Redenen waarom een WordPress website traag kan zijn
Een WordPress website die traag is, kent heel wat nadelen. In dit artikel bekijken we de oplossingen en testen we de snelheid van je site.
Dit zijn de voornaamste redenen waarom je site traag is:
- Slechte hosting, die niet geoptimaliseerd is voor WordPress
- Afbeeldingen zijn te groot en worden geüpload in een zwaarder formaat
- Je website heeft een zwaar thema, zonder de juiste instellingen
- Vele plugins vertragen de vlotte werking van je website
- De website zit complex in elkaar
- Er is geen sprake van cache
- Je hebt veel verouderde of ongebruikte media opgeslagen
Voor elk van deze redenen stellen we een oplossing voor. Doorgaans is de regel: houd je website duidelijk, simpel en licht. Het is beter om vanaf het begin juist te starten. Maar ook voor wie al een oudere website heeft, valt er nog genoeg op te optimaliseren!
Waarom een trage website slecht is
Een trage website heeft een negatieve invloed op je bezoekers en SEO.
Mensen verwachten tegenwoordig snelle en vlotte websites. Per seconde extra laadtijd verlies je steeds een extra percentage mogelijke bezoekers. Gemiddeld wachten mensen tot 3 seconden laadtijd voor een website, daarna klikken ze vlot weg. Voor veel websites betekent dit heel wat mogelijke verloren bezoekers of klanten.
Ook Google en andere zoekmachines zijn steeds op zoek naar de best mogelijke websites, om die voor bepaalde zoektermen te tonen. Het optimaliseren voor zoekmachines noemen we SEO. Een belangrijke factor hierin is de snelheid van je website en het aantal bezoekers dat je op je website kan behouden.
Door een trage website klikken mensen sneller weg en zal de website van je concurrentie sneller laden. Dat is negatief voor je SEO en uiteindelijke winsten.
Hoe meet je de snelheid van je WordPress website?
Er bestaan heel wat website die gratis de snelheid van je website analyseren. We bekijken hier de 3 bekendste sites die dit meten. Online worden deze snelheden als maatstaf genomen. Ze hebben verschillende focuspunten en het is handig om ze met elkaar te vergelijken.
Tip: Test de snelheid van je website vandaag nog op de 3 snelheidstesten. Optimaliseer je website met onze tips en meet daarna nogmaals je resultaten. Bekijk het verschil in snelheid en stel je winst vast.
Wie kan je beter zeggen welke snelheden Google hanteert dan Google zelf? Ze hebben een eigen platform gemaakt waarop je de snelheid van je website kan testen. Het mooie is dat ze onder de resultaten voorstellen geven hoe jij je website kan optimaliseren, zodat de snelheid nog verder verbetert.
Je kan ook kiezen uit ‘mobiel’ en ‘desktop’. De snelheden op mobiele toestellen (tablet, smartphone) zijn trager dan die van een desktop (desktop, laptop). Standaard worden eerst de mobiele resultaten getoond.
Rode scores moet je zien te verbeteren. Geel/oranje is gemiddeld en groen is heel goed! Tip: om de echte snelheid van je site te kennen moet je de juiste versie van je url ingeven: met of zonder https, met of zonder www. Herlaad de pagina van je website en kopieer die url, dan ben je zeker van de juiste resultaten.

Pingdom is een alternatief dat duidelijk de verschillende seconden aangeeft. Ze geven een beter beeld voor een regio. Het kan zijn dat jouw website trager laadt in Europa dan in Amerika. Kies een server en test zo de snelheid van je website uit voor verschillende gebieden. Dat kan handig zijn als je internationaal vindbaar moet zijn.
Met GTmetrix kan je heel nauwkeurig de snelheid van je website analyseren. Ze geven heel specifieke en vergaande tips om je website sneller te maken. Bekijk welke tips zij aanreiken en Google deze termen. Probeer aan zoveel mogelijk problemen te werken. Zo zal de website van je website opnieuw versnellen.
Hoe maak je je WordPress website sneller?
1. Managed WordPress Hosting
De kwaliteit van je hosting is waarschijnlijk de belangrijkste factor in de kwaliteit en snelheid van je website. Er zijn veel hostingplatformen die heel goede deals beloven aan enkele euro’s per maand. Dat is mooi als beginner maar dat zie je zeker ook terug in de snelheid van je website.
Overweeg hosting providers die managed WordPress hosting aanbieden. Dit type hosting is specifiek geoptimaliseerd voor een WordPress website. Er zijn hosting providers met uitstekende service, die toch betaalbaar zijn. Een site overzetten doen ze soms zelfs gratis voor jou.
Onze aanbeveling: Managed WordPress hosting van SiteGround

2. Afbeeldingen: Grootte en formaat
Een website is vaak traag omdat deze grote bestanden moet laden. Grote bestanden zijn vaak grotere afbeeldingen. Probeer een afbeelding kleiner te houden dan 100kb, indien mogelijk.
JPG en SVG formaten zijn doorgaans kleiner dan PNG bestanden. PNG heeft dan weer het voordeel dat het hogere kwaliteit heeft en transparante afbeeldingen kan voorzien. Tip: met de website tinyjpg.com kan je de grootte van een PNG afbeelding verkleinen, maar toch de kwaliteit behouden.
3. Thema’s zijn verscheiden
Er zijn veel knappe thema’s die je kan installeren op een WordPress website. Een aantal thema’s zijn zo uitgebreid dat ze, mede door al deze functies, een website trager kunnen maken. Als je een simpele website nodig hebt, heb je geen zwaar thema nodig.
Doorgaans zijn theme builders zwaarder dan lichtere WordPress thema’s. Je kan het uittesten door van thema te veranderen en de snelheid van je website opnieuw te meten. Maakt het veel verschil? Dan kan je overwegen om het thema te behouden. Let wel op: Een thema veranderen kan heel wat lay-out op je website omvergooien. Dit doe je best als je website nog kleiner is of als je meer ervaring hebt met WordPress websites.
4. Plugins vermijden
Plugins zijn software applicaties die je installeert op je WordPress website. Ze geven meer mogelijkheden aan je website. Bepaalde plugins heb je dan ook zeker nodig! Toch moet je opletten dat je er niet teveel installeert.
Een plugin geeft extra functionaliteit aan je website, maar dus ook een extra belasting. Niet elke plugin weegt dan ook even zwaar door. Toch vermijd je ze waar nodig. Niet alleen voor de snelheid van je website maar ook voor je overzicht en de beveiliging.
Ga niet voor elk klein probleem een plugin installeren. Soms kan je het zelf oplossen, CSS toepassen of een andere manier vinden. Verwijder ook steeds plugins die je niet meer nodig hebt. De plugins die nog wel nodig hebt, optimaliseer je best. Behoud de instellingen die je nodig hebt. Schakel uit wat niet meer van toepassing is. Des te minder, des te beter!
5. Cache overwegen
Er zijn thema’s, plugins en hosting providers die de cache van je website optimaliseert. Cache zorgt ervoor dat opgeslagen bestanden op het internet niet steeds opnieuw geladen moeten worden. Daardoor wordt je website sneller.
Meet de snelheid van je website voor en na je cache instellingen. Als het de website sneller maakt, kan je de cache instellingen behouden!
Let op: Cache kan bepaalde functionaliteit van je website in de war sturen. Zo kan bijvoorbeeld bepaalde javascript of een plugin niet meer optimaal werken. Moest dit het geval zijn, verwijder je de cache en test je de website opnieuw. Installeer een andere cache. Er zijn meerdere opties.
Conclusie
Door deze 5 voorkomende problemen aan te pakken, kan je de snelheid van je website al een heel stukje opkrikken! Je speelt hier best al zo snel mogelijk op in. Je zal er nadien de voordelen van genieten!
Verder is het belangrijk om je WordPress website nog zo goed mogelijk up-to-date te houden. Meer tips daarover lees je hier: Hoe onderhoud ik mijn WordPress website?