Wanneer je een knappe WordPress website tegenkomt, krijg je vaak heel wat inspiratie voor jouw eigen website. Je vraagt je dan ook meteen af: Welk WordPress thema gebruikt deze website? In dit artikel bekijken we 3 eenvoudige manieren waardoor jij het thema van een WordPress website kan achterhalen.
Het juiste WordPress thema kiezen zorgt er dan ook voor dat u op lange termijn van uw website kan genieten. Een website die vlot werkt en eenvoudig aan te passen is, is dan ook een echte must. Om hierover meer tips te verkrijgen, lees u best ook ons vorig artikel:
Wat zijn WordPress thema’s?
Een WordPress thema is een verzameling van sjablonen en opmaakprofielen. Ze worden gebruikt om het uiterlijk en de functionaliteit van uw WordPress website te definiëren. Thema’s kunnen gewijzigd, beheerd en toegevoegd worden vanuit het WordPress Dashboard. Er zijn verschillende gratis en betaalde WordPress thema’s beschikbaar.
Door met het juiste WordPress thema aan de slag te gaan, kan u meteen een knappe website verkrijgen. Een goed thema is dan ook een handig hulpmiddel om uw website te doen slagen. Zoals al eerder aangehaald kan u van thema veranderen maar vaak brengt dit ongewenste fouten met zich mee. Zo kunnen er ‘shortcodes’ en bepaalde stijlfouten achterblijven.
Het is belangrijk om vanaf het begin het juiste thema te kiezen. Toch is het niet onoverkomelijk om van thema te veranderen. Maak wel eerst een goede back-up van uw volledige website voordat u deze stap onderneemt.
Hoe kan je het WordPress Thema van een andere website bekijken?
Het WordPress thema van een andere website achterhalen is niet zo moeilijk. Er zijn namelijk heel wat online hulpmiddelen die dit proces voor u automatiseren. We zetten de 3 eenvoudige manieren voor u hieronder alvast op een rijtje.
- WhatWPthemeisthat
Via de website whatwpthemeisthat.com kan u de link van uw gewenste website ingeven en vervolgens op het zoekicoontje klikken. De online tool zal vervolgens het WordPress thema van de website zoeken en weergeven. Zo weet u heel snel het thema van de desbetreffende URL!
Wat ook heel handig is, is dat u onder het thema ook de geïnstalleerde plug-ins van de website kan bekijken. Ook deze plug-ins voegen functionaliteit (en stijlelementen) aan de website toe. De lijst van plug-ins is niet altijd volledig, aangezien niet de volledige website altijd zomaar gescand kan worden (en maar goed ook).
2. WPthemedetector
Ook met de website wpthemedetector.com kan u op dezelfde manier het thema van een website achterhalen. Het is een alternatief van de website hierboven. Geef de gewenste website in en klik op de groene knop ‘Experience the magic’. Ook deze website geeft een opsomming van plug-ins weer onder het thema.
Door te werken met 2 ’theme detectors’ kan u dubbel checken of het thema zeker klopte. Hieronder ziet u op de afbeelding het bewijs dat het WordPress thema van deze website ‘Extra’ heet. Het resultaat klopt en dat heeft deze WP Theme Detector dan ook juist weergegeven.

3. Paginabron inspecteren
Het is ook altijd mogelijk om de gewenste website manueel te onderzoeken. Klik met je rechtermuisknop op de website en kies vervolgens ‘Paginabron weergeven’ of ‘Inspecteren’. Dit geef de code weer van de website die u bezoekt.

Druk vervolgens de sneltoets CTRL + F in om sneller elementen in de paginabron te kunnen zoeken. Zoek nu naar ‘Theme‘. Achter het woordje ’theme’ staat vaak het WordPress thema van de website vermeld. Bij de Style-elementen kan u soms zelfs een opsomming vinden van informatie over de uitgever, de versie, het thema, …
Indien deze manier te technisch of ingewikkeld is, werken opties 1 en 2 nog altijd even goed! Dan bent u alvast op de hoogte dat ook dit een mogelijkheid is. In de paginabron vindt u verder nog meer info over andere stijlelementen zoals bv. het lettertype van de website en nog veel meer.
Conclusie
Let op: Niet alle websites zijn met WordPress CMS opgebouwd. Het zou goed kunnen dat u geen WordPress thema te zien krijgt omdat er namelijk geen WordPress installatie is. Toch zijn er heel wat websites die wel gebruik maken van WordPress (meer dan 30% van alle websites zelfs).
Andere websites worden opgebouwd met HTML, CSS, Javascript of andere CMS-platformen zoals Drupal, Joomla, … Met bovenstaande hulpmiddelen weet u het in ieder geval al heel snel. Geef de link in en ontdek meteen het antwoord!