Als je met WordPress aan de slag gaat, zal je ongetwijfeld al gehoord hebben van widgets. In dit artikel bekijken we wat ze zijn en hoe we WordPress widgets toevoegen. Kort samengevat voegen zij verschillende functies aan de zijbalk van pagina’s en berichten toe.

wordpress widgets toevoegen 2

Wat zijn Widgets?

Widgets verschijnen in de zijbalk en zijn meestal voorgesteld als blokjes die een specifieke functie vervullen. Deze zijn eenvoudig en gebruiksvriendelijk toe te voegen aan je website en verschijnen vervolgens automatisch op je verschillende berichten en pagina’s, tenzij anders ingesteld. Widgets maken het ook mogelijk om dynamische inhoud aan je zijbalk toe te voegen.

Enkele  voorbeelden van functies die widgets kunnen vervullen.

  • zoeken
  • recente/populaire berichten
  • afbeeldingen
  • reacties
  • categorieën
  • links
  • inloggen
  • video
  • social media

Er zijn nog meerdere toepassingen om WordPress widgets toe te voegen. Bovenstaande widgets zijn de meest voorkomende en populairste. Je kan er zelf ook nog toevoegen via plugins.

Widgets toevoegen aan de zijbalk

De eenvoudigste manier om widgets toe te voegen is om deze in je zijbalk te slepen. Klik op weergave en vervolgens widgets om ze te kunnen bewerken.

wordpress widgets aanpassen

Op deze pagina van je dashboard zie je nu een lijst van al je widgets staan. In je Sidebar zie je alvast heel wat widgets die voor jou al automatisch getoond worden. Alle widgets die hier in staan, worden op jouw website getoond, de rest niet. Om een nieuwe widget toe te voegen, moet je deze gewoon naar je sidebar slepen. Je kan dan nog kiezen op welke plaats deze getoond moet worden.

widgets zijbalk

Hoe verwijder je widgets

Het verwijderen van een widget is net zo gemakkelijk als wordpress widgets toevoegen. De meest eenvoudige manier is om deze uit je sidebar te slepen. WordPress zal normaal gezien deze wijziging dan al opslaan en toepassen op je website.

Widgets die je zelf ooit via plugins hebt geïnstalleerd, moet je soms ook nog eens via je pagina van je plugins verwijderen. Wanneer je een widget verwijderd, verdwijnen ook de instellingen die je daarbij ooit hebt aangebracht.

Widgets leren gebruiken

Widgets maken je website rijker en zorgen ervoor dat mensen vaker doorklikken en nieuwe dingen op je site ontdekken. Als eigenaar van een website wil je dat mensen zolang mogelijk op jouw website blijven. Dit is voor de zoekmachines zoals Google een goede indicatie dat mensen jouw website handig of leuk vinden en zal deze dan ook hoger ranken in de zoekresultaten.

Widgets zijn simpele maar toch krachtige en flexibele toepassingen die je best in je website opneemt. Als je zelf vertrouwd bent met het schrijven van code, kan je misschien zelfs je eigen widgets maken. Dit is zeker geen vereiste, er bestaan al heel wat gratis widgets die je zo in je website kan opnemen.