Wat is een blog en waarom bloggen mensen en bedrijven? In dit artikel leggen we je graag het verschil uit. Daarbij zetten we enkele belangrijke tips en platformen op een rijtje. Zo kan jij ook op een correcte manier aan de slag gaan. Bloggen is namelijk een krachtig en winstgevend middel in deze digitale tijden.

blog header

Wat is een blog?

Een blog is een online dagboek of weblog. Ze vormen een reeks informatieve berichten. Kenmerkend aan een blog is dat er met bepaalde regelmaat nieuwe berichten verschijnen. Daardoor zal het overzicht in omgekeerde chronologische volgorde getoond worden. Het nieuwste bericht verschijnt bijgevolg steeds bovenaan.

Sinds het ontstaan van het internet werden er op het internet (het digitaal ‘web’), logs geplaatst. Zo kwamen ze al snel aan de term weblogs. Later zijn we dit blogs gaan noemen. Het maken van een blog noemen we zodoende bloggen.

Omwille van de vele voordelen zijn er miljoenen blogs ontstaan. Dagelijks komen er dan ook miljoenen blogberichten bij. Blogs kunnen allerlei onderwerpen dekken. In een eerste fase ging het over opslag van specifieke informatie. Bij het populairder worden van het internet zijn er meer persoonlijke blogs ontstaan. In onze huidige tijd bestaan er blogs over zowat alle mogelijke onderwerpen. Bloggen is zelfs uitgegroeid tot een belangrijke digitale strategie van veel bedrijven.

Er zijn websites die volledig gericht zijn op het bloggen. Andere sites integreren een blogmodule in hun website. Op deze website zie je bijvoorbeeld een menulink blog staan. We integreerden een blog in onze website. Er staan ook pagina’s op onze website die niet tot de blog behoren. Het volledige verschil lees je in ons artikel: verschil tussen een blog en een website.

blog inspiratie schrijven

Blogplatformen

Wanneer je een blog wil maken, zal je daar een bepaald platform voor nodig hebben. Al je artikels hebben een bepaalde plaats op het internet nodig. Dit zijn alvast 5 populaire blogplatformen:

Een eigen website:

Het (laten) maken van een eigen website is voor elke serieuze blogger een must. Op een eigen website heb je de volledige controle en geen beperkingen. Vele gratis platformen bieden webruimte aan, maar zijn vaak overgoten met reclameboodschappen.

WordPress.org is een CMS dat je op je hosting kan installeren. Dit is de populairste CMS ter wereld en talloze bloggers maken hier dan ook gretig gebruik van. Het is bestemd om heel eenvoudig pagina’s aan te maken en om een blogmodule te integreren. Er is geen technische kennis voor vereist.

WordPress.com: WordPress.com is niet te verwarren met WordPress.org. Met WordPress.com krijg je een stukje webruimte op het online WordPress platform. Je domeinnaam bestaat dan uit ‘gekozennaam’.wordpress.com . Het geeft iets minder vrijheid dan WordPress.org maar voor beginners kan het een ideale startplaats zijn.

Blogger: Blogger is een gratis platform, dat door Google aangeboden wordt. Ook hier is geen technische kennis voor vereist. Met enkele muisklikken maak je al een thema voor je blog aan en vervolgens kan je aan het schrijven gaan.

Social media: Tumblr, Facebook, YouTube, … kunnen allemaal platformen zijn waarop je blogs of vlogs kan plaatsen. Het is een snelle en eenvoudige manier om mensen op de hoogte te houden. Bijvoorbeeld: Over vrijwilligerswerk, een uitwisselingsproject, een wereldreis, … kan geblogd worden op een Facebook pagina.

Waarom bloggen mensen?

Bloggen kan recreatief, informatief of bedrijfsgebonden zijn. Hoe dan ook is het de bedoeling om met een bepaald publiek in contact te komen en te blijven. Dankzij een blog kan je volgers krijgen en beter in de zoekresultaten van Google verschijnen.

A) Persoonlijke blog

Een persoonlijke blog vertelt vaak het verhaal of een belevenis van een individu. Het hoofddoel is om mensen te informeren en niet meteen om geld te winnen. Reizen, digitale dagboeken of bepaalde projecten vormen vaak de ideale motivatie voor een blog.

Deze artikels worden meestal geschreven in de eerste persoon. Het doelpubliek is vaak een selectie mensen die al gekend zijn van het persoonlijke leven.

B) Zakelijke blog

Ook veel bedrijven beseffen de kracht van het bloggen. Zij nemen vaak een blogmodule op in een gedeelte van de website. Daardoor kunnen ze beter verschijnen in de zoekmachines en nieuwe klanten winnen. Het uiteindelijke doel is om winst te maken en een merk op te bouwen. Deze blogs worden vaker in de derde persoon geschreven.

Met een bepaalde regelmaat verschijnen er op de blog bedrijfsgerelateerde artikels. Wanneer mensen een zoekterm ingeven op Google, klikken ze dan mogelijks op een van deze artikels. Zo krijgen ze via de zoekmachines ‘gratis’ nieuwe mogelijke klanten over de vloer.

Blog als content marketing strategie

Een blog kan voor een bedrijf een manier zijn om aan content marketing deel te nemen. Door steeds nieuwe content online te plaatsen, vergroot het de vindbaarheid op allerlei digitale platformen. Blogartikels zijn bij elke content marketing strategie dan ook een must.

Deze blogtips mogen niet ontbreken bij een goede content marketing strategie:

  • Schrijf kwaliteitsvolle artikels
  • Richt elke blogpost naar een bepaalde zoekterm
  • Schrijf niet in tekstblokken en wissel verschillende soorten media af
  • Probeer – waar mogelijk – in korte zinnen te schrijven
  • Schrijf zoals je zou spreken
  • Probeer minstens 1 keer per week te bloggen
  • Optimaliseer voor SEO

Wenst u hierover meer te leren? Lees dan ons de volledige gids over Content Marketing Strategie

content marketing

Een blog moet kunnen groeien

Bij bloggen is het heel belangrijk om te beseffen dat het moet kunnen groeien op langere termijn. Zowel kwaliteit als kwantiteit spelen daarbij een rol. Zeker met een nieuwe website mag je niet meteen spectaculaire resultaten verwachten. Vaak zal je in het begin geen zichtbare resultaten merken. Na verloop van tijd (en een goede blogstrategie) zal er een sneeuwbaleffect optreden, waarbij je steeds meer bezoekers op je website kan verwachten.

Het blogsucces is afhankelijk van de eigen kwaliteit, sector, competitie, leeftijd van je domeinnaam en de regelmaat waarmee je nieuwe berichten post. Iemand die regelmatig blogt, volgens een goede content marketing strategie, zal realistisch gezien vanaf 4-8 maanden de eerste resultaten kunnen verwachten.

Laat het je niet ontmoedigen als je de eerste weken dus niet veel digitaal verkeer ziet passeren. Dat is heel normaal. De volhouder wint! Tip: Je kan ons contacteren of een audit op maat laten nemen om je een duwtje in de goede richting te geen.

Om een blog succesvol te houden heb je ook meerdere ideeën nodig. Er is niets zo ontmoedigend als een ‘writers block’. Lees daarom ook ons artikel over Blog inspiratie.

Bloggen of vloggen?

Een vlog is een videoblog. Je maakt video’s of spreekt de camera toe. Nadien post je de video op een online platform (meestal YouTube). Bloggen en vloggen tegelijk kan heel tijdrovend zijn. Als beginner is het dan ook aan te raden om met slechts één van deze 2 blogmethodes te starten. Anders raak je overweldigd door de hoeveelheid werk en houd je het bloggen of vloggen misschien niet vol.

Een ideaal scenario is dat je je vlogs kan integreren in je blog. Dan maak je een video en post je deze ook op je website. Maak er een beschrijving bij en je hebt het beste van beide werelden.

Bloggen doe je meestal om goed te scoren in Google. Vloggen geeft je meer volgers op social media en YouTube. Toch is vloggen voor veel mensen een drempel omdat het persoonlijker is. Met een blog ben je anoniemer. Dat maakt ook dat vloggen minder competitief is en op steeds meer belangstelling kan rekenen.

Tegenwoordig zoeken meer en meer mensen informatie op in videoformaat dan via een geschreven artikel. Met video’s kan je voor zoektermen gevonden worden, waar je met een blog nooit in zou scoren. Het is zeker de moeite waard om vlogs te overwegen in je blogstrategie!

Als je het aandurft is een vlog zeker lucratiever dan een blog. Je bereikt meer mensen en je komt betrouwbaarder over. Toch is het niet voor iedereen weggelegd en is bloggen nog altijd een geweldige vorm van content marketing.

Conclusie

Het is zeker de moeite om je verder te verdiepen in de wondere wereld van het bloggen. Besef goed dat het wel degelijk een inspanning vraagt maar dat het op langere termijn zeker de moeite kan lonen.

Start met de juiste strategie en bekijk de hulplinks die we in dit artikel hebben aangeboden. Aarzel ook niet om verdere vragen via de commentaren of contact te stellen.

Het belangrijkste om mee te nemen: Beleef er vooral ook veel plezier aan en houd vol waaraan je start. Veel succes met je blogavontuur!