Een website moet je regelmatig onderhouden om deze op langere termijn vlot te laten werken. Dat is net zoals bij een huis of een auto ook het geval. Hier is niet veel werk mee gemoeid maar het moet wel gebeuren.
Zo kan je per maand even tijd maak om je wordpress website up-to-date te houden. In dit artikel sommen we alvast de 7 voornaamste praktijken op.

1. Maak back-ups van je WordPress website
Een back-up is een kopie van je website, die op een aparte plaats wordt bewaard. Zo kan je bij een gecrashte website je website nog steeds redden.
Dan kan je een vorige versie over de huidige (gebroken) versie schrijven. Ideaal is het niet maar dan ben je niet al je werk kwijt. Maak dus tijd om regelmatig een back-up te maken.
Een aantal plug-ins, zoals UpdraftPlus, doen dit automatisch voor jou en bewaren het kopie op een aparte plaats. Zo kan je dit met een bepaalde frequentie instellen en gerust zijn. Tip: Kijk af en toe toch best nog eens na of de back-ups nog steeds automatisch worden gemaakt.

2. Houd je plugins en thema up-to-date
In je WordPress dashboard vind je tussen het menu het onderdeel updates. Zo kan je je thema en plugins bijwerken. Deze updates werken de software bij of maken ze compatibel met je huidige versie van WordPress.
Tip: Voer niet alle updates tegelijk uit, deze kunnen in bepaalde gevallen je website crashen. Als er zich een probleem zou voordoen met de website na het updaten van een plugin, weet je meteen dat hier een fout in zit.
Moest dit het geval zijn, deactiveer je de plugin en kan je opnieuw controleren of de website terug werkt. We zeggen dit even voor de volledigheid. Laat je niet afschrikken door updates, want deze zijn wel belangrijk.
Het niet uitvoeren van updates kan ervoor zorgen dat een thema of plugin niet meer compatibel werkt met je website. Ze worden voorgesteld met goede reden.

3. Beheer je commentaren
Op de berichten van je WordPress website kunnen bezoekers commentaren posten. Jammer genoeg kan hier ook spam bij zitten. Laat spam je website niet overnemen en verwijderen overbodige commentaren om alles overzichtelijk en professioneel te houden.
In je wordpress dashboard kan je ook instellingen toevoegen voor commentaarvelden. Zo beheer je wanneer een berichtje geplaatst mag worden.
Als websitebeheerder moet je dan af en toe eens kijken of er nog reacties in de wachtlijst staan en deze goedkeuren of aanduiden als spam.

4. Vermijd dode links
Een website kan heel wat links bevatten naar andere pagina’s of andere websites. Toch kunnen deze links ‘dode links’ worden omdat ze verwijzen naar een pagina die niet meer bestaat.
Speur deze dode links op en vervang ze door een bestaande pagina of verwijder ze. Teveel slechte links kunnen nadelig zijn voor je SEO. Google neemt je website dan minder serieus en dat kan een lagere plaats in het zoekalgoritme betekenen.
5. Optimaliseer je SEO
Om gevonden te worden in Google moet je aan je SEO blijven werken. Optimaliseer je pagina’s, zorg voor alt tags bij afbeeldingen, maak nieuwe berichten aan, zorg dat alles up-to-date blijft, …
Voor een vlotte indexering zorg je ook best voor voldoende interne links zodat je website goed aan elkaar hangt. De crawlers (zoekrobotjes) van Google, kunnen zo de volledige website beter inspecteren.
Indien je dit nog niet hebt, installeer je best Google analytics op de website. Zo kan je handig nakijken wat de populaire of minder populaire pagina’s op je website zijn.
Ga dieper in op populaire onderwerpen verbeter de minder populaire waar nodig. Zo onderhoud je je SEO en kan je website blijven groeien.

6. Verbeter je website waar nodig
Soms is je website toe aan een nieuwe look. Misschien heb je nog dat oude logo of een lelijke lay-out op je site staan. Speel en verander het af en toe eens om alles interessant te houden.
Voeg ook nieuwe content toe waar je dat kan en behoud zo bezoekers. Trek vervolgens nieuwe mensen aan en maak er zo echte fans van. Een moderne website kan daar een goed hulpmiddel bij zijn.
7. Verwijder overbodige plugins
Oude of overbodige plugins kan je best van je website verwijderen. Het nodigt alleen maar uit tot meer problemen. Fouten in plugins kunnen een website kwetsbaar en erg traag maken.
Wanneer je iets op je website kan wijzigen zonder plugin, doe je dat best ook. Houd dit op een minimum of zoek voor verouderde plugins betere alternatieven.
Conclusie
Het onderhoud van een WordPress website valt al bij al nog heel goed mee. Probeer het zo goed mogelijk op te volgen en ga dit lijstje ongeveer één keer per maand af.
Maak een checklist of sla deze pagina op. Zo vergeet jij alvast niets en blijft jouw website ook in de toekomst een waardevolle investering.