U heeft zich waarschijnlijk al wel eens afgevraagd op welke manier een website opgebouwd werd. Heel wat websites maken dan ook gebruik van een CMS. Door te weten te komen welk CMS gehanteerd wordt, kan u een gelijkaardige website nastreven. Daarom is het dus heel interessant om het CMS van een website te kunnen achterhalen.

Wat is een CMS?

Een Content Management Systeem (CMS) is een softwaretoepassing waarbij gebruikers snel en eenvoudig verschillende vormen van content kunnen delen. Meestal gaat het hier om webapplicaties en websites waarop mensen documenten en gegevens kunnen delen. Daarvoor is geen al te grote technische kennis vereist.

Bekende Content Management Systeem zijn:

  • WordPress
  • Drupal
  • Joomla

WordPress is daarvan het meest populaire CMS ter wereld. Zelfs meer dan 30% van alle websites ter wereld wordt vandaag aangestuurd door WordPress CMS. Ook grote bedrijven en nieuwssites maken wel eens gebruik van een CMS.

Hoe kan je het CMS van een website achterhalen?

  1. What CMS website

De eenvoudigste manier om snel het CMS van een website te weten te komen is via een gratis online tool. Via de website https://whatcms.org/ kan u snel en eenvoudig het CMS van een website naar keuze achterhalen. Geef de link in van de gewenste website en klik vervolgens op ‘Detect CMS’.

U krijgt vervolgens de naam van het CMS te zien (onder Software) en nog heel wat andere gegevens. Verdere details omschrijven de technologie van het bijhorende content management system.

cms website achterhalen

2. Via de broncode

Het is ook mogelijk om het CMS van een website handmatig op te zoeken. Ga naar de website waarvan jij het CMS wil onderzoeken en klik vervolgens op de rechtermuisknop. Klik daarna op ‘Paginabron weergeven’ om de broncode van de website te bekijken. Het is in deze broncode dat u informatie over het CMS kan terugvinden.

paginabron weergeven

Tip: Met de sneltoets CTRL + F kan u snel een gewenst stuk tekst opzoeken in de uitgebreide paginabron. Zoek naar WordPress, Drupal, Joomla of een andere CMS naar keuze. Vaak is er ook een bepaalde mappenstructuur te herkennen, die populair zijn bij een van deze CMS. Bij een WordPress website worden er veel ‘WP-‘ namen gebruikt zoals ‘WP-includes’. Dat zijn vaak ook signalen van een bepaald CMS.

Conclusie

Niet elke website werkt met een CMS. Er zijn nog veel websites die zelf gecodeerd zijn met HTML, CSS en Javascript. Toch biedt een CMS heel wat voordelen. Zo kan je sneller een website updaten, content produceren en is het minder ’technisch’ zodat ook iedereen een eigen website kan maken.

Wenst u zelf aan de slag te gaan met een Content Management Systeem? Dan kunnen we u alvast WordPress aanraden. Lees daarvoor ook ons vorig bericht: Voordelen van het WordPress CMS.