Bij het maken van blog posts heb je verschillende inspiratiebronnen en schrijfvormen nodig. Steeds dezelfde soorten artikels publiceren gaat al heel snel voor vervelen voor je lezers. Daarom is het gezond om hier, net zoals bij je voeding, variatie in te brengen.

In dit artikel nemen we de verschillende soorten blog posts onder de loep.

 • Artikels
 • Tutorials
 • Lijstjes
 • Persoonlijke verhalen (interviews)
 • Vlogs
 • Reviews
 • Checklists
 • Achter de schermen
 • Guest posts
 • Portfolio
 • Wekelijkse rubriek

We gaan daarbij dieper in op de nuances en bijhorende tips. Zo blijf jij jouw concurrenten een streepje voor en heb je meer inspiratie om aan de slag te gaan en je eigen blog verder uit te breiden.

Waarom verschillende soorten blog posts gebruiken?

Verschillende vormen van blog posts schrijven verschaft een gezonde content mix. Het zorgt er ook beter voor dat je lezers terugkeren om nieuwe inhouden en artikels te ontdekken.

Voor jezelf is het ook leuker om af en toe in een nieuwe stijl te kunnen schrijven. Op die manier ontdek je ook nieuwe onderwerpen om over te schrijven of betere manieren op bepaalde content te kunnen presenteren aan je doelpubliek.

Een andere belangrijke factor is dat verschillende soorten blog posts vlotter getoond worden in de zoekresultaten van Google. Afhankelijk van je competitie kan jij voor bepaalde zoekwoorden een groot artikel schrijven. Soms is een lijstjespost interessanter, enz…

Bekijk welke inhoud bij welke schrijfvorm hoort en probeer een beter blogbericht te schrijven dan de concurrerende websites. Experimenteer hier regelmatig mee en je zal al snel meer succes in de blogwereld ervaren.

Soorten blog posts

1. Artikels

artikel

We starten ons lijstje van soorten blog posts met een van de meest voorkomende schrijfvormen: artikels. Veel schrijvers hebben enkele zoekwoorden of ‘keywords’ waar ze graag meer informatie over willen verschaffen. Ze proberen op deze manier nieuwe lezers te lokken via Google of bestaande bezoekers te behouden door interessante content aan te bieden.

Een artikel is een informatieve tekst die meestal een antwoord geeft op een vraag of studie. Artikels bakenen een bepaald onderwerp af waarop dieper wordt ingegaan. Er is plaats om een eigen mening of vaststaand feit te verduidelijken.

Begin je artikel met een duidelijke titel, die aan de lezer meteen laat weten welke antwoorden hij of zij kan verwachten in de tekst. Maak 3-5 tussentitels die dieper ingaan op elk subonderwerp en schrijf een conclusie. Deze tussentitels ondersteunen de hoofdvraag en het is voor je lezer aangenamer om te lezen.

Artikels kunnen ‘droger’ overkomen. Maak je artikel interessanter door verschillende media toe te voegen, waar nodig.

 • afbeeldingen
 • foto’s
 • filmpjes
 • infographics
 • links naar een bijhorende podcast
 • een quiz die de inhoud test
 • grafieken en diagrammen

2. Tutorials

tutorial

Een tutorial is een handig of stappenplan waarbij je je lezer toont hoe ze iets moeten doen. Vaak worden tutorials ook als een soort van complete gids opgesteld. Een beschreven workshop met bijhorende illustraties en video’s is ook een mogelijkheid.

Probeer voor een tutorial zo compleet mogelijk te schrijven. Het is niet ongewoon om een knappe en volledige tutorial uit te schrijven die meer dan 3500 woorden telt.

Tutorials worden ook graag gezien door de zoekmachines omdat ze de gebruikers een goede ervaring bieden. Dat vindt Google heel belangrijk en ze belonen blogs en websites die langere kwaliteit aanbieden! Zo kan je veel bezoekers naar jouw blog lokken.

Integreer ook hier zo veel mogelijk media, waar je dit nodig acht, om de content zo boeiend mogelijk te maken voor je lezers. Des te langer zij op je blog blijven, des te meer autoriteit je website zal uitstralen. Dat lokt vervolgens weer nieuw volk.

Schrijf volledige tutorials niet op 1 dag. Zie het als een groter project waar je op langere termijn aan werkt. Je kan al wel de structuur klaarzetten en de passende titels noteren. Intussen werk je bijvoorbeeld aan je andere artikels en spendeert daarnaast een uurtje aan dit groter project. Na een week zal je dan knappe content in de vorm van een tutorial geschreven hebben.

3. Lijstjes

list post

Momenteel ben jij een lijstjespost aan het lezen: “11 Soorten blog posts voor de perfecte content mix”. In een lijstjespost wordt er dieper ingegaan op een gegeven opsomming bij een bepaald onderwerp. In ons voorbeeld hier gaan we dieper in op de soorten blog posts. Bij elke categorie vind je vervolgens meer info en tips.

Bij het schrijven van lijstjesposts is het belangrijke om enkele interessant opties te tonen. Op veel blogs lees je vaak veel voor de hand liggende zaken. Probeer eens iets unieks of zelfs geks in een van de opsommingspuntjes te schrijven. Het zal je lezers vast extra interesseren.

Je bezoekers komen niet steeds naar je blog terug om dezelfde info te willen lezen. Een lijstjesposts is een leuk tijdverdrijf en is niet uitsluitend informatief. Een lijstjesposts lees je sneller ontspannend en scrollend.

Je bezoekers zullen eerder geneigd zijn om vlot door de content heen te gaan en niet de volledige lijst van a tot z door te nemen. De onderdelen die ze aanspreken, lezen ze mogelijks wel beter door.

Afbeeldingen zijn hierbij ook heel belangrijk. Wanneer je op een pagina scrolt, zal je eerder stoppen bij een interessante foto en de bijhorende tekst willen lezen. Speel hier als blogger zo goed mogelijk op in!

4. Persoonlijke verhalen (interviews)

persoonlijk verhaal interview

De eerste blogs waren oorspronkelijk begonnen als digitale dagboeken. Dit sprak heel wat mensen aan en bezoekers werden trouwe volgers. Nadien zijn hier blogplatformen en websites verder op ingegaan.

Mensen vinden het nog steeds interessant en betrouwbaar als ze een persoon achter de content herkennen. Door te schrijven over persoonlijke situaties gaan veel personen zich kunnen identificeren met jou. Dit is een heel andere stijl dan het formeler bloggen, waar bedrijven zich eerder toe aangetrokken voelen.

Een extraatjes dat je als blogger kan doen is een ‘over mezelf’ pagina toevoegen. Deze info kan ook een widget zijn in de zijbalk. Zo hebben de mensen meer voeling met de website omdat het meer identiteit uitstraalt.

Nog een optie is om interviews af te nemen van andere mensen of bloggers en hierover te schrijven. Vraag hier natuurlijk eerst toestemming voor en maak het zo transparant mogelijk wat de bedoeling is.

Op die manier kan je met je collega-bloggers of experts in jouw niche samenwerken en een publiek delen. Misschien lukt het jou zelfs om influencers te strikken en op die manier krijg je extra veel bezoekers en kwaliteitsvolle content op jouw blog.

5. Vlogs

vlog

Moderne bloggers durven al wel eens videoblog op te nemen – of kortweg een vlog genoemd. Bij een vlog kan dezelfde inhoud of zelfs meer getoond worden dan op een klassieke blog. Video biedt het beste van content, beeld en geluid aan.

Videoblogs worden aanzien als de toekomst van bloggers. Populaire video’s verschijnen steeds hoger in de zoekresultaten van de verschillende social media en zoekmachines.

Probeer hier als blogger op in te spelen. Bekijk welke geschreven content jij ook in video kan presenteren en op die manier open je een heel nieuw publiek. Het is ook mogelijk om beide te combineren en te integreren.

Zo kan je tegenwoordig heel gemakkelijk video’s plaatsen in een blog of vanuit je vlog verwijzen naar jouw website, blog of andere social media.

Het populairste platform hiervoor is YouTube, wat na Google de grootste zoekmachine ter wereld is! Start met eenvoudige video’s en bouw zo stilaan je publiek op met een eigen kanaal.

Let wel op dat je niet volledig afhankelijk bent van de inkomsten van videoplatformen. Deze platformen kunnen van de ene op de andere dag een kanaal verwijderen, algoritmes aanpassen of beslissen om advertenties op een kanaal uit te schakelen. Verwijs in je kanaal naar jouw website of producten, daar heb je wel de volledige controle over.

6. Reviews

review

Een review is een beoordeling van een product of dienst waarover jij je eigen mening velt. De klassieke reviews die we kennen zijn van filmrecensenten die hun ongezouten mening over de nieuwste kaskrakers uiten.

Je kan over zowat alles een review schrijven.

 • Producten die je online hebt gekocht
 • Diensten van bedrijven
 • Hypes en gadgets
 • Optredens
 • Reizen
 • projecten
 • uitstappen

Mensen zoeken online reviews om een tweede mening over te iets verkrijgen. Dat doen ze veelal voordat ze een duurdere aankoop doen of om hun mening bij te stellen.

Als jij een kwaliteitsvolle review kan schrijven, dat het totaalplaatje schetst voor de bezoeker, kan je veel tevreden gasten verwachten op je blog.

Reviews zijn voor heel wat bloggers ook een inkomstenbron. Vaak worden in dergelijke artikels affiliate links geplaatst. Dit is een speciale link die naar de website of het product verwijst waarover jij je review schrijft. Elke keer een bezoeker op deze link klikt en een aankoop doet, verdien jij als blogger daar commissie op. Je krijgt dus een bepaald percentage van die verkoopprijs.

Even een voorbeeld hierbij: Stel dat jij een blog hebt over fotografie en mensen wilt informeren met allerlei tips… Verder wil jij je bezoekers op de hoogte stellen van de nieuwste camera’s en technieken. Dan kan jij als blogger een recensie schrijven over een bepaalde camera en een ‘affiliate link’ in je artikel plaatsen. Elke keer iemand op die link klikt en die camera koopt, word je daarvoor vergoed.

7. Checklists

checklist

Checklists zijn handige afvinklijstjes die jij je bezoekers aanreikt. We gebruiken in het dagelijks leven al voor heel wat zaken checklijstjes.

 • om te gaan winkelen
 • klusjes die nog gedaan moeten worden
 • to do lijstje op je werk
 • doelen die je in je leven wilt bereiken
 • overzichtslijstjes
 • namen van personen die in je groep aanwezig zijn
 • inventaris

Als blogger kan je een handige checklist opstellen voor je bezoekers en hier meer informatie geven. Dit zijn pagina’s die je bezoekers graag zullen opslaan in de favorieten van hun browser.

We illustreren de mogelijkheden even met een reisblog. Wanneer mensen op reis gaan, zijn ze vaak zenuwachtig en twijfelachtig of ze zeker alles in hun koffer hebben zitten. Online zullen ze dan wel eens op zoek gaan naar een overzicht van nodige spulletjes.

Als jij als blogger hierop kan inspelen en een digitale checklist voorziet, zullen mensen jouw checklist graag opslaan op hun computer. Daardoor heb je vaak terugkerende bezoekers en wordt de pagina gemakkelijk gedeeld op het internet.

8. Achter de schermen

achter de schermen

Trek je stoute schoenen aan en bekijk eens waar je in je niche achter de schermen een kijkje mag gaan nemen. Misschien kan jij via je contacten of een mailtje op bezoek gaan bij een bedrijf of influencer uit jouw sector.

Je kan deze ervaring documenteren in tekst, geluid, video en afbeeldingen. Wanneer jij als blogger deze ervaring kan vastleggen, heb je knap en uniek materiaal om met je publiek te delen! Misschien delen deze personen ook wel een link naar jouw artikel en trek je zo weer heel wat bezoekers aan op je website.

Een mogelijkheid is ook om eigen ervaringen te documenteren en een blik achter de schermen te geven van je eigen leven of passie. Je kan je publiek verrassen met een vlog, over hoe jij achter de schermen te werk gaat.

Contacteer een paar keer per jaar invloedrijke personen of mensen en bedrijven waar je graag mee samen zou werken. Probeer daarbij ook een meerwaarde voor deze mensen te betekenen.

Maak ze duidelijk dat jij een knappe video of artikel wilt publiceren, waarbij ook zij aan een aantal voordelen genieten. Je zal verstelt staan van de gelegenheden die je mogelijks aangeboden zal krijgen!

9. Guest posts

guest post

Guest posts, beter bekend als gastberichten, zijn blogteksten die door derden geschreven zijn. Op een aantal websites heb je misschien al “Schrijf voor ons” zien staan. Deze websites zijn steeds op zoek naar nieuwe schrijvers zodat zij nieuwe content kunnen aanbieden op de blog.

In ruil daarvoor mag je vaak een link posten naar je eigen blog. Dit brengt mogelijks heel wat bezoekers van de andere blog naar jouw website. Zo verkrijg je ook links naar je blog. Google beschouwt links van goede websites als een positief teken voor jouw website en zal je content daardoor beter vertrouwen en hoger plaatsen in de zoekresultaten.

Ook op jouw blog kan je vragen naar mensen die voor jouw blog willen schrijven. Deze situatie levert voor beide partijen verse content of publiciteit op. Overweeg om af en toe te schrijven voor derden in ruil voor deze connectie.

10. Portfolio

portfolio

Wanneer je blogt over een bepaald onderwerp, zal je heel wat expertise opbouwen. Zeker in de creatieve sectoren zal je op die manier een hele voorraad aan knap beeld- en videomateriaal hebben opgebouwd.

Indien dit toepasbaar is, kan je een portfolio in je blog integreren. Zo kan jij je werk tentoonstellen en hier wat meer over vertellen. Veel bezoekers zullen jouw werk en het proces hierbij zeker waarderen en de nodige inspiratie kunnen opdoen.

Een knap portfolio kan ook het perfecte uithangbord zijn om verdere diensten te promoten. Mensen en bedrijven gaan je daardoor ook sneller vertrouwen en willen betalen voor gelijkaardige resultaten.

Met een portfolio kan je dus veel professionele en artistieken wegen uit. Een portfolio is ook niet iets dat je in een paar uurtjes maakt. Bouw dit geleidelijk en in de loop van de weken, maanden en zelfs jaren op.

11. Wekelijkse rubriek

rubriek van de week

Bloggers die dagelijks schrijven kunnen wel eens met een writer’s block te maken krijgen. Je staart op een witte bladzijde en er komen geen ideeën meer in je op. Een wekelijkse rubriek kan daarbij extra ademruimte bieden.

Tijdens de wekelijkse rubriek pik je eenzelfde onderwerp of thema terug op en gaat hier dan dieper op in. Enkele voorbeelden:

 • winnaar van de week
 • voorspellingen
 • samenvatting van de week
 • een blik vooruit
 • product in de kijker
 • wekelijks interview
 • een wederkerend thema

Veel nieuwsbladen maken gebruik van wekelijkse rubrieken. Zo is er regelmatig een vaste cartoonist die per week een actuele strip maakt, iemand die de nieuwste horoscopen schrijft, de uitslagen van de kansspelen, enz …

Voor jouw lezers is dit misschien het moment om op een vaste dag jouw blog terug te bekijken. Zo kunnen zij uitkijken naar een bepaalde dag om zo de nieuwste rubriek van de week te kunnen lezen!

Conclusie

We hebben heel wat verschillende soorten blog posts en tips bekeken. Nu is het aan jou om hiermee te experimenteren. Probeer zeker verschillende vormen uit om een gezonde content mix te maken voor jouw blog of website.

Het is ook mogelijk om deze manieren te combineren en bij te sturen waar nodig. Door veel uit te proberen, zal je nieuwe dingen leren en zal het schrijven ook vlotter verlopen.

Verschillende stijlen en blog posts zorgen voor nieuwe content en houdt het interessant voor zowel je bezoekers als jijzelf. Het is ook de ideale manier om te ranken in de zoekresultaten van Google en nieuwe bezoekers aan te trekken.