Iedereen wil zo veel mogelijk bezoekers naar hun website lokken. Na wat opzoekwerk zie je dan wel eens de termen SEO en SEA opduiken. Wat is nu net het verschil tussen SEO en SEA en waar moet jij je op focussen?
In dit artikel gaan we verder in op de betekenis van deze praktijken, de verschillende effecten, of je ze kan combineren en welke jij het best kan kiezen.

SEO en SEA: betekenis
Search Engine Optimization (SEO): Met SEO streef naar een zo’n gunstig mogelijke positie in de zoekresultaten van Google. Een website die op de eerste pagina staat, kan veel meer kliks verwachten dan een website die op volgende pagina’s pas te ontdekken is.
Bij SEO kan je je website optimaliseren om hier een goede invloed op te maken. Google heeft verschillende algoritmen om te bepalen welke pagina hoger moet ranken dan een andere.
Op onze blog vind je nog heel wat tips om jouw website te optimaliseren voor SEO. Vaak kan je SEO zien als een natuurlijk proces waarop mensen jouw website kunnen vinden. Natuurlijk kan je hier aan werken om dit proces te versnellen.
Hoewel je SEO diensten kan aanschaffen bij SEO bedrijven, kan je gratis aan SEO doen. Daarin verschuilt al een van de grotere verschillen met SEA. Start eerst met enkele SEO tips voor beginners om aan de slag te gaan.

Search Engine Advertising (SEA): Met SEA ga je betaalde advertenties plaatsen om in de zoekresultaten te verschijnen. Google toont eerst de betaalde advertenties en dan de natuurlijke zoekresultaten (die door SEO verkregen zijn).
Een groot verschil met SEO is dat je met SEA onmiddellijk resultaat ziet. Alleen betaal je voor dat resultaat met geld.
Google is een bedrijf dat aan de ene kant geld wil verdienen door deze betaalde advertenties, maar daarnaast ook bezoekers het gewenste zoekresultaat wil bezorgen.
Zo kan jij je SEA-campagne optimaliseren en geld besparen. Bij een succesvolle campagne en een goede CTR (click-through-rate) dalen de kosten.
SEO en SEA: verschil in effecten
Bij SEA heb je onmiddellijk resultaat en bij SEO heb je op lange termijn profijt. Goed scoren op vlak van SEO noemen we ‘organische zoekresultaten’. Des te meer mensen jouw website organisch vinden, des te beter jouw website kan groeien.
Meestal spenderen vooral grotere bedrijven geld voor SEA-campagnes. Kleinere ondernemers testen vooral SEA-campagnes uit met kleine budgetten. Wanneer deze succesvol zijn, kunnen ze deze budgetten stapsgewijs optrekken.
Bij SEO heb je dus een gunstig effect op langere termijn. Bij SEA heb je een onmiddellijk effect maar dan moet je een positieve ROI (return on investment) in gedachte houden.

Kan je SEO en SEA combineren?
Indien mogelijk raden we het je absoluut aan om SEO en SEA te combineren. Start onmiddellijk met SEO om in de toekomst veel bezoekers aan te trekken. Je zal langer moeten wachten om hier resultaten van te zien, maar het zal zeker de moeite lonen.
Combineer dit met SEA-campagnes om onmiddellijk al resultaat te zien. Zoals daarnet aangehaald, kan je best met een klein budget experimenteren en het zo geleidelijk aan optrekken.
SEA kan ook een gunstig effect hebben op je SEO. Wanneer mensen tevreden zijn van je website, na het doorklikken van een SEA-campagne, zal dit zich verder vertalen in je SEO-groei.
Mensen kunnen de pagina delen, aankopen doen, de website opnieuw bezoeken, … Dat zijn allemaal positieve signalen voor Google om jouw website ook in de SEO-resultaten hoger te plaatsen.
Voor SEO of SEA kiezen?
Je focust je best al vanaf het begin op een goede strategie voor SEO. SEO is iets dat je moet laten groeien en waar je nadien (gratis) veel bezoekers aan kan danken.
Aan SEA kan je deelnemen en stoppen wanneer je maar wilt. Het is niet zo vanzelfsprekend om plots te beginnen met SEO. De structuur, content, backlinks, … van je website bepalen allemaal de ranking in de zoekresultaten. Hier begin je best vanaf het begin al mee.
We raden je aan om verschillende vormen van content marketing te bekijken, samen met een goede structuur van je website. Op die manier werk jij vanaf het begin al aan SEO, om er later de vruchten van te plukken.
Wanneer je al een duidelijker idee hebt waar je met je website of zaak naartoe wil gaan, kan je gaan experimenteren met SEA. SEA kan in het begin ingewikkelder lijken omdat je campagnes moet instellen en optimaliseren.
Start met kleine SEA-budgetten en experimenteer hiermee. Blijf ondertussen opzoekwerk doen om het zo gunstig mogelijk te maken. Grotere bedrijven kunnen SEA-experts inschakelen om dit werk voor hun te doen.
Ons advies:
– Ben je een starter of kleine ondernemer? Focus je vooral op je SEO en goede content. Experimenteer eventueel met kleine budgetten om uiteindelijk aan SEA-campagnes deel te nemen.
– Ben je een groter bedrijf of heb je extra budget? Focus je nog altijd op SEO maar combineer dit met SEA-campagnes of schakel SEA-experts in.