1. Wat zijn snippets?
Een Snippet is een korte omschrijving van een website of artikel in de zoekresultaten. Meestal bestaat deze uit een titel en een bondige meta-omschrijving.
Daarbij kunnen we een onderscheid maken tussen gewone snippets, rich snippets en featured snippets. Snippets zijn voor websites van groot belang. Dankzij een goede snippet kan u meer bezoekers op uw website lokken.
In dit artikel zetten we alle verschillen op een rijtje en tonen we hoe je voor snippets kan optimaliseren. We leggen de focus daarbij op de zoekresultaten van de Google.
2. Waaruit bestaat een snippet?
2.1 Snippet
Een snippet bestaat meestal uit een titel, de url en een korte omschrijving. We delen het op volgens dit voorbeeld:
- Titel: Wat is een snippet? (betekenis + tips)
- URL (link naar de website): https://www.buvesa.com/wat-is-een-snippet/
- Omschrijving: Wat is een snippet? Wanneer…

Op mobiele apparaten (smartphone, tablet of andere schermformaten) kunnen dezelfde snippets er een beetje anders uitzien. Meestal wordt er dan een favicon of een kleine afbeelding getoond. In onderstaand voorbeeld is de favicon ons logo naast de titel.

2.2 Rich snippet
Een rich snippet is een snippet met uitbreidingen. Deze snippet kan op verschillende plaatsen in de zoekresultaten verschijnen. Rich snippets springen er dan ook echt uit in het Google overzicht. Ze zijn veel visueler! Net daardoor worden deze links ook meer aangeklikt.
Rich snippets kunnen bestaan uit:
- sterren
- afbeeldingen
- opsommingen
- video’s
- producten
- onderverdelingen
- andere mogelijke toevoegingen
Enkele voorbeelden van rich snippets:
Wanneer je ons merk ‘Buvesa’ intypt in de zoekresultaten, zal je waarschijnlijk onderstaand resultaat te zien krijgen. Google toont in dit voorbeeld een verdere onderverdeling bij ons merk. De zoekmachine stelt zelf enkele relevante subpagina’s voor.

Dankzij Google My Business worden bedrijven beter opgenomen in de verschillende producten van Google. Hier toont Google onze website met knoppen en sterren.

Wanneer je de zoekterm ‘ijsje’ ingeeft, verschijnen er veel verschillende vormen van snippets door elkaar.
- Het eerste zoekresultaat is een gewone snippet
- Vervolgens wordt er een reeks rich snippets met afbeeldingen getoond
- De middenste rich snippet bevat sterren en reviews

Probeer steeds je pagina te optimaliseren voor rich snippets! Zo zal je op veel meer aandacht kunnen rekenen en dat levert alleen maar goede resultaten op voor jouw website. Zie punt 5 voor deze tips.
3. Wat zijn featured snippets?
Featured snippets zijn snippets die onmiddellijk een bepaalde zoekterm in de zoekresultaten beantwoorden. Deze kunnen in allerlei vormen verschijnen. Meestal staan ze op de zoekpagina bovenaan bij de zoekresultaten.
Featured snippets kunnen getoond worden in een tabel of paragraaf. In onderstaand voorbeeld zie je een lijst van vaak gestelde vragen, in ‘snippetvorm’.

Sommige snippets geven het antwoord meteen weer in een kader. Wanneer we bij Google zoeken “hoe laat is het”, zal het antwoord meteen verschijnen. We moeten daarvoor niet verder op een andere link klikken. De snippet toont onmiddellijk het antwoord op onze zoekterm.

Het grootste deel van de snippets geeft het antwoord weer in een beknopte paragraaf. Bijvoorbeeld: Als we zoeken naar ’tijdzone’ verschijnt er rechts een featured snippet met het antwoord in een aparte paragraaf. Links verschijnen de gewone snippets met links naar andere websites.

Snippets, rich snippets en featured snippets kunnen dus op verschillende plaatsen en op allerlei manieren getoond worden in de zoekresultaten. Meestal worden eerst de featured snippets getoond, vaak als korte paragraaf. Vervolgens de rich snippets en gewone snippets.
Google heeft een eigen algoritme en methode om deze pagina’s en weergaven op te bouwen. Op onze eigen website kunnen we er wel zo goed mogelijk voor optimaliseren. Maar volledige controle op het overzicht in Google heb je nooit. Dat is enerzijds beïnvloedbaar, door verschillende factoren, maar anderzijds ook buiten je controle.
4. Zijn snippets belangrijk voor SEO?
Snippets zijn enorm belangrijk voor SEO! De bedoeling van een goede snippet is om mensen op jouw link te laten klikken. Des te meer mensen op jouw website klikken, des te meer online succes jij zal ervaren.
SEO houdt met allerlei factoren rekening om een website een bepaalde plaats te geven in de zoekresultaten. Een belangrijke factor daarvan is CTR (Click-through rate). Als meer mensen op jouw link klikken, zal Google deze als relevant aanzien. Daardoor kan je een hogere plaats in Google verkrijgen.
Net door een goede snippet ga je ervoor zorgen zorgen dat meer mensen op jouw link klikken (= CTR). Een goede CTR, in combinatie met een goede website, zal alleen maar positief zijn voor je website en SEO.
Even een voorbeeld van het effect van snippets op SEO:
- Website A staat eerste plaats in Google en website B staat daaronder op de tweede plaats.
- De eigenaar van website B zorgt vervolgens voor een betere titel en snippet dan die van website A.
- Meer mensen klikken nu op de link van website B dan die van website A.
- De mensen spenderen ook 10% meer tijd op website B.
- Website B maakt nu meer kans om op de eerste plaats in Google te verschijnen voor dat zoekwoord.
Er spelen nog meer factoren mee dan snippets, CTR en de tijd die gebruikers op een bepaalde website spenderen. Toch zijn dat heel sterke signalen voor Google om een bepaalde website hoger te plaatsen in de zoekresultaten!
5. Hoe kan je optimaliseren voor snippets?
5.1 Zorg voor een goede structuur
Een website of pagina die duidelijk en correct is opgebouwd, zal beter getoond kunnen worden in zoekmachines. Wanneer bepaalde pagina’s niet bereikbaar zijn, zal Google deze ook niet kunnen onderzoeken. CMS-platformen zoals WordPress maken het wel eenvoudiger om een correcte structuur op te bouwen.
Kijk ook na of jouw website wel vlot wordt gevonden in de zoekresultaten van Google: links voor meer tips.
Speel je liever op zeker? Laat dan je website professioneel op maat maken. Een website is een investering die zich meermaals laat renderen. Met een knappe en goed werkende website heb je dan ook jaren profijt en ben je zeker van een vlotte indexering in Google.
5.2 Schrijf goede meta-omschrijvingen (Yoast SEO)
Bij het opgeven van een meta-omschrijving geef je aan Google informatie voor je snippet. Meestal geeft Google hier gehoor aan en wordt jouw website zo getoond in de zoekresultaten. Meestal moet je hier nog enkel de titel en beknopte tekst ingeven.
Tip! Als je de snippets voor jouw website wil bekijken geef je volgende zoekterm in: site:domeinnaam.extensie Bijvoorbeeld:
- ‘site:buvesa.com’ toont je alle snippets van onze website
- Zoek je naar ‘site:google.com’ ? Dan zal je de pagina’s en snippets van de Google pagina’s zien.
- Test het maar eens uit voor jouw website!
Een handig hulpmiddel om dit te doen is YOAST SEO. Deze plug-in kan je gratis installeren op elke WordPress website. Ze hebben ook een betaalde versie maar deze heb je niet nodig. Met de gewone versie krijg je tijdens het bewerken van een pagina of bericht onderaan een SEO-overzicht.
In dit overzicht krijg je allerlei tips maar ook een plaats om je meta-beschrijvingen in te vullen! Bij het onderstaande voorbeeld zie je de meta-omschrijvingen van deze pagina.

We kunnen klikken op ‘Resultaat op mobiel’ en ‘Desktop resultaat’ om het verschil op de verschillende platformen te zien. Gelukkig moeten we dit maar 1 keer invullen voor beide weergaven tegelijk. De titel is bij ‘SEO-titel’ meestal al automatisch ingevuld nadat je jouw bericht/artikel hebt geschreven. Voor een pagina moet je deze meestal nog zelf intypen. Je kan gerust de blokjes wissen en een eigen titel ingeven.
Slug laten we meestal staan omdat deze gebaseerd is op de ‘perma-link’ of url van je website.
De meta-omschrijving is de beknopte tekst die de mensen te zien krijgen wanneer ze naar jouw bericht of pagina zoeken in Google. Deze moeten we zelf nog invullen.
- Integreer het zoekwoord waarvoor je optimaliseert in je meta-omschrijving en je titel
- Maak de tekst niet super kort maar ook niet te lang. Als je een groen balkje ziet, is de lengte meestal goed genoeg. Bij een volledige balk, zal je tekst te lang zijn en wordt niet alle getoond.
Het is heel gebruiksvriendelijk en wel de moeite waard om deze omschrijving even in te vullen. Veel tijd vraagt het niet en het kan wel een duidelijk verschil maken in het aantal mensen dat je via Google kan bereiken!
5.3 Richt je zoekwoorden naar vragen
Featured snippets geven meestal een antwoord op een vraag. Wanneer een pagina een bepaalde zoekterm heel nauwkeurig beantwoord, zal deze meer kans maken om te verschijnen in een featured snippet.
Veel featured snippets beginnen vaak met deze vraagwoorden:
- Waarom?
- Hoe?
- Welke?
- Wat?
- Wanneer?
- Waarmee?
- Hoeveel?
- Wie?
- Welke?
Bekijk welke titels of tussentitels jij kan herschrijven om je op een bepaalde zoekterm te richten. Integreer één van de vraagwoorden waar mogelijk.
5.4 Optimaliseer je tekst en lay-out
Google heeft algoritmes die bepalen wat een goede featured snippet zou kunnen zijn en wat ze als gewone snippet tonen. Door handig om te gaan met onze tekst, opbouw en lay-out kunnen we het algoritme positief beïnvloeden. Volgende tips kunnen snippets uitlokken:
- Focus je pagina of bericht op een bepaalde zoekterm
- Maak deze pagina beter dan de andere resultaten die al bestaan in Google voor dezelfde zoekterm
- Zorg voor een duidelijke titel en tussentitels met verschillende H-tags. (H1, H2, H3, …)
- Schrijf korte en duidelijke zinnen die bepaalde vraagwoorden heel specifiek beantwoorden
- Maak gebruik van lijstjes, opsommingstekens en tabellen
- Zorg voor relevante afbeeldingen met goede alt-beschrijvingen
- Meeste snippets bevatten een tekstblokje van 40-60 woorden
Deze handige tips helpen je al een eindje op weg om hier en daar wat snippets te winnen. Let wel op dat je in de eerste plaats voor mensen schrijft en niet alleen voor zoekmachines. Een goede website is een website die in de eerste plaats is gemaakt voor mensen. Dankzij een goede gebruikerservaring zal dat jouw SEO ook alleen maar ten goede komen.
5.5 Aan de slag met schema
Wie echt heel sterk wil optimaliseren voor snippets heeft misschien al gehoord van schema.org. Deze techniek wordt meestal gebruikt door mensen die iets meer betrokken zijn met code en web development. Via schema kan je heel nauwkeurig aangeven hoe jouw snippet getoond moet worden en welke functie deze vervult.
Google kan hier gehoor aan geven of er toch een eigen interpretatie aan geven. In de meeste gevallen zal Google met deze info rekening houden. Het geeft de zoekmachines meer exacte informatie over een bepaalde snippet, pagina of product.
Schema.org integreren in je website is iets geavanceerder dan vorige tips. Maak je hierover niet te veel zorgen als je het niet ziet zitten om hiermee aan de slag te gaan. Met vorige tips kom je al een heel eindje verder! Wenst u toch hierover meer te weten? Klik dan op volgende link: Youtube schema.org tutorials.
Conclusie
Snippets zijn niet heel ingewikkeld maar ze kunnen toch een bepalende rol in je CTR en SEO spelen. Bewaar dit artikel in je favorieten en overloop de tips nogmaals bij het maken van je volgende artikel. Speel hier handig op in en je zal daardoor hopelijk het aantal bezoekers op je website zien toenemen.
Meer weten? Bekijk onze blog voor meer tips en online succes. Laat gerust in de commentaren hieronder weten welke tips jij in de toekomst gaat implementeren. Veel succes!