Blog inspiratie versus writer’s block

Als gedreven blogger heeft u voor uw website regelmatig nieuwe blog inspiratie nodig. Zeker wanneer u al een langere tijd een blog beheert is het soms zoeken naar nieuwe inspiratie.

U herkent zich vast wel in een van deze profielen:

 • Je hebt het gevoel dat je over alle onderwerpen al heb geschreven
 • Een blog onderhouden is zo eentonig na een tijdje
 • Andere blogs lijken beter dan die van jou
 • Het duurt lang voordat je berichten gevonden worden in Google
 • Soms vloeien de woorden niet zo vlot uit je pen (of toetsenbord)

In de volksmond noemen we dit ook wel writer’s block. Het kan helpen om een pauze in te lassen. Focus je desnoods even op andere taken. Uiteindelijk heb je wel nood aan nieuwe hulpmiddelen voor meer inspiratie.

Met onderstaande tips willen we u handvaten aanreiken waarmee u terug aan de slag kan gaan. Zo krijgt u terug zin om te schrijven. Dat zorgt er dan weer voor dat uw lezers graag terugkeren naar uw website.

blog inspiratie schrijven

10 Tips voor nieuwe blog inspiratie

1. Onderzoek concullega’s en andere bloggers

Bekijk eens in je industrie welke websites en blogs populair zijn. Neem een grondige kijk in de verschillende blogberichten die zij publiceren. Zijn er onderwerpen bij waar jij ook over zou kunnen schrijven?

Het is niet de bedoeling om een artikel volledig over te nemen of om er iets gelijkaardigs te maken. Geef er je eigen draai aan en maak er iets beter van! Typ de zoekterm nogmaals in Google in. Bedenk dan hoe jij dat artikel zo goed mogelijk kan maken.

Een andere handige tip is om een bestaande titel van jezelf in Google in te typen. Kijk eens welke websites en blogs nog getoond worden voor datzelfde zoekresultaat. Klik die websites aan en verken welke content zij nog aanbieden. Waarschijnlijk zijn het ook onderwerpen waar jij ook mee aan de slag kan.

2. Waarover schrijft de media?

Blijf actueel en volg het nieuws in verschillende soorten media op. Tip: Houd een boekje of digitale nota’s bij. Schrijf nieuwe ideeën op zodat je ze achteraf niet vergeet.

Enkele voorbeelden voor blog inspiratie uit de media:

 • Abonneer je op verschillende nieuwsbrieven
 • Sla een lijst van je concullega’s op in een overzicht
 • Volg het nieuws: tv, radio, krant, online
 • Haal ideeën uit films en series
 • Zoek in Google nieuws of Google Trends naar ideeën

Volg regelmatig jouw favoriete kanalen en vul je lijstje met ideeën aan. Zo zal je een overzicht verkrijgen. Geen blog inspiratie meer? Kijk in je overzicht. Zo heb jij steeds iets om over te schrijven.

3. Bekijk de suggesties van Google

Google toont je veelgezochte onderwerpen die mensen intypen. Het zijn dus de termen die mensen willen vinden! Typ een kernwoord in de zoekbalk in en zie welke suggesties nog getoond worden.

Na je eerste kernwoord kan je een eerste letter intypen. Google zal vervolgens voorstellen doen om die letter aan te vullen met relevante zoektermen. Op die manier vind je weer een heleboel nieuwe ideeën.

google autosuggest

Dankzij bovenstaande manier kan je al heel wat blog inspiratie verkrijgen. Daarna kan je zelfs nog dieper op je onderwerp ingaan. Onderaan de zoekresultaten vind je gerelateerde zoekopdrachten.

Ook hier vind je heel wat nieuwe ideeën waarover je kan schrijven. Schrijf alle bruikbare titels meteen op! Vervolgens kan je weer op één van deze suggesties klikken. Nu kan je opnieuw kijken naar gerelateerde zoekopdrachten. Zo kan je een heel web maken van onderwerpen waarover jij kan schrijven.

google gerelateerde zoekopdrachten

4. Ga dieper in op eigen content of vorige onderwerpen

Bekijk eens welke berichten van jouw website de meeste bezoekers aantrekken.

 • Kan je hiervoor gerelateerde zoektermen vinden?
 • Zijn er tussentitels waar je dieper op in kan gaan?
 • Zijn er moeilijke woorden die een aparte pagina verdienen?
 • Kan je het bericht actueler of up-to-date maken?
 • Misschien kan je een lang artikel opdelen in verschillende delen?

Na verloop van tijd zal je zien welke content jouw lezers aanspreekt of welke net niet. Ga dieper in op wat goed scoort en vermijd onderwerpen die het minder goed doen.

5. Varieer in soorten blog posts

Altijd dezelfde soort Blog posts schrijven kan eentonig worden na een tijdje. Het put sneller je ideeën uit en de motivatie zal mogelijks verdwijnen. Vermijd writer’s block door te variëren in verschillende vormen van blog posts.

Niet elk berichtje moet de klassieke lay-out of regels van een artikel volgen. Experimenteer eens met verschillende opties. Enkele voorbeelden:

 • Werk met lijstjes
 • Maak een stappenplan of tutorial
 • Ga een interview aan
 • Maak het persoonlijker met vlogs of foto’s
 • Betrek bezoekers met een ‘rubriek van de week’

Lees ons vorig artikel over soorten blog posts voor meer info en ideeën.

6. Ontdek onderwerpen op Answer The Public

Op de website van Answer The Public kan u honderden onderwerpen verkrijgen voor een bepaalde zoekterm. Stel de taal in op Nederlands, typ uw keyword in en klik op ‘Get Questions’.

answer the public zoekbox

Vervolgens krijgt u een waaier te zien van verschillende onderwerpen waarover u kan schrijven. Simpel maar heel effectief om nieuwe blog inspiratie op te doen!

answer the public zoekresultaten

Elk onderwerp is aanklikbaar. Het brengt u naar de zoekresultaten van Google. Van daaruit kan stap 3 herhalen om nog meer schrijfideeën op te halen!

7. Artikels op Wikipedia

Wikipedia is een goudmijn aan inspiratie voor uw blog. Het is de grootste online encyclopedie ter wereld. Over heel wat thema’s vindt u onderwerpen en subcategorieën.

Kijk bij de inhoudstafel van een bepaald onderwerp naar de verschillende tussentitels. Bepaalde titels kunnen weer een inspiratiebron voor u zijn om over te schrijven.

wikipedia onderwerpen

Klik de titel aan om nog dieper op een onderwerp in te gaan. Wikipedia heeft heel goede interne links. Dankzij die links komt u snel op verschillende gerelateerde pagina’s terecht. Klik enkele keren door tot u een passend onderwerp heeft gevonden.

8. Waarover schrijft men op Reddit?

Reddit is een populaire website waarop men actief is voor verschillende onderwerpen. Mensen kunnen vragen stellen over een bepaalde categorie en anderen kunnen daar dan weer op reageren.

Als blogger is het handig om eens een kijkje te nemen bij vragen waar mensen mee zitten. Misschien kan jij hier een eigen blogbericht over schrijven.

Reddit is opgebouwd in verschillende ‘subreddits’ die elk over een bepaald onderwerp gaan. Zoek in Google naar jouw sector en typ volgende zoekopdracht in: reddit /r ‘onderwerp’

reddit r blog

Reddit is voornamelijk Engelstalig. Maar dat neemt niet weg dat het een goede bron kan zijn voor blog inspiratie en nieuwe schrijfideeën. Kijk gewoon even na of het gevonden onderwerp ook relevant is voor Nederlandstalige lezers.

9. Google Search console geeft je meer ideeën

Google Search Console geeft data weer over de resultaten van uw website in de zoekresultaten van Google. Dankzij deze informatie kan u pagina’s optimaliseren en nieuwe ideeën verkrijgen.

google search console content inspiratie

In bovenstaand voorbeeld toont de Search Console dat Google ons laat zien voor de term ‘Wat is een blog’. Tot op heden hebben we voor deze zoekterm nog geen ‘rechtstreeks’ artikel geschreven. Dat zou dan weer een idee kunnen zijn voor een nieuw onderwerp. Nadat we dit artikel geschreven hebben, kunnen mensen ons ook beter vinden voor deze zoekterm.

Google Search Console is gratis te installeren. Wij raden het u zeker aan. Het maakt uw website meetbaar en geeft heel wat suggesties voor een betere groei.

10. Haal blog inspiratie bij uw publiek

Wanneer u al een tijdje blogt, zal uw blog heel wat bezoekers lokken. Dat zorgt dan weer voor nieuwe reacties en opmerkingen op uw berichten. Reageer op al deze commentaren. Op deze manier bouwt u ineens een trouw publiek op.

Zijn er vragen waar mensen mee zitten? Op welke onderwerpen wordt dieper op ingegaan? Dat zijn weer nieuwe mogelijke artikels waaruit u inspiratie kan putten.

Sommige bloggers vragen zelfs rechtstreeks aan hun lezers waarover ze graag meer zouden weten. Je kan dit ook creatief oplossen met een poll, e-maillijst of in de commentaarvelden.

Bonus: Integreer andere vormen van Content

Bloggen is één van de vele manieren waarop we content op het internet kunnen bekijken. Toch zijn heel wat verschillende manieren waarop u met uw publiek interactie kan krijgen.

 • YouTube & video
 • Infographics
 • Social media
 • Podcasting
 • E-mail marketing

U kan content dus op heel wat verschillende manieren aanbieden. Hierdoor kan u bestaande content hergebruiken voor verschillende platformen. Misschien is dat net de uitdaging die u op dit moment nodig heeft.

Meer weten? Ontdek ons artikel over de belangrijkste vormen van content voor meer info.

Conclusie

Pas de tips in dit artikel toe en u opent een heel arsenaal aan nieuwe onderwerpen waarover u kan schrijven. Sla deze pagina op in uw favorieten en herlees deze ideeën later nog eens terug!

Laat ons hieronder gerust weten welke tips voor u het beste werken! Zijn er misschien nog handige manieren die ontbreken in onze lijst? Laat het ons zeker weten.