Wat is Google BERT?

Onlangs introduceerde Google het nieuwe BERT algoritme. Google lanceert regelmatige grote updates om hun zoekalgoritme te verbeteren.

De bekendste voorbeelden hiervan zijn:

  • panda
  • penguin
  • hummingbird

Met elke update wordt Google slimmer en beter. Dankzij deze vernieuwingen kan het algoritme onbetrouwbare website verwijderen uit de zoekresultaten. Andere sites die op een heimelijke manier aan link building deden, werden ook bestraft.

Nu is er de BERT update:

BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) zorgt ervoor dat Google de zoektermen van gebruikers beter begrijpt. Deze artificiële intelligentie kijkt naar de betekenis van de zoekwoorden.

Jij zal als gebruiker sneller je antwoord op een ingetypte vraag vinden. Voordien keek Google eerder naar de woorden die je intypte en probeerde daarvoor relevante pagina’s te tonen.

Nu zal Google eerder naar de context van je zoekwoorden kijken. Dan zal het voor die bepaalde vraag en context betere content kunnen aanbieden.

online update

Sinds wanneer is het BERT algoritme actief?

Het Google BERT algoritme werd gelanceerd op 24 oktober 2019. Als gebruiker heb je hiervan waarschijnlijk niet veel gemerkt. Sommige websitebeheerders hebben mogelijks een wijziging in het aantal bezoekers gezien.

Voor een aantal websites is het zoekverkeer verminderd. Dat aantal is er dan weer bij andere bijgekomen. Google verandert constant hun algoritmes maar kleine updates worden niet altijd vermeld.

Grotere updates, zoals een belangrijke aanpassing aan het algoritme, worden dan wel meegedeeld aan het publiek. BERT zal komende weken en maanden nog wel enkele nieuwe updates krijgen om de zoekresultaten verder te kunnen verfijnen.

Hoe werkt BERT?

BERT is een vorm van artificiële intelligentie. Om specifieker te zijn gaat het hier over machine learning. Google is dus in staat om uit eigen fouten te leren en nieuwe concepten te leren.

Voordien maakten we al kennis met Rankbrain van Google. Rankbrain is ook een vorm van A.I. Het nieuwe BERT algoritme vervangt Rankbrain niet. Ze vullen elkaar aan.

BERT analyseert een ingetypte zoekterm van een gebruiker. Vervolgens gaat het deze zoekterm vergelijken met een bepaalde context. Dit kan dankzij machine learning. Vervolgens wordt er dankzij het algoritme relevante content getoond.

BERT

Welke impact heeft BERT op uw website en SEO rankings?

Ongeveer 10% van al het zoekverkeer is ‘getroffen’ door deze update. Wanneer u ineens een grote verandering in het aantal bezoekers heeft gezien, was dat mogelijks door dit nieuw algoritme.

Het is aan u om uw ‘nieuwe’ resultaten te interpreteren. Hulpmiddelen zoals Google Analytics kunnen hierbij helpen om het zoekverkeer te analyseren.

Merkt u een stijging in digitaal verkeer? Google heeft uw website positief beoordeeld. Zet verder in op uw huidige content strategie.

Stelt u een sterke daling vast? Overloop de mogelijke fouten en analyseer de getroffen pagina’s. Type deze pagina’s in Google in en zie welke resultaten nu wel getoond worden bij de eerste weergaven. Stuur vervolgens bij waar nodig. Pas getroffen pagina’s aan en maak nieuwe pagina’s volgens de kwaliteitsrichtlijnen van Google.

Hoe kan je BERT in je voordeel laten werken?

Je kan het nieuwe BERT algoritme niet rechtstreeks in je voordeel laten werken. Er zijn geen magische formules of technieken om op deze vorm van A.I. in te spelen.

De beste tip die we je kunnen meegeven is om je in de plaats te stellen van Google. Zij willen hun gebruikers de allerbeste resultaten voor een ingetypt zoekwoord tonen.

Wanneer uw pagina het meest relevante antwoord blijkt te zijn op een bepaalde zoekterm, zal uw website beter scoren in de zoekresultaten. Met die visie kan u enigszins wel inspelen op deze update.

Enkele tips:

  • Schrijf unieke content / ga niets kopiëren van een ander
  • Zorg ervoor dat de content op uw website de beste is
  • Een snelle en goed werkende website scoort beter
  • Schrijf in de eerste plaats voor mensen, niet voor zoekmachines
  • Leg de focus op White hat SEO
  • Focus u op long tail keywords
  • Maak goed interne links

Conclusie: Het nieuwe Google BERT algoritme is goed nieuws voor alle gebruikers van Google. Hopelijk is dat u voor als websitebeheerder ook zo. Probeer uw website en content zo kwaliteitsvol mogelijk te maken. Dat zal op lange termijn de beste resultaten voor zoekmachines, mensen en uw website leveren.