Regelmatig lees je wel eens over blogs die mensen bijhouden. Is dat dan zo anders dan een website bouwen? Is dit meer dan enkel een soort van digitaal dagboek? In dit artikel leggen we graag het verschil uit tussen een blog en website. We zetten daarbij de voordelen van elke methode op een rijtje en zo kan je bekijken welke jouw voorkeur geniet.

verschil blog en website

Wat is een blog?

Een blog is een soort van website of webpagina waar mensen allerlei inhoud posten. De nieuwste artikels verschijnen meestal bovenaan en duwen zo de oudere posts verder naar beneden. Vaak worden blogs geschreven door enkele mensen of slechts één persoon. Meestal omvatten zij een bepaald onderwerp waar vervolgens dieper op wordt ingegaan.

bloggen

Blogs worden meestal geschreven over een passie, hobby of interesse van die persoon. Soms wordt dit gedaan in ‘dagboekvorm’ of anderzijds vergelijkbaar met een krantenartikel. Blogs bestaan daardoor niet enkel uit tekst. Ze kunnen ook afbeeldingen, video en geluid omvatten. Een blog die uitsluitend uit video bestaat, noemen we ook wel eens een vlog (of video blog).

Een blog kan ook geschreven worden door een groter team van mensen. Op websites van grotere bedrijven kan je ook blogs bekijken. Deze geven vaak meer informatie over artikels van bijbehorende producten of nieuwe ontwikkelingen in de sector.

Het ontstaan van blogs

Blogs waren oorspronkelijk digitale dagboeken of online tijdschriften die geschreven werden voor een kleinschaliger publiek. Dankzij de groeiende populariteit van deze blogs, kwamen er steeds meer ontwikkelaars die deze vorm van publiceren wilden ondersteunen. Blogger.com was een van deze internetgiganten die het bloggen verder toegankelijk maakten voor een groot publiek. Rond deze tijd deed WordPress ook zijn intrede op de markt. De dag van vandaag is WordPress meer dan enkel een blogplatform. Meer dan 30% van alle websites zijn via WordPress gemaakt! Er zijn inmiddels veel voordelen aan het platform verbonden, waardoor het deze populariteit geniet.

Verschil blog en website

Een blog is een type van website. Het begrip ‘website’ omvat meer dan enkel en alleen een blogpagina. Blogs kunnen wel een groot onderdeel zijn van een website. Een groot verschil is dat websites vaak statisch zijn en voor een langere tijd een statische pagina hebben. Blogs zien vaak nieuwe updates en er verschijnen vaker nieuwe artikels op. Op een blog kun je vaak reageren door een reactie te posten. Op heel wat websites kan dit niet op heel wat pagina’s en is er een contactformulier voorzien. Een blog kan je dus meer zien als een gemeenschap en is er meer kans voor interactie tussen de schrijver en lezer.

Neem nu bijvoorbeeld onze website. Wij gebruiken WordPress om onze website te maken, pagina’s toe te voegen alsook onze blogberichten te schrijven! Deze blog is een onderdeel van de website, een groot deel zelfs.

Blog of website – Welke is beter?

Als een beginner wil je vast weten welke methode het beste geschikt is. Eerlijk gezegd hangt het vooral van jouw doelen af. Er zijn heel wat ondernemingen die enkel een kleine website nodig hebben om online gezien te worden. Andere ondernemingen zien bloggen als belangrijk potentieel om hun klantenbasis verder uit te bouwen.

Individuele bloggers vinden het dan weer fijn om ideeën met andere mensen te delen of heel wat van zich af te schrijven als hobby. Met een website kan je meer richtingen uit en kan je een blog integreren. Daarom kiezen wij voor beide. Zowel een website met de mogelijkheid tot bloggen en om interactie met onze lezers te hebben.

een blog schrijven

Wat is het verschil tussen een blogpost en webpagina?

Een webpagina is een pagina op een website die je bezoekt. Deze is meestal statisch en wordt over een langere periode meestal niet bewerkt. Een blogpost is een nieuw bericht dat bovenaan je oude berichten verschijnt. Deze worden vaker geschreven en vernieuwd, met de bedoeling om hier consistent nieuwe posts voor te schrijven.

Een webpagina kan bijvoorbeeld een ‘contactpagina’ zijn, waarbij mensen een mail kunnen schrijven naar de eigenaar(s) van de website. Voor zo’n webpagina is het niet nodig om steeds vernieuwd te worden. Aan de andere kant kunnen bezoekers regelmatig naar je blog kijken om nieuwe inhouden te lezen. Als hier niets nieuw in verschijnt, hebben je lezers geen reden meer om terug te komen. Daarom is een blogpost dynamischer en verschijnt er vaker nieuwe content.

Waarom bloggen – Wat zijn de voordelen?

Iedereen kan een andere motivatie hebben om een blog te schrijven. Dit kan zowel voor je hobby als voor je onderneming zijn. Toch zijn er heel wat voordelen aan een blog verbonden. Het is niet voor niets dat grote ondernemingen een blog opnemen op hun website om klanten aan zich te binden.

 • Een blog zorgt voor nieuwe inhoud op je website
 • Mensen zullen je website graag opnieuw bezoeken om je blog te lezen
 • Google en andere zoekmachines houden van nieuwe content op je website
 • Het is een ideale manier om je website te laten groeien
 • Je kan er je ideeën en creatieve uitingen mee tentoonstellen
 • Bloggen is meestal gratis
 • Het bouwt vertrouwen op met je publiek
 • De waarde van je website stijgt ermee
 • Je kan contacten leggen met mensen die dezelfde interesses delen
 • Ondernemingen kunnen extra klanten lokken
 • Voor veel mensen is het gewoonweg leuk!

Conclusie

Een blog en een website zijn verschillend van elkaar maar kunnen toch voor eenzelfde doel dienen. Wij combineren graag de voordelen van beide werelden. Daarom hebben wij alvast een blog opgenomen op onze website! Laat in een reactie hieronder weten of jij liever werkt via een blog of website of liever de combinatie van de twee.