PDF-bestanden uploaden in WordPress

Hoe upload je een PDF-bestand op een WordPress website? Is dat mogelijk? In dit artikel tonen we hoe dat eenvoudig kan. We raden je aan om de stappen volledig door te nemen om fouten te vermijden.

Een PDF-bestand uploaden in WordPress is heel eenvoudig. Toch moet je de link op een juiste manier integreren om fouten en SEO-dalingen te voorkomen.

Een PDF-bestand kan een handig medium zijn om aan je website toe te voegen. Zo kan je een E-book of grotere hoeveelheden informatie gemakkelijk delen. Het is ook heel handig dat mensen een PDF van je website kunnen downloaden. In e-mail marketing wordt het vaak als lead magnet gebruikt.

Soms kan het wel verstandig zijn om de afweging te maken om de tekst als artikel op je website te plaatsen. Google kan namelijk de tekst van een PDF-bestand op je website niet lezen. Wanneer je het in tekstvorm op je website plaatst, kan je daarvoor beter getoond worden in de zoekresultaten.

PDF bestand uploaden

Een PDF-bestand uploaden op WordPress

1. Media uploaden

Ga naar het dashboard van je website. Klik op Media en vervolgens Nieuw bestand.

media toevoegen op wordpress

Kies nu Bestanden selecteren en selecteer de gewenste PDF van je computer.

Je zal nu je PDF-bestand zien verschijnen in het overzicht bij je andere media.

Klik op het blokje of de naam van deze PDF. Je krijgt nu een venster te zien met de informatie en link van het PDF-bestand.

Kopieer de link die je onderaan te zien krijgt. Deze link hebben we later nodig om ze in een bericht of pagina te integreren, op de website.

Test even uit of je de PDF online te zien krijgt: Plak de link in de zoekbalk van je browser (het vakje waar je websites intypt). Druk op enter en als alles werkt, zou je nu de PDF online te zien krijgen! Je hebt nu succesvol een PDF-bestand geüpload op een WordPress website.

2. Integratie in een pagina of bericht

We hebben zonet onze PDF succesvol geïntegreerd in onze WordPress website en de link opgeslagen. Nu willen we deze met onze bezoekers kunnen delen. PDF-bestanden kan je in elke pagina of in elk bericht heel gemakkelijk delen.

Het enige wat we moeten doen is een stukje tekst, knop of afbeelding linken aan het PDF-bestand. Het maakt helemaal niet uit welke jouw voorkeur draagt. Al deze manieren werken!

Optie 1: Linken vanuit tekst

Typ een zin of een stukje tekst. Bijvoorbeeld: Download deze voorbeeld PDF

PDF als link toevoegen in een WordPress post
  • Selecteer het stukje tekst dat naar je PDF gaat verwijzen
  • Klik op het link-icoontje
  • Plak de link van je PDF
  • Klik op openen in nieuwe tab
  • Bevestig

Belangrijk: Je moet de PDF steeds openen in een nieuwe tab! Als je dit niet doet gaan de bezoekers van je website onmiddellijk je website verlaten en alleen het PDF-bestand te zien krijgen. Door het te openen in een nieuwe tab open je de PDF in een nieuwe tab en blijven de bezoekers toch nog op je website.

Optie 2: Linken vanuit een afbeelding

Deze optie is heel gelijkaardig aan de link die we via een tekst hebben plaatst. Voeg een afbeelding toe op je pagina. Herhaal vorige stappen: link plaatsen en laten openen in een nieuwe tab. Probeer het hieronder maar eens uit, door op de afbeelding te klikken.

PDF logo

Optie 3: Linken via een knop of andere module

Overal waar je links kan integreren, kan je in principe naar je PDF verwijzen. Per thema van je WordPress website zijn deze opties verschillend. Zo zijn er verschillende modules en knoppen. Verwijs naar je PDF-link en laat deze ook weer openen in een nieuwe tab.

Conclusie

Een PDF-bestand uploaden op een WordPress website is helemaal niet moeilijk. Toch maak je best eerst de afweging of je liever een PDF toont of dat je liever de tekst opneemt in een pagina of blogbericht. De laatste optie is namelijk beter voor je SEO.

Dit is de meest eenvoudige manier om je PDF te integreren. Er zijn heel wat tutorials en artikels die naar allerlei plugins verwijzen. Maar dat is helemaal niet nodig. Probeer steeds het aantal plugins op je website zo minimaal mogelijk te houden! Zo is je website veiliger, sneller en overzichtelijker.

Wie zich nog afvraagt hoe je een PDF maakt, verwijzen we graag door naar PDFCreator. Of vanuit een WORD-bestand is het kortweg: Opslaan als -> Selecteer PDF.

Laat in de commentaarvelden hieronder gerust weten of het gelukt is om je PDF-bestand een plaats te geven op je website. Veel succes!