WordPress plugins zijn kleine en handige programma’s die verschillende functies aan je wordpress website toevoegen. In dit artikel bekijken we 10 belangrijke wordpress plugins die je zeker zou moeten hebben. Meeste van deze plugins automatiseren heel wat taken voor jou of houden je website beveiligd tegen ongewenste gebruikers.
De wordpress plugins die je nodig hebt voor jouw website hangen sterk af van het soort website dat je maakt alsook de sector waarin je zit. Maar elke website heeft wel een bepaalde vorm van beveiliging, SEO, snelheid en optimalisatie nodig. Bepaalde plugins zijn ook integreerbaar in widgets.
WordPress beschikt over een heel arsenaal aan plugins die je meestal gratis kan installeren. Bepaalde plugins hebben een upsell waarbij je bij moet betalen voor premium functies, waardoor je plugin nog meer kan. Intussen bestaan er tienduizenden plugins die allemaal een eigen functie vervullen. Deze kunnen heel verschillend zijn van elkaar of net dezelfde functie vervullen. In de reviews van deze plugins kan je dan bekijken over welke de meeste gebruikers tevreden zijn.
Hieronder bekijken we de top 10 wordpress plugins. Je moet je daarom niet enkel binden aan deze 10 plugins maar de functie ervan zou op één of andere manier toch op je website vervult mogen zijn. Deze plugins helpen je al een heel eindje op de juiste weg!
1. UpdraftPlus – Backup/Restore

UpdraftPlus zorgt ervoor dat jouw website automatisch back-ups maakt. Het biedt ook de mogelijkheid om een back-up op je website up te loaden en vervolgens de website te herstellen. Op die manier kan je ook jouw website kopiëren. Dat kan handig zijn wanneer je een andere website wilt maken met dezelfde instellingen of lay-out. Zo begin je als webdeveloper niet steeds vanaf 0.
Je kan zelf kiezen waar UpdraftPlus back-ups maakt voor jouw website en of dit dagelijks, wekelijks, maandelijks gepland staat. Zo maak je back-ups in de cloud (dropbox, google drive, …). Wanneer jouw website crasht, kan je altijd een website herstellen vanuit de cloud. Zo kan je met een gerust hart aan je website werken, wetende dat hier altijd nog een kopie van bestaat in de cloud van het internet.
2. WordFence Security

Wordfence is een van de populairste WordPress plugins. Deze plugin beveiligt je website. Het biedt een gratis en betalende versie aan van de firewall en scanner. Bezoekers met slechte bedoelingen voor jouw website worden door WordFence geblokkeerd. Het mooie is dat Wordfence speciaal aan WordPress is aangepast. Wordfence is daardoor diep geïntegreerd in WordPress en kan door hackers niet zomaar omzeild worden. De plugin houdt ook een overzicht bij van mislukte ‘inbraken’ en ongewenste bezoekers.
3. WP Fastest Cache

WP Fastest Cache is een van de WordPress plugins die ervoor zorgt dat je website sneller laadt. Laadtijd is een belangrijke factor om bezoekers op je website te houden en om in de zoekresultaten van google te kunnen verschijnen. Deze plugin zorgt ervoor dat de ‘cache’ van je website regelmatig leeg wordt gemaakt. Wanneer veel bezoekers naar een site gaan, heeft het systeem veel geheugen nodig. Een cachesysteem zorgt ervoor dat een pagina niet steeds opnieuw weergegeven moet worden. Het vereenvoudigd ook heel wat code en processen hierbij op je website. Dit zorgt ervoor dat je site sneller zal laden.
4. Yoast SEO

Wanneer je een website hebt gemaakt, wil je dat deze uiteindelijk bezocht wordt door veel nieuwe gebruikers. Een strategie hierbij is om zo hoog mogelijk te verschijnen in de zoekresultaten van Google. Yoast SEO is één van de WordPress plugins die deze rankings kan verbeteren. Het maakt automatisch een XML-Sitemap aan, geeft SEO tips bij je pagina’s en berichten en het laat je ook gemakkelijk snippets aanpassen. Deze bepalen hoe je bericht of pagina getoond wordt in de zoekresultaten van Google.
5. WooCommerce

WooCommerce is een gratis plugin die het mogelijk maakt om een webshop op jouw website te installeren. Gebruikers kunnen veilig afrekenen met paypal, bankkaarten en alternatieven. Je kan eenvoudig downloadbare en fysieke producten toevoegen aan je lijst en deze tonen op jouw website. WooCommerce maakt automatisch een productpagina, winkelwagen en afrekenpagina aan. Het is gebruiksvriendelijk om mee aan de slag te gaan maar je kan hier ook heel ver in gaan. Zo kan je WooCommerce linken aan je inventaris, logistiek en belastingspercentages. Toch is het aangeraden om een online tutorial te bekijken om hier vertrouwd mee te worden.
6. Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights

Google Analytics geeft informatie weer van mensen die jouw website zoeken. Het is heel handig om te zien hoeveel bezoekers je website aantrekt, van welke landen deze komen, waarin ze interesse hebben, … Zo kan je de groei van je website bekijken. Dit is een dienst van Google en hiervoor moet je via de officiële pagina van Google Analytics een account maken. Dan kan je deze vervolgens koppelen aan je website. Deze plugin integreert Google Analytics op een handige manier op jouw website. Zo kan je heel snel een overzicht van je gebruikers krijgen op je eigen website.
7. Monarch Plugin

Monarch is een plugin die sociale media op jouw website integreert. Zo kan je instellen welke sociale icoontjes verschijnen. Beheerders kunnen ook mooie links naar Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, … tonen. Gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om je website te delen op hun eigen sociale media. Monarch is een premium plug (betalend). Er zijn wel wel gratis alternatieven zoals Social Media Share Buttons & Social Sharing Icons.
8. Contact Form 7

Deze WordPress plugin bied je de mogelijkheid om contactformulieren op je website toe te voegen. Je stelt in welke velden gebruikers moeten invullen op naar welk e-mailadres dit bericht dan verzonden moet worden. Zo kan je bijvoorbeeld een contactpagina aanmaken op je website en deze plugin daarop toepassen. Simpel maar toch professioneel!
9. Contextual Related Posts

Heb je ook al gemerkt dat je op heel wat websites kan doorklikken naar meerdere artikels? Deze plugin zorgt ervoor dat jij gerelateerde berichten kan voorstellen aan de bezoekers van je website. Zo hebben deze bezoekers de mogelijkheid om meer tijd op je website te spenderen en verder te klikken. Het is belangrijk dat bezoekers graag veel tijd op jouw website spenderen. Dit is voor Google ook een belangrijk teken om je website hoger te plaatsen in de zoekresultaten. Contextual Related Posts plaatst deze automatisch onder elk nieuw bericht. De instellingen hiervan kan je ook heel eenvoudig aanpassen.
10. Akismet Anti-Spam

De top 10 wordpress plugins sluiten we af met nog een extra beveiligingsmaatregel. Akismet staat bij jouw WordPress installatie al automatisch geïnstalleerd. Je moet je enkel nog registeren en je link van Akismet in je plugin kopiëren. Akismet gaat vervolgens spamberichten blokkeren. Het schermt dus ongewenste bezoekers en spam af van jouw commentaarvelden en pagina’s.