Veel beginners vinden het overweldigend om het juiste WordPress thema te kiezen. Er zijn duizenden gratis en premium themes. Het ene thema ziet er al beter uit dan het andere. Hoe weet je nu welk thema geschikt is voor jouw website? In dit overzicht zetten we het even op een rijtje, zodat jij de beste keuze kan maken.

Wat is een WordPress thema?
Een WordPress thema omvat de structuur en het uiterlijk van je website. Dankzij een goed thema kan jij je website opbouwen zoals jij dat in gedachte hebt. Bij een nieuwe WordPress installatie zal je automatisch al een thema toegewezen krijgen. Dit thema is vaak heel simpel en gebruiksvriendelijk. Toch is het interessant om eens verder te kijken wat de collectie nog te bieden heeft. Bekijk dan welk thema het paste best bij jouw doelen.
Thema’s bepalen verder nog:
- De structuur en plaatsing van de verschillende elementen van je website.
- Lettertypes
- Kleuren
- Widgets
- Het uitzicht van je blogberichten
- Uiterlijke details
- Eventuele ‘page builders’
- Eventuele ‘premium plugins’

Waarop let je bij het kiezen van een WordPress thema?
1. Wat is het doel van je website?
Een WordPress thema kiezen doe je oorspronkelijk met het doel van je website in je gedachten. Is het de bedoeling dat bezoekers je berichten lezen? Moeten ze een galerij bekijken? Wil je dat ze iets kopen? Wil je mensen lokken naar een evenement? Bekijk welk doel jouw website beoogt en welk thema hierop het beste inspeelt.
2. Bekijk de cijfers
Ook andere mensen hebben in het verleden al een WordPress thema moeten kiezen. Via de WordPress thema catalogus kan je bekijken hoeveel downloads een bepaald thema heeft. Door op een van deze themes te klikken, kom je ook meer te weten over de tevredenheid van je voorgangers.
Heeft het thema vaak 5 sterren gekregen en zelden 1 ster? Dan zijn andere mensen alvast heel tevreden geweest van dat thema. Door te kijken naar ‘Laatst bijgewerkt’ kan je zien of het thema nog recente updates heeft gekregen. Kies niet voor een thema dat al een langere tijd, meerdere maanden of zelfs jaren, geen update meer heeft gekregen.

3. Verkies structuur boven het oorspronkelijk uiterlijk
Bepaalde themes zien er oorspronkelijk heel knap uit. Via demo sites of een portfolio kan een thema echt uit het oog springen. Belangrijker is of jij met het thema kan werken en of dit thema flexibel genoeg is. Misschien kan je amper afwijken van je oorspronkelijk thema. In dat geval kan je met website niet veel kanten uit en ben je gebonden aan één bepaalde stijl en structuur. Kies voor een thema met veel flexibele mogelijkheden.
4. Responsive themes
Tegenwoordig worden meer dan de helft van de websites bezocht via smartphones en tablets! Het is daarom super belangrijk voor jouw website om leesbaar te zijn op verschillende media. WordPress themes die zich kunnen identificeren als ‘Responsive themes’ bieden deze mogelijkheid aan. Via deze google mobile test kan je je website hiervoor onder de loep nemen en testen of deze ‘responsive’ is voor smartphones en tablets. Als we onze website testen via de test van google krijgen we het geruststellend bericht “Pagina is geschikt voor mobiele apparaten” te zien.

5. Eigen kennis
Een WordPress thema kiezen doe je best ook met je eigen computerkennis in het achterhoofd. Bepaalde themes bieden meer mogelijkheden om je eigen codes te gebruiken, maar dan heb je daar ook de bijhorende kennis voor nodig. Andere themes zijn weer heel gebruiksvriendelijk en maken een website maken als het ware kinderspel, zonder enige nodige voorkennis van PHP, Javascript, CSS, SQL of zelfs HTML. Lees eens tussen de reviews wat andere mensen zeggen over de gebruikerservaring die zij hebben gehad bij dat thema en maak vervolgens je keuze.
Gratis wordpress themes
WordPress kan je volledig gratis gebruiken. Voor wie dat tikkeltje extra wenst, bestaan er betalende themes en plugins. Een gratis thema is prima om mee te starten. Zo kan je al wennen aan de manier waarop WordPress werkt en je kan later nog altijd veranderen naar een ander thema. In een vorige post hebben we alvast 25 gratis WordPress themes opgelijst, die er ook nog eens prachtig uitzien en prima werken.
Enkele voorbeelden van gratis WordPress themes waaruit je kan kiezen:

Premium WordPress themes
Wie klaar is om echt aan de slag te gaan met WordPress en zich op langere termijn wilt voorbereiden, kiest best een Premium WordPress thema. Wij zijn zelf grote voorstander van betalende ‘premium themes’. Deze bieden veel meer mogelijkheden en ondersteuning aan en is op langere termijn een slimme investering. Bovendien komen ze vaak met knappe plugins en mooie templates die je kan gebruiken op al je sites. Per maand bekeken zijn ze ook nog eens best betaalbaar!
Enkele voorbeelden van populaire premium themes:

Conclusie
Een WordPress thema kiezen doe je op meer dan buikgevoel alleen. Je moet ook niet per se de juiste keuze van dag 1 maken. Je komt al een eindje ver met gratis wordpress themes en je kan deze nadien altijd nog inwisselen voor een ander thema. Let hierbij wel op dat bepaalde instellingen en structuren kunnen wijzigen.
Een website maak je hopelijk om er lange termijn mee aan de slag te gaan. Daarom is het best verstandig om te investeren in een goed Wordpress thema en hier vervolgens meer over te leren. Laat in een reactie hieronder weten welk thema momenteel jouw voorkeur draagt.