WordPress wordt standaard geïnstalleerd met de mogelijkheid om de medewerkers en leden van je website te beheren. Dit doe je door verschillende rollen toe te kennen. Je kan dus zelf WordPress rollen aanpassen. We tonen je hoe je dit snel en simpel doet en zetten vervolgens de kernmerken van elke rol op een rijtje.

Hoe pas je rollen aan in WordPress
Vanaf de installatie zijn er 5 rollen beschikbaar, iedere rol met zijn eigen mogelijkheden. Deze zijn: beheerder, redacteur, auteur, bijdrager en abonnee. Op volgende manier kan je deze rollen heel eenvoudig aanpassen.

- Klik in je Dashboard op gebruikers (en kies alle gebruikers).
- Je kan een nieuwe gebruiker toevoegen (klik bovenaan op nieuwe gebruiker) of een bestaande gebruiker bewerken.
- Om een bestaande gebruiker te bewerken, klik je op het vakje voor de gebruikersnaam en kies je rol wijzigen naar… Selecteer de rol die je deze gebruiker wilt toekennen en klik daarna op toepassen. Je kan ook de rollen van meerdere gebruikers tegelijk aanpassen.
- Bij een nieuwe gebruiker vul je eerst alle nodige gegevens in en kies je naast de optie rol jouw voorkeur. Klik vervolgens op nieuwe gebruiker toevoegen.

Verschillende soorten rollen met bijhorende rechten
1. Beheerder (administrator)
Op een normale installatie van WordPress kan de beheerder het meeste uitvoeren van alle rollen. Zij worden gezien als de eigenaars en ‘bazen’ van de website. Kort samengevat hebben beheerders toegang tot al de mogelijkheden van de website. Ze kunnen nieuwe gebruikers en rollen aanpassen, berichten en pagina’s beheren, plugins en themes installeren, …
Deze rol behoudt je dus voor de eigenaar van je website, aangezien zij de volledige controle van de WordPress website bezitten. Wees voorzichtig met het toekennen van deze rol. Zeker voor kleinere websites is het verstandig om slechts 1 beheerder voor een volledige website in te stellen

2. Redacteur (editor)
Redacteurs hebben de mogelijkheid om de volledige inhoud van je website aan te passen, toe voegen en zelfs te verwijderen. Zij hebben ook de rechten om commentaren en opmerkingen aan te passen (of verwijderen). Buiten de inhoud hebben zij niet de mogelijkheid om grotere instellingen aan je website te veranderen. Zij kunnen geen plugins, themes of andere gebruikers toevoegen.

3. Auteur (author)
Een auteur kan zijn of haar eigen berichten schrijven, bewerken en publiceren op de website. Ze kunnen ook eigen berichten verwijderen, zelfs nadat deze al zijn gepubliceerd op de website. Berichten van andere rollen en mensen kunnen zij niet bewerken of verwijderen.
Een auteur kan een categorie aanduiden om het bericht in onder te brengen. Een nieuwe categorie maken kan vanuit deze rol niet. Dit kunnen ze wel met tags. Opmerkingen kunnen ze lezen maar verder niet bewerken of verwijderen.
Net zoals de redacteur kunnen zij ook geen instellingen van de website veranderen. Deze gebruikersrol biedt een vrij laag risico aan op de website omdat zij enkel eigen berichten kunnen beheren.

4. Bijdrager (contributor)
Een bijdrager kan je aanzien als een auteur maar dan met minder rechten. Zij kunnen eigen berichten voorstellen en bewerken maar kunnen niet zomaar iets publiceren. Voor categorieën, tags, commentaren en website instellingen gelden dezelfde regels als bij de auteur. Deze rol stel je in als je een zeer laag risico wilt toekennen aan een gebruiker en graag extra controle uitoefent, alvorens iets gepubliceerd kan worden. Het nadeel van een bijdrager is wel dat ze geen bestanden kunnen uploaden. Daarbij is het jammer dat ze geen afbeeldingen aan hun berichten kunnen toevoegen.

5. Abonnee (subscriber)
Abonnees kan je zien als de ingeschreven leden op je website. Zij kunnen inloggen en het eigen profiel bijwerken. De rol kan verder geen inhoud, instellingen of opmerkingen van andere gebruikers op uw website toevoegen, beheren of verwijderen. Deze gebruikersrol wordt meestal gebruikt om leden op je website te verwerven om zo een gemeenschap op te bouwen. Zo kunnen zij persoonlijker een bericht achterlaten of ‘verborgen’ pagina’s en berichten bekijken, die voor niet-leden ontoegankelijk zijn.

Aangepaste rollen gebruiken
Bovenstaande, standaard ingestelde, gebruikersrollen zijn gewoonlijk voldoende voor de meeste websites om mee aan de slag te gaan. Als beheerder kan je dus eenvoudig wordpress gebruikersrollen aanpassen. Toch zijn er mogelijkheden om zelf extra rollen te creëren of de rechten van deze rollen aan te passen. Let hierbij wel op dat je zorgvuldig te werk gaat. Je wilt gebruikers de juiste hoeveelheid rechten geven. Zo kunnen zij niet per ongeluk of met kwaad opzet ongewenste veranderingen aan je website doorvoeren.
Om rechten en rollen verder aan te passen vind je verschillende plugins. Sommige plugins doen dit al vanzelf. SEO Yoast is een voorbeeld van een populaire plugin die automatisch rollen bijmaakt op je website. Je bewerkt hiermee de zoekoptimalisatie van je website. Daarvoor maakt het rollen aan, zodat je dit ook met een team zou kunnen doen. Zo zie je na installatie SEO Editor en SEO manager toegevoegd staan bij het overzicht van je rollen.
Gebruikers zijn een hele handige manier om je website met meerdere personen op te bouwen. Bedenk wel goed wie jij vertrouwd en welke rol bij welke persoon van toepassing is.