content marketing strategie.

3. Broken link building: Online zijn er heel wat websites die linken naar andere websites die gewijzigd zijn of zelfs niet meer bestaan. Deze links noemen we ‘broken links’.

Wanneer een broken link naar een andere website vervangen kan worden met de content van jouw website, is er een mogelijkheid om een backlink te verkrijgen. Er zijn verschillende online tools om deze backlinks voor jouw keyword of onderwerp op te sporen.

broken link building

Zorg er in de eerste plaats voor dat jij voor een bepaald onderwerp knappe content hebt gemaakt. Spoor daarna broken links van goede websites op die jij kan vervangen.

Stuur de beheerder een bericht dat je hebt opgemerkt dat er een link op hun pagina niet meer werkt maar dat jij al een alternatief voorstel hebt om naar te linken, zodat zij dezelfde content kunnen behouden, maar enkel de broken link met jouw link kunnen vervangen.

Met een beetje geluk – maar ook goede content – heb je nu van een populaire website een link op een grote pagina of blogpost naar jouw website verkregen. Dit proces noemen we broken link building.

4. Guest blogging: Op verschillende websites zal je al wel eens “Schrijf voor ons” of “Guest blog” hebben zien staan. Verschillende websites zijn voor content marketing steeds op zoek naar mensen die artikels of video’s willen maken. In ruil mag je daarvoor mogelijks een link plaatsen naar jouw website.

Contacteer websites of blogs in jouw niche en vraag of je een artikel mag schrijven voor hen. Je biedt dit gratis aan maar vraagt wel naar de mogelijkheid om één ‘follow link’ naar jouw website te mogen plaatsen.

De beheerder zal vervolgens kijken of ze jouw website en content goed genoeg vinden, en dit mogelijks toestaan. Als je deze strategie regelmatig op langere termijn toepast zal je enkele sterke backlinks van grotere bloggers, met veel volgers, naar jouw website zien verschijnen.

5. Mailen: Je kan met verschillende tools en programma’s de backlinks van je concurrenten bekijken. Wanneer jij gelijkaardige – en liefst betere – content hebt, is het meer dan mogelijk dat ook zij naar jouw website willen verwijzen.

e-mail sturen

Lijst de websites op waar jij graag een link van wil verkrijgen of van websites die al naar je concurrenten linken. Contacteer de beheerders van die websites met een goed opgestelde e-mail.

Vraag daarbij niet rechtstreeks om zomaar ergens op de website naar jouw website te linken, dat komt heel onbeschaamd en egoïstisch over. Vertel over een bepaald blogbericht dat je interessant vond en vermeld daarbij dat jij over een gelijkaardig onderwerp ook hebt geschreven.

Je kan de link vervolgens plakken en zeggen dat ze hem gerust mogen delen – indien ze dit zelf willen, maar zonder druk. Op die manier zal je al sneller goede contacten en links opbouwen.

Een aantal van deze websites zullen startpagina’s zijn die doelbewust op zoek zijn naar goede websites om naar te linken. Als jouw content goed genoeg is, zullen deze links niet zo moeilijk zijn om te verkrijgen.

6. Outreach posts: Bij outreach posts probeer je goede contacten op te bouwen met influencers of grotere bloggers in jouw niche. Een strategie daarbij is om een grote blogpost te schrijven en een woordje uitleg van ‘experts in de sector’ toe voegen.

Je vertelt deze contacten dat jij hen als expert ziet en of ze hun mening willen delen over het onderwerp waarover je schrijft. Probeer dit bij meerdere personen voor hetzelfde bericht te doen.

Eenmaal jouw knap artikel geschreven en gepubliceerd is, neem je terug contact op je experts. Je stelt ze op de hoogte van je nieuw artikel en dat zij bijvoorbeeld in ‘tip 5’ verschijnen. Bedank ze voor hun deskundigheid en dat ze vrij zijn om het bericht te delen.

Vooral de laatste is belangrijk. Jouw contacten mogen niet het gevoel krijgen dat zij een manier zijn om backlinks te verkrijgen. Ze zijn in de eerste plaats een betrouwbare bron geweest voor goede informatie. Maar als ze vrijblijvend zijn om jouw bericht te delen, zullen sommigen dit mogelijks al uit zichzelf doen.

7. Betalen voor links: SEO een miljoenenindustrie waar veel geld bij betrokken is. Veel bedrijven willen op de eerste plaats van de zoekmachines verschijnen en zijn bereid om deze plaatsjes met veel middelen te veroveren.

SEO digital marketing

Hierdoor zijn er heel wat SEO bureaus en agencies ontstaan die dit proces voor ondernemingen op zich nemen. Je kan als bedrijf SEO experts inschakelen waar je dit nodig acht. Het is zelfs mogelijks om backlinks te kopen van websites die veel autoriteit hebben.

Zorg ervoor dat je deze bedrijven goed kan vertrouwen en dat zij veel oprechte recensies kunnen voorleggen. Een aantal van deze zogezegde SEO experts gebruiken technieken die verboden zijn volgens de beleidsregels van zoekmachines.

Wanneer Google merkt dat jij aan een negatieve vorm van link building deelneemt, zullen ze je website daarvoor juist lager kunnen plaatsen in de zoekresultaten. Of nog erger – jouw website op de zwarte lijst plaatsen – en niet meer vindbaar maken.

Pols daarom steeds naar de strategie van het bedrijf dat je contacteert en of ze aan white hat SEO doen. Dit is de SEO die wel voldoet aan de normen van Google. Als je personen tegenkomt die tientallen backlinks in een uur tijd beloven, of een ‘PBN netwerk’ maken, loop je zo snel mogelijk de andere kant uit!

Wat is een SEO tekst voor link building?

Bedrijven die aan content marketing doen posten artikels in een blog om bezoekers naar hun website en bijhorende producten te lokken. We herhalen dit vaak – maar het is zo belangrijk – om kwaliteit en enorm goede content aan te bieden.

Goede content is heel belangrijk maar je wilt ook dat deze na al dat harde werk gevonden kan worden in de zoekresultaten. Daarvoor zijn er een aantal richtlijnen, zodat je tekst vindbaar wordt voor de zoekmachines.

Probeer je te focussen op een bepaald onderwerp of keyword, dat mensen in kunnen typen in de zoekresultaten van Google. Vervolgens kan je je tekst optimaliseren om je pagina voor dat bepaald keyword te laten ranken. Een keyword kan ook uit meerdere woorden bestaan (meestal 3-5 woorden).

search engine optimization

Volgende tips kunnen jouw artikel een boost geven.

 • Zorg ervoor dat je keyword in de titel staat (liefst vooraan).
 • Kies een korte URL, waarin het keyword ook verschijnt.
 • Laat je keyword ook in de eerste regels van je artikel verschijnen.
 • Schrijf langere teksten.
 • Voeg enkele synoniemen van het keyword aan je tekst toe.
 • Geef je afbeeldingen een titel en alt-tekst, waarbij het keyword ook vermeld kan worden.
 • Link in je tekst ook naar andere artikels van je website (internal links).
 • Neem je keyword op in je meta tags (bv. via SEO plugins zoals Yoast)
Yoast SEO snippet
Yoast SEO snippet

Teksten die geschreven zijn met dit SEO doel in gedachte, noemen we SEO teksten. Een belangrijke opmerking hierbij is om in de eerste plaats voor mensen te schrijven – niet enkel voor zoekmachines. Zorg ervoor dat je bezoekers je content goed vinden en pas nadien SEO technieken toe waar dit gepast is.

Gevaren van link building

Google heeft enkele duidelijke richtlijnen opgesteld van wat toegestaan is en wat niet mag. Zij willen dat gebruikers websites kunnen vinden die zo goed mogelijk aan hun ingetypte vragen kunnen beantwoorden. Het is al jarenlang de bedoeling van Google om kwaliteit en goede content aan te bieden.

Toch zijn er heel wat manieren die deze zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Er zijn wel wat middelen om Google te doen geloven dat een bepaalde website (onterecht) beter is dan een andere. Deze verboden technieken noemen we black hat SEO.

We raden black hat SEO heel sterk af! Op korte termijn zal je hier misschien wel de vruchten van plukken maar op langere termijn is het een heel gevaarlijk spelletje. Als Google ontdekt dat je hen wilt manipuleren en de regels niet volgt, zullen ze je verbannen uit hun systeem. Voor een bedrijf of website die jarenlang een reputatie heeft opgebouwd, kan dit fataal aflopen.

black hat SEO

We geven enkele voorbeelden van wat niet toegestaan is.

 • PBN (private blog network): Domeinnamen of websites opkopen met veel autoriteit en deze vervolgens naar jouw website linken.
 • Links verbergen: Slechte links kan je ‘cloacken’ en verbergen voor zoekmachines.
 • Keyword stuffing: Een artikel onnatuurlijk veel volproppen met een bepaald keyword om dit relevant te maken voor zoekmachines.
 • Links spammen op verschillende websites.
 • Bots en computerprogramma’s links laten plaatsen.
 • Links van ‘slechte’ websites: Websites die zelf bekend staan voor black hat SEO technieken of waar hackers verzamelen.
 • Alles wat onnatuurlijk lijkt of bewust de zoekmachines wil misleiden.

Er zijn nog veel manieren om zoekmachines te misleiden maar dit zijn de voornaamste vormen, die je gegarandeerd in de problemen kunnen brengen. Om op de hoogte te blijven van de laatste richtlijnen, lees je best regelmatig de voorwaarden van de verschillende zoekmachines.

Toch zullen er nog altijd mensen zijn die zich willen wagen aan black hat SEO en de gevolgen riskeren. Weet dan ook dat Google één van de grootste en meest invloedrijke bedrijven ter wereld is die actief deze praktijken opspoort.

Wil jij het opnemen tegen een team van de beste experts en ingenieurs ter wereld die dagelijks hun technologie opwaarderen en kunnen steunen op krachtige artificiële intelligentie? Het lijkt mij alvast een kwestie van tijd voordat meeste van deze black hat SEO websites verdwenen zijn. Dat is zeker goed nieuws voor de gebruikers, die op zoek zijn naar de beste websites!

Conclusie

Link building is een krachtige manier om de SEO van je website een duwtje in de rug te geven. Weet wel dat je je best aan de richtlijnen van de zoekmachines houdt. Op lange termijn zullen eerlijke websites met goede kwaliteit het altijd winnen van websites die zich niet aan de richtlijnen houden.

Let dus goed op met wat je doet bij het verkrijgen van links. Bij twijfel moet je jezelf afvragen of je dit ook zou doen als er geen zoekmachines bestonden en of dit natuurlijk lijkt in de ogen van je bezoekers.

Kies, net als ons, voor White Hat SEO en probeer zoveel mogelijk links op een natuurlijke manier te verkrijgen! Het zou heel jammer zijn om al je harde werk verloren te zien gaan door misleidende praktijken.

Een website natuurlijk laten ranken in de zoekresultaten kan lang duren maar de beste content zal zijn weg wel naar die befaamde eerste pagina in de zoekresultaten vinden! Eenmaal dit gelukt is, zal je er nog jaren profijt van kunnen halen – zonder je zorgen te moeten maken over de algoritmes van bedrijven waarover je toch geen controle hebt. SEO doe je voor resultaat op langere termijn!