Jouw website ziet er fantastisch uit, is voorzien van de beste technieken en beschikt over schitterend beeldmateriaal, maar als deze website niet gevonden wordt, wat heb je daar dan aan? Als je wilt dat mensen jouw website vinden, is SEO een must. SEO staat voor ‘search engine optimization’ en omvat alle werkzaamheden die je uitvoert om hoger te gaan ranken in zoekmachines. Een hogere positie betekent meer verkeer en in potentie meer omzet. Deze eenvoudige, maar krachtige, SEO-tips helpen je om goed te scoren in de zoekmachines.

1.     Bouw een goed ontworpen website

Als je website groot is of veel bestanden bevat, dan kun je overwegen een sitemap te maken. Dat is een bestand dat de zoekmachines voorziet van informatie die ze nodig hebben om pagina’s snel te crawlen en te indexeren. Google heeft een handige sitemapgenerator, maar andere zoekmachines vaak ook.

Bovendien moet jouw website bezoekers aanmoedigen om de content te verkennen (en te delen). Wil je producten verkopen? De homepage van jouw website moet op zijn minst een paar geoptimaliseerde productafbeeldingen uitlichten. Een blog runnen? Link naar je laatste berichten. Deze acties zijn niet alleen aantrekkelijk voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines, want het laat zien wat jij belangrijk vindt.

Onderschat tot slot de waarde van een aantrekkelijke website niet. Als jouw website er verouderd uitziet, zullen mensen vertrekken, nooit meer terugkomen en op zoek gaan naar een professionelere concurrent. Dat zijn verloren bezoekers en mogelijke inkomsten. Onze aanbevolen websitebouwers geven je de tools om snel een aantrekkelijke en functionele website te bouwen.

2.     Focus op een specifiek onderwerp

Zoekmachines willen mensen wijzen op de meest gezaghebbende en correcte resultaten. Dus als je een expert bent in een specifiek onderwerp, moet de content van jouw website dat weerspiegelen. Wil je jouw recepten met de wereld delen? Dan zou voedsel de focus van je website moet zijn. Specificiteit is ook de sleutel. Als je een visser bent met een uitstekende kijk op vliegvissen, in tegenstelling tot diepzeevissen, dan is dat waar jouw website over zou moeten gaan.

google seo focus op een specifiek zoekwoord

3.     Kies relevante zoekwoorden

Een gericht onderwerp maakt het eenvoudig om de zoekwoorden voor jouw website uit te kiezen. Wat zijn zoekwoorden? Het zijn de belangrijkste woorden die bezoekers naar jouw website moeten leiden. Om zoekwoorden correct te gebruiken, neem je deze verschillende elementen van jouw website – zoals artikelen, afbeeldingen, video’s en podcasts – en vat deze samen in SEO-vriendelijke termen. Je wilt ook zoekwoorden in de URL van de website, headers-tags, metabeschrijvingen en alt-attributen. Ga naar de backend van jouw website en plaats de termen in de zoekwoordvelden (als je een websitebouwer gebruikt) of bewerk de code (als je liever HTML sleutelt).

Je moet zoekwoorden optimaliseren zodat ze overeenkomen met de zoekopdrachten van mensen. Als jouw website zelfgemaakte sjaals verkoopt, dan zouden ‘sjaal’ en ‘breien’ jouw zoekwoorden moeten zijn. Zoals je waarschijnlijk al geraden had, zullen diezelfde zoekwoorden andere websites oproepen wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert. Als gevolg hiervan moet je naast de standaard zoekwoorden ook long-tail zoekwoorden gebruiken, die vaak gericht zijn op specifiekere zoekopdrachten.

Als we ons eerdere voorbeeld gebruiken, zou een relevant longtail-zoekwoord ‘beste handgebreide Pokemon-sjaals’ zijn. Dat is een bijzonder specifieke zoekopdracht die je kunt gebruiken om jouw website te onderscheiden van de rest. Google heeft een tool, Keyword Planner, waarmee je krachtige zoekwoorden kunt vinden. Word echter niet te obscuur; je wilt geen zoekwoorden gebruiken die door weinig mensen in zoekmachines worden ingevoerd.

4.     Creëer kwalitatieve content op een consistente basis

Kwalitatieve content speelt ook een rol bij SEO. Als voorbeeld, een blog over automotoren moet vragen beantwoorden of niche-onderwerpen belichten. In plaats van door te gaan met motoren, kun je ook dieper ingaan op artikelen boordevol informatie, zoals ‘De 5 grondbeginselen van transmissiereparatie’ of ‘Dingen die je misschien niet weet over carburateurreiniging’.

Zoekmachines geven prioriteit aan websites met nieuwe, veranderende content. Je wilt geen content van andere websites gebruiken. Dit wordt ook wel duplicate content genoemd. In feite zullen zoekmachines je website daarvoor straffen. De oplossing is focussen op hoogwaardige en originele content.

Bovendien moet je jouw website consequent bijwerken. Of dat nu in de vorm van nieuwe artikelen of nieuwe producten is. Bezoekers willen een reden hebben om terug te keren naar jouw website of jouw content delen op Facebook, Twitter, Instagram of andere sociale media netwerken. De crawlers van zoekmachines willen ook graag nieuwe content bekijken en zal daardoor vaker terugkomen naar jouw website.

Het genereren van externe links is belangrijk om waardevolle autoriteit op te bouwen. Zoekmachines zoeken naar links naar jouw website vanaf andere vertrouwde websites, zoals de eerder genoemde sociale media netwerken of andere websites die veel verkeer genereren. Als jouw website content biedt die resulteert in een link vanaf een grote nieuwssite, dan zullen zoekmachines jouw website als opmerkelijk zien en de positie ervan verhogen.

Je kunt dit helaas niet kunstmatig laten gebeuren. Ken je zaken, plaats die kennis op de voorgrond, presenteer deze duidelijk en werk jouw website regelmatig bij. Ervan uitgaande dat het informatie is waar mensen naar zoeken, zal deze eerder gedeeld worden en jouw website uiteindelijk een SEO-boost krijgen.

Creëer kwalitatieve content op een consistente basis seo google

5.     Creëer aantrekkelijke paginatitels en koppen

Een paginatitel en kop zijn vergelijkbare, maar verschillende manieren om dezelfde webpagina een naam te geven. De eerste is een zoekwoordgerichte titel die is ontworpen om de zoekmachines te beïnvloeden en mensen te laten doorklikken naar de pagina, terwijl de laatste is ontworpen om mensen die doorklikken naar de pagina te plezieren.

Als voorbeeld, “Honda Civic Review 2021” is een strakke, SEO-vriendelijke paginatitel die alleen in zoekresultaten wordt weergegeven. Paginatitels zijn tenslotte geschreven voor de zoekmachines. Met “10 redenen waarom de Civic 2021 Honda’s beste auto is” heb je een geweldige kop die het delen en terugkerende lezers aanmoedigt. Dat is ook goede SEO. Natuurlijk kunnen pagina’s en koppen dezelfde titels hebben. Experimenteer om te zien welke methode het beste werkt.

Zorg ervoor dat de paginatitel en kop nauwkeurig beschrijven wat er op de pagina staat. Noem een ​​pagina geen “Honda Civic Review 2021” als de content dat niet weerspiegelt. Dat is liegen tegen de lezer, wat Google en andere zoekmachines afkeuren. Je verliest vertrouwen, autoriteit en SEO-rang.

6.     Optimaliseer jouw afbeeldingen

Op internet zijn afbeeldingen de manier waarop we binnen de lijntjes kleuren; heldere, schone afbeeldingen maken een website uitnodigend. Verder benadrukken afbeeldingen het product of de services die je wilt verkopen en breken grote tekstblokken op om lezers betrokken te houden. Afbeeldingen zijn belangrijk, dus je moet de tijd nemen om ze te optimaliseren.

De eerste stap bij het optimaliseren van jouw afbeeldingen is om ze te verkleinen tot een hanteerbaar formaat. Je moet elke afbeelding onder een megabyte houden en nog kleiner als je een pagina met veel afbeeldingen hebt. Door afbeeldingen te verkleinen tot een resolutie van maximaal 1920 bij 1080 pixels en de JPG- of WEBP-indeling te gebruiken, kunnen jouw pagina’s snel worden geladen. Zoekmachines houden niet van langzaam ladende websites en zullen deze mogelijk lager ranken.

Zorg ervoor dat afbeeldingen ook de juiste alt-kenmerken hebben. Google kan bijvoorbeeld de afbeeldingen op jouw website niet echt zien, maar de alt-kenmerken helpen de zoekgigant om afbeeldingen te categoriseren. Alt-attributen moeten een beschrijving van de afbeelding zijn, maar niet te lang (maximaal 125 tekens).

Contentbeheersystemen (denk aan WordPress) hebben meestal Alt-velden, zodat je eenvoudig zoekwoorden voor afbeeldingen kunt invullen. Als je liever in HTML werkt, werken alt-kenmerken als volgt:

<img src=”man-zonnebril-strand.jpg” alt=”man draagt zonnebril op het strand” width=”1920″ height=”1080″>

Maak er een gewoonte van om deze verhelderende tekst toe te voegen aan al de afbeeldingen op jouw website.

7.     Verkort de laadtijd van jouw website

Volgens marktonderzoek van Google verlaat 53 procent van het mobiele publiek een website als het meer dan drie seconden duurt om te laden. Je kunt de snelheid van websites analyseren met Google PageSpeed Insights. Deze tool biedt gedetailleerde informatie over hoe je de laadtijd van jouw website het beste kunt verbeteren. Dit omvat het vervangen van afbeeldingen of scripts die even duren om te laden. Als je WordPress gebruikt, kun je plug-ins verwijderen die niet essentieel zijn voor het functioneren van jouw website.

8.     Beschrijvende URL’s

Ja, je moet ook SEO toepassen op de URL’s. Zoekmachines houden net zoveel rekening met de zoekwoorden in de URL van jouw site als met de zoekwoorden op een pagina.

Gebruikt jouw website dynamische URL’s, zoals adressen die afhankelijk zijn van genummerde pagina’s? Vervang ze door statische URL’s. Neem deze blog: https://voorbeeld.nl/blog/detail?id=279. Het nummer aan het einde van de URL staat voor dat specifieke bericht, maar het is helemaal niet beschrijvend.

Om dat te verhelpen, duik je in de backend van jouw website en schakel je statische URL’s in, zodat je belangrijke zoekwoorden aan het adres kunt toevoegen. Met statische URL’s verschijnt hetzelfde bericht over slimme auto’s als https://voorbeeld.nl/blog/slimme-autos. Zoekmachines houden van deze meer informatieve URL-structuur. Onthoud dat beknoptheid de sleutel is, dus maak van de URL geen zin vol met zoekwoorden. Gebruik ten slotte koppeltekens om de woorden in de URL op te splitsen, in plaats van ze allemaal samen te proppen.

urls intern linking seo google

9.     Optimalisatie van interne linkstructuur

Jouw website krijgt autoriteit in de zoekmachines als andere websites ernaar linken. Vooral als die websites als betrouwbaar en populair worden gezien. Dit worden backlinks genoemd en de waarheid is dat je er niet veel controle over hebt.

Aan de andere kant heb je wel de volledige controle over de interne links. Je wilt gerelateerde artikelen koppelen om bezoekers te verleiden om dieper in je website te duiken. Over het algemeen wil je linken naar een ankertekst. Een ankertekst zijn de woorden waarop bezoekers klikken om van de ene pagina naar de andere te gaan. Als jouw website bijvoorbeeld een blog heeft over ‘bougies’ heeft en je wilt linken vanuit een bericht over motor onderhoud, dan gebruik je de hypothetische ankertekst ‘vervang jouw bougies’ voor een extra SEO-boost.

Interne links moeten natuurlijk zijn en met mate worden gebruikt. Een alinea die alleen maar links bevat is niet leesbaar, dus zoekmachines zullen deze negeren. Je moet er ook voor zorgen dat je links werken. Gebroken links geven aan dat je het onderhoud van de website negeert, dus zoekmachines zullen dit bestraffen met lagere posities. Als je hulp nodig hebt bij het scannen van je website op verbroken links, ga dan naar de website van Dead Link Checker.

Tot slot

Deze 9 SEO-tips zijn slechts het topje van de ijsberg voor SEO, maar ze zijn een uitstekend startpunt. Een goede positie in de zoekmachines gaat niet van de ene op de andere dag, dus wees geduldig als je deze tips toepast op jouw website. Uiteindelijk zal geduld worden beloont met meer verkeer en in potentie meer conversies.

Dit blogbericht is geschreven door Jeroen van Promoboer