Wat is een WordPress Plugin en waarvoor kan jij ze gebruiken op je WordPress website? In dit artikel zetten we het even op een rijtje.
Een WordPress plugin is een kleine softwareapplicatie die je op je website kan installeren en vervolgens een specifieke rol vervult. Plugins kunnen gratis, betalend of freemium zijn.

Wat zijn de voordelen van plugins?
Plugins kunnen uw website op vele manieren opwaarderen en complexe situaties met enkele muisklikken voor u oplossen. Zo kan u zonder kennis te hebben van Javascript, PHP, SQL of andere webtalen toch een dynamische website creëren.
Voor heel wat web developers, die wel kennis hebben van code, kunnen plugins ook een hele tijdsbesparing zijn. Als je aan de slag kan gaan met software van betrouwbare bedrijven, zal je veel sneller wijzigingen kunnen aanbrengen dan dat je die zelf vanaf 0 moet opbouwen.
Plugins zijn ook op maat geschreven van WordPress sites en integreren alles vlot in de website. Er zijn ook kwaliteitsvoorschriften voorgeschreven om meer veiligheid te garanderen. Een plugin installeren of verwijderen is dan ook heel eenvoudig.
Bedrijven die plugins op de markt brengen, bieden ook regelmatig updates aan. Zo kan u met enkele muisklikken een plugin up-to-date houden met de moderne technologie. Achter deze plugins schuilt vaak een heel team, dat al dit werk voor u doet!
Plugins maken het ook mogelijk om heel eenvoudig websites met meerdere personen tegelijk te managen. Deze plugins staan duidelijk bij uw WordPress dashboard gegroepeerd en zo kan iedereen een goed overzicht bewaren.
Aan de hand van de WordPress gebruikersrollen kan u ook instellen wie wel of niet wijzigingen aan de plugins kan maken. Kort samengevat zorgen plugins dus voor een dynamischere website met meer gebruiksgemak.
Zijn er nadelen aan plugins?
Plugins kunnen in bepaalde gevallen een website kwetsbaar maken voor cyberaanvallen, de website vertragen of zelfs breken.
We willen u geen angst aanjagen om plugins te installeren, want dat zou ook zonde zijn van de mogelijkheden. Toch kan je best geïnformeerd zijn naar de beste praktijken om eventuele nadelen te vermijden.
Kijk bij plugins steeds of deze compatibel zijn met de laatste versie van uw WordPress installatie. Voordat u een plugin installeert, kan u ook zien wanneer deze voor de laatste keer is bijgewerkt.
Een plugin die vele maanden of zelfs jaren geen update heeft gekregen, is kwetsbaarder en kent waarschijnlijk niet veel support. Kijk daarbij ook naar het aantal actieve installaties. Als veel mensen de plugin hebben geïnstalleerd en vertrouwen, is dat voor u ook een positief signaal.
Indien een plugin de website breekt, kan u deze altijd terug deactiveren of verwijderen. Kijk vervolgens of de website terug functioneert zoals daarvoor. Als dit het geval is, weet u dat het aan de plugin ligt en kan u best een alternatief zoeken.
Beperk ook het aantal plugins. Vele plugins zorgen voor extra regels code op uw website en dat kan dan voor een tragere website zorgen. Wat u zonder een plugin kan doen, doet u best ook zonder een plugin.
Maar voor andere functionaliteiten moet u zeker niet twijfelen en zeker voor een plugin gaan. Verwijder eventueel andere plugins die u niet meer nodig heeft en beperk zo het aantal.
Hoe installeer je een plugin op WordPress?
Een plugin installeren op WordPress is heel eenvoudig. Klik op plugins in je WordPress dashboard en klik vervolgens op add new.

Nu kan u bovenaan zoeken naar de plugins die u nodig hebt (bij search plugins…), of scrollen op de pagina, waarbij u enkele voorstellen te zien krijgt.

Hebt u de plugin gevonden die u nodig heeft? Klik dan op install now. Vervolgens moet u de plugin nog activeren door op activate te klikken.

De gekozen plugin is nu geïnstalleerd en geactiveerd op uw website! Vaak kan u plugins nog verder optimaliseren of instellen bij settings. Klik terug op plugins om een overzicht te verkrijgen.

Welke plugins zou ik op mijn WordPress website moeten installeren?
Plugins vervullen specifieke rollen op uw website. We lijsten de meest noodzakelijke op en stellen u er daarbij steeds één voor. Voel u zeker niet verplicht dezelfde te gebruiken.
Als u zich vertrouwder voelt met een alternatief, kan u deze ook gebruiken. Wij geven u alvast enkele voorstellen die we zelf kennen en gebruiken op onze websites.
Backups (UpdraftPlus): Een website kan altijd crashen en dat is dan waarschijnlijk niet op een moment waarop dat voor u altijd goed uitkomt. Wanneer een website offline is, kan dat zelfs veel geld kosten. Met een backup plugin, zoals UpdraftPlus, kan je met een gerust hart aan je website knutselen. Gaat er toch iets mis? Geen probleem, overschrijf de website met een vorige versie.
Spamfilter (Akismet): Als je berichten plaatst op WordPress, kunnen je bezoekers een reactie achterlaten. Jammer genoeg zijn er heel wat scripts en mensen met slechte bedoelingen die je pagina vol spam kunnen zetten. Akismet houdt zulke praktijken tegen.
SEO (Yoast): een SEO-plugin maakt je website beter zichtbaar in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Yoast SEO geeft ook tips hoe je een bericht op pagina handig kan optimaliseren.
Beveiliging (WordFence): Niet iedereen heeft de beste bedoelingen voor met je website en hiervan moeten we de realiteit ook kunnen inzien. Met extra security kan je heel wat aanvallen meteen in de kiem smoren.
Webshop (WooCommerce): Websites die online producten willen verkopen, zullen in de wolken zijn van WooCommerce. Online vind je heel wat tutorials om hiermee aan de slag te gaan. Je kan het gratis installeren en er is veel mogelijk met deze plugin.
Formulier (Contact form 7): Als bedrijf wil je potentiële klanten de mogelijkheid bieden om contact met je op te nemen. Een digitaal contactformulier komt hierbij heel netjes en professioneel over. Contact form 7 kan je gratis installeren en op eender welke pagina integreren.
Conclusie
Plugins kunnen je website verrijken en veel dynamischer maken. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden! Houd daarbij de mogelijke nadelen in het achterhoofd en houd vervolgens je plugins up-to-date. Zo zal uw WordPress website er al heel wat professioneler uitzien en zal de website niet al te veel vertraging oplopen.