Wat is een WordPress slug?
Een Slug is het deel van een URL dat na de domeinnaam staat. Deze slug zorgt er dus voor dat mensen beter begrijpen waarover de link gaat. Het verklaart de inhoud van de pagina. Een leesbare WordPress slug bekom je door alle permalinks naar de berichtnaam om te zetten.

Een voorbeeld om deze WordPress slug te illustreren: De volledige URL van deze pagina is https://buvesa.com/wordpress-slug.
- buvesa.com is de domeinnaam
- wordpress-slug is in dit voorbeeld de slug van deze pagina
Hoe pas je de Permalinks van je WordPress website aan?
Goed leesbare slugs maken de inhoud van je pagina’s beter bekend. Dat is goed voor zowel je gebruikers als je SEO. Voor Google is het dan ook belangrijk dat robots begrijpen waarover uw pagina gaat. Zo kan uw pagina een betere ranking scoren in de zoekresultaten.

Op een WordPress website kan je de Permalinks wijzigen door naar het dashboard te gaan. Log je in, klik op instellingen (of Settings) en vervolgens Permalinks. Klik daarna op ‘Berichtnaam’ en tot slot onderaan op ‘Wijzigingen opslaan’. Nu gaan uw berichten en pagina’s leesbare URLS verkrijgen. Dit doe je bij voorkeur liefst zo vroeg mogelijk, bij de start van je nieuwe website.
Hoe pas je de slug van je WordPress website aan?
Door de permalinks van je WordPress website aan te passen (zie hierboven) krijg je automatisch goed leesbare slugs. De titel van je pagina of bericht wordt automatisch de slug. Toch kan je deze aan de rechterkant van je WordPress editor bewerken.

Bij de editor kan je rechts kiezen uit ‘Document’ of ‘Blok’. Klik op ‘Document’ en scroll door naar URL slug. Geef je gewenste slug in onder ‘URL slug’. Wanneer je klikt op ‘Publiceren’ zal je nieuw bericht of artikel aangemaakt worden en deze url (met die slug) verkrijgen.
Slugs in Google Snippets
Ook in de zoekresultaten van Google worden slugs van websites wel eens in de kijker gezet. In onderstaand voorbeeld ziet u dat de domeinnaam ‘buvesa.com’ en ‘wordpress-slug’ gescheiden staan. Dat zorgt voor extra leesbaarheid voor de gebruikers.

Om hier invloed op te hebben kan u een SEO plugin installeren. Dit voorbeeld maakt gebruik van Yoast SEO. Deze plugin zorgt ervoor dat onder uw berichten (in de editor) een extra vak komt voor uw SEO-instellingen. Ook daar kan u de gewenste snippet en WordPress slug ingeven.
Conclusie
Een WordPress slug is een klein deeltje van uw URL dat wel degelijk nieuwe bezoekers naar uw website kan lokken, dankzij betere leesbaarheid en SEO. Maak er een gewoonte van om uw toekomstige pagina’s en berichten van een gepaste slug te voorzien. Een simpele moeite maar met potentieel grote resultaten.