Wat zijn alt tags voor afbeeldingen?

Alt tags worden gebruikt om afbeeldingen in tekstvorm te beschrijven. Gebruikers kunnen een html-weergave op een pagina instellen. Dan worden er geen afbeeldingen meer getoond. Alt tekst zorgt er dan voor dat er wel een beschrijving wordt weergeven.

In dit artikel bespreken we waarom alt tags belangrijk zijn, hoe je ze correct gebruikt en implementeert.

alt tags voor afbeeldingen

Waarom zijn alt tags belangrijk voor SEO?

Zoekmachines, zoals Google, sturen crawlers en algoritmes het internet op. Deze script doorzoeken digitaal dagelijks miljoenen websites. Het zijn dus geen mensen die alles handmatig keuren.

Scripts en robots kunnen afbeeldingen niet bekijken zoals mensen dat kunnen. Daarom kan alt tekst helpen. Het verduidelijkt de zoekmachines waarover een afbeelding gaat.

Google bepaalt dan of een afbeelding relevant is voor uw pagina. Nadien kan het uw afbeelding ook in de resultaten van Google afbeeldingen tonen.

Dat is goed voor uw SEO omdat het de pagina meer waarde geeft. Daarbovenop kunnen gebruikers uw website ontdekken door op afbeeldingen te zoeken.

Hoe schrijf ik goede alt tekst?

1. Omschrijf de afbeelding zo correct mogelijk

Schrijf bij je alt tekst steeds duidelijk wat er op de afbeelding getoond wordt. Wanneer je iets verzint dat er niets mee te maken heeft, kan dit een nadelig effect hebben op je SEO.

Wees daarbij heel specifiek. Even een voorbeeld bij de afbeelding:

  • Matig: SEO
  • Ok: SEO computer
  • Goed: alt tags voor SEO op tablet
seo optimaliseren

2. Maak de alt tekst niet te lang

Je alt tekst mag maar 125 karakters lang zijn. Sowieso houd je deze best zo kort en concreet mogelijk. Door de alt tag te lang te maken, gaan de relevante woorden minder belangrijk worden. Ook in een html-weergave kan dit onnodig veel plaats in beslag nemen.

3. Vermijd overbodige woorden

Gebruik enkel kernwoorden om je afbeelding te omschrijven. Maak er geen zinnen van en vermijd overbodige bijwoorden. Schrijf bijvoorbeeld ‘alt tags voor SEO’ in plaats van ‘dit zijn alt tags voor SEO’.

4. Implementeer af en toe keywords

Een keyword is een trefwoord waarvoor je een bepaalde pagina wil laten verschijnen in de zoekresultaten van Google. Je kan dat keyword in de alt tags van je afbeeldingen opnemen.

Let wel op:

  • Gebruik het keyword waar dit van toepassing is
  • Ga niet in elke afbeelding hetzelfde keyword gebruiken
  • Verzin synoniemen voor keywords om ‘stuffing’ te voorkomen

5. Gebruik niet steeds dezelfde tekst

Verschillende afbeeldingen krijgen best verschillende alt tekst. Elke afbeelding op je website krijgt een bepaalde plaats. Wanneer je dezelfde titels gebruikt, moet je een andere naam verzinnen.

Voor alt tags kan je best variëren in je tekstkeuzes. Gebruik meer synoniemen of een andere manier om eenzelfde soort afbeelding te beschrijven.

Dat komt natuurlijker over en het zal ook beter zijn voor je SEO.

Hoe voeg ik alt tags aan een afbeelding toe?

1. Alt tags met code toevoegen

Een website wordt standaard opgebouwd met HTML. Dankzij html-codes kunnen we onze site functionaliteit geven. Om een afbeelding toe te voegen, voegen we een stukje code toe aan de pagina.

Zo kan je bijvoorbeeld een afbeelding van een computer toevoegen:

<img src=”computer.gif” alt=”Zwarte desktop computer”>

  • Img src geeft de locatie van je afbeelding weer. Dit is een noodzakelijk stukje code dat je nodig hebt om een afbeelding op een website te tonen.
  • Alt moet je niet verplicht toevoegen. Het geeft de alt tekst weer voor zoekmachines en html-weergaven.

2. Alt tekst via WordPress integreren

Via WordPress CMS kan je heel gemakkelijk alt tags bij afbeeldingen toevoegen. Zowel bij Media als in de editor voor pagina’s en berichten kan je snel Alt tekst toevoegen.

Klik op je afbeelding. Rechts verschijnt er een vakje met Alt tekst. Geef je gewenste alt tekst in en WordPress doet de rest. Wanneer je de pagina publiceert, zal de alt tekst automatisch geplaatst worden.

alt tags toevoegen op wordpress

Conclusie

Alt tags integreren bij je afbeelding kost geen moeite. Het is eenvoudig en het gaat snel. Het geeft je SEO ook weer een boost en maakt de pagina relevanter.

Maak er een goede gewoonte van om vanaf nu elke afbeelding te voorzien van een passende alt tekst. Wenst u zich verder te verdiepen in SEO? Lees dan ons vorig artikel: SEO tips voor beginners.