Wat is Content Marketing?
Content marketing is een vorm van online marketing om meer bezoekers aan te trekken. Door content aan te bieden proberen we hogere plaatsen in Google te veroveren en klanten te overtuigen. Content is de inhoud die op je website verschijnt. Dit kunnen teksten, video’s, afbeeldingen of andere toepassingen zijn.
Alle content die gemaakt is, met het uiteindelijke doel, om meer mensen aan te trekken valt onder de noemer van content marketing. In dit artikel bekijken we waarom je een content marketing strategie nodig hebt en hoe je dit het beste aanpakt of uitbesteedt. Daarbij zetten we enkele belangrijke tips op een rijtje.
Heel wat bedrijven spelen tegenwoordig ook meer in op content marketing. Wie online niet vindbaar is verliest maandelijks heel wat mogelijke klanten! Door content marketing ben je online veel waardevoller.
Serieuze ondernemers integreren daarom ook een blog of andere content op hun website. Verder kan content marketing ook doorgetrokken worden op de verschillende social media platformen. Content marketing hoeft daarom ook niet per se op de eigen website plaats te vinden.

Waarom heb je een Content Marketing strategie nodig?
Gelukkig beseffen heel wat ondernemers de waarde van online zichtbaarheid en content marketing. Toch worden er dagelijks heel wat klassieke fouten steeds opnieuw gemaakt. Dit zorgt voor veel tijdverlies en ongewenste resultaten.
Wat je alvast niet meer moet doen:
- Zonder strategie content maken en hopen dat het lukt
- Met allerlei trucjes Google proberen te manipuleren
- Content van lage kwaliteit publiceren
- Te lang wachten om aan content marketing deel te nemen
- Vasthouden aan oude SEO strategieën
- Verkeerde verwachtingen vooropstellen
- Je strategie en resultaten niet opvolgen of optimaliseren
Met een goed content marketing plan ben je al een hele stap voor op je concullega’s! Als je exact weet wat je moet doen en je plan nauwkeurig opvolgt, zal je betere resultaten mogen verwachten. Er is niets zo frustrerend als urenlang content te maken en er vervolgens de vruchten niet van kunnen plukken.
Veel mensen schrijven maar willekeurig artikels in de hoop dat ze gevonden worden. Veel van deze berichten worden nooit meer teruggevonden en liggen verscholen achter tientallen andere resultaten van Google. Net daarom heb jij een content marketing strategie nodig.
Door de 10 stappen hieronder te volgen, heb jij net dat streepje voor op de concurrentie. Elke onderneming is uniek en niet iedereen moet eenzelfde strategie volgen. Vorm deze tactieken om naar wat past bij jouw bedrijf. Gedaan met het gokwerk en tijd om echt aan de slag te gaan!

Maak je eigen Content Marketing strategie
1. Bepaal je doelen
Het is heel belangrijk om juiste doelstellingen voorop te stellen. Als je niet weet wat je wilt bereiken, ga je waarschijnlijk ook weinig resultaten behalen. Doelen geven ook een leidraad aan je content marketing plan. Je kan doelen ook steeds bijstellen waar nodig.
Het zorgt ervoor dat je actiegericht te werk gaat en je marketing kan evalueren. We onderscheiden verschillende soorten soorten. Tip: schrijf deze op! Ofwel met pen en papier, een Excel document, collage, … Het is belangrijk om deze bij te houden en nadien bij te stellen waar nodig.
a) Actiegerichte doelen
Actiegerichte doelen zijn doelen waarover je de volledig controle hebt. Je doet ze of niet, zo simpel is het. We beginnen met deze doelen omdat ze de basis vormen van je acties. Vaak verliezen mensen de focus of motivatie over hun content marketing. Door deze doelen na te streven, speel je daar op in.
Enkele voorbeelden:
- Ik post 3 blogberichten per week
- Ik schrijf minimaal 1000 woorden per dag
- Per week plaats ik 1 video op YouTube
- Ik reageer minimaal 1 keer per 24u op reacties van mijn professionele social media
- Ik evalueer maandelijks mijn doelen
- 1 Keer per trimester volg ik een nascholing
- Ik stel mensen aan die content marketing voor mijn bedrijf kunnen doen
Deze doelen zijn voor iedereen verschillend. Laat je inspireren door de voorbeelden maar bedenk doelen die haalbaar en realistisch zijn voor jou. Maar welke doelen je nu ook vooropstelt… Sluit met jezelf een deal dat je deze zal volhouden en uitvoeren!
b) Concrete doelstellingen
Dit zijn de doelen die je wil bereiken. Schrijf ze zo duidelijk mogelijk ook.
- niet: Ik wil veel bezoekers op mijn website
- wel: Ik wil minstens 100 bezoekers per maand op mijn website krijgen. Dit zijn mensen die ik via Google heb kunnen verwerven door mijn blogartikels. Ik wil dit doel behalen binnen 8 maanden.
Ook dit zijn opnieuw voorbeelden. Voor elke ondernemer zullen deze doelen en getallen ook verschillen. Maak verschillende concrete doelstellingen. Liefst van al kan je deze ook linken aan je actiegerichte doelen.
Bepaal bij elk doel wat je minimum verwacht en wat boven je verwachtingen zou liggen. Je geeft dus een bereik op. Bijvoorbeeld: Ik wil minstens 10 klanten per dag digitaal bereiken. 100 Nieuwe leads zou een groot succes betekenen!
c) Doelen in de tijd
De doelen die je opstelt wil je ook binnen een bepaalde tijdspanne bereiken.
- dagelijks
- wekelijks
- maandelijks
- jaarlijks
- over 5 Ã 10 jaar
- … tot de eventuele verkoop of stopzetting van je bedrijf
Doelen die je per dag wil bereiken zorgen ervoor dat je actiegericht te werk gaat. Kleine veranderingen per dag kunnen in een maand/jaar tijd grote gevolgen hebben.
Omdat je vakantiedagen hebt, is het soms gemakkelijker om doelen per week te bereiken. Zo kan je productieve dagen combineren met vrije tijd of andere doelstellingen.
Jaarlijkse doelstellingen zijn nodig om het grotere ‘plaatje’ te behouden. Wees in je jaarlijkse doelen ook realistisch maar toch ambitieus. Zo speel je in op de groei van je bedrijf.
Doelen opstellen verder dan 5 Ã 10 jaar is voor meeste bedrijven niet nodig. Omdat resultaten zo veranderlijk zijn, is het soms een vage lijn om daarvoor al doelen op te stellen. Als je de doelen per maand/jaar optimaliseert, kom je al een aardig eindje verder!

2. Ken je publiek
Wie voor iedereen adverteert, adverteert uiteindelijk voor niemand specifiek. Als jij je werkelijke doelpubliek goed kent, kan je beter op de noden van deze groep mensen inspelen. Dat verhoogt conversies en maakt advertenties veel specifieker en meer doelgericht.
De samenstelling van je publiek omvat enkele factoren:
- leeftijd
- geslacht
- inkomen
- locatie
- interesses
Stel vervolgens een klantenprofiel op van je ideale klant:
- In welke fase van hun leven bevinden meeste van deze klanten zich en welke producten horen daarbij?
- In welke prijsklasse consumeren deze mensen?
- Welke verwante producten bezit deze doelgroep meestal al?
- Waar spenderen deze mensen hun tijd? Zowel offline als online.
- Welke zoekwoorden typen deze mensen gewoonlijk in?
- …
Tip: Bevraag je klanten met een enquête. Zo krijg je feedback van je reeds bestaande klantenbestand. Speel je sterktes verder uit en los eventuele zwaktes zo goed mogelijk op. Enquêtes hoeven niet altijd droog of saai te zijn. Maak er een wedstrijd van, organiseer het in een spel- of quizvorm, geef er een korting bij.
Referenties vormen de belangrijkste bron van publiciteit!
Niet alle bezoekers worden klanten. We delen onze bezoekers in 3 categorieën in:
- Het aantal mensen dat je aanbod bekijkt (lead generation)
- Het aantal mensen dat klant wordt (lead conversion)
- Het aantal klanten dat meerdere aankopen doet (lead retention)
Met content marketing proberen we zo goed mogelijk op al deze 3 factoren in te spelen. In de eerste plaats willen we onze content aan zoveel mogelijk mensen tonen (liefst doelgericht). Vervolgens proberen we dankzij onze content mensen om te zetten naar klanten. Het belangrijkste is vervolgens om deze klanten heel tevreden te houden.
Een erg tevreden klant is een ambassadeur van je merk. Zij zullen meerdere aankopen doen en de beste reclame voor je bedrijf maken. Overtuigende mensen en social proof vormen de ideale combinatie om nieuwe klanten te winnen. Dit kan al snel een positief ‘sneeuwbaleffect’ vormen!
Bonus: Als je publiek tevreden is van je content, zal het deze ook gemakkelijker delen. Dat zorgt niet alleen voor meer reclame maar ook voor meer links naar jouw site. Des te meer goede links naar jouw website verwijzen, des te hoger je weer op Google zal verschijnen.

3. Zoek de beste content marketing platformen
Nu dat je doelgericht en specifiek voor je doelpubliek te werk gaat, kunnen we reeds aan onze content denken. In deze fase bekijken we wat de beste platformen zijn waarop jij je kan richten.
A) Een eigen website
De waarde van een eigen website mag niet onderschat worden. Dit is het belangrijkste ingrediënt in je content marketing strategie! Een eigen website heeft namelijk heel wat voordelen:
- Heel wat van je klanten zoeken online eerst nog naar informatie op jouw officiële website.
- Je hebt de volledige controle over je eigen website! Andere websites en social media kunnen wijzigen en hun voorwaarden updaten. Je ‘leent’ de gebruikers van het platform. Zorg ervoor dat je daarbuiten ook je eigen vaste plekje op het internet bezit.
- Een eigen website straalt meer vertrouwen uit.
- Op andere websites ben je gebonden aan bepaalde regels en mag je bijvoorbeeld niet altijd aan e-mailmarketing deelnemen.
- Andere platformen zijn doorspekt van reclameboodschappen van buitenstaanders.
Mensen die interesse hebben in jouw product, typen vaak in Google de naam van jouw bedrijf in. Dan wil je natuurlijk met een eigen website verschijnen op de eerste pagina van deze zoekresultaten!
Het is niet ingewikkeld of bijzonder duur om een eigen website te bezitten! Tegenwoordig zijn er heel wat oplossingen en middelen om digitaal aan de slag te gaan. Je moet daarvoor zelfs geen code meer kennen. Vroeger moest je met HTML, CSS en javascript aan de slag gaan. Dat kan nog altijd maar er zijn heel wat handige platformen die dit obstakel overkomen met eenvoudige website builders.
Ga je graag zelf aan de slag? Dan raden we je SiteGround WordPress hosting aan. Met enkele kliks heb je een domeinnaam gekozen en kan je met WordPress aan de slag. Installeer vervolgens een gratis of premium thema en al snel zal je een website hebben die er leuk uitziet.
Voor een knap WordPress premium thema raden we Divi aan. Lees hier ons Divi theme review. Online vind je ook heel wat hulpmiddelen om een WordPress website te maken. Namelijk meer dan 30% van alle websites ter wereld gebruikt deze CMS.
Je kan ook web design op maat laten maken. Een web designer gaat dan met jou in gesprek en bekijkt de mogelijkheden voor je eigen website. Contacteer ons gratis voor een vrijblijvende offerte. Er zijn oplossingen voor elk budget beschikbaar. Een professionele website zal er dan ook echt uitspringen en meer klanten aantrekken.
B) Hoeveel content marketing platformen moet je kiezen?
Buiten een eigen website kan je online op nog heel wat andere plaatsen zichtbaar zijn. We raden je aan om eerst met maximaal 1 of 2 platformen te starten! We suggereren dit om verschillende redenen:
- In het begin moet je een strategie kiezen die je kan volhouden
- Het is beter om expert te worden in 1 platform dan om matig te zijn op 5 platformen
- Veel verschillende platformen tegelijk managen kan heel tijdrovend zijn
- Je zal in het begin door een bepaalde leercurve moeten gaan
- Veel platformen tegelijk beheren kan overweldigend zijn
C) Kijk naar je eigen talenten
In het begin zal je waarschijnlijk al sterk gefocust zijn op je website en de content marketing daarvan. Toch kan je gelijkaardige content of links delen op verschillende platformen. Misschien ben je al vertrouwd met bepaalde social media platformen uit persoonlijk gebruik.
Ben jij al vertrouwd met Instagram en Facebook? Dat zal al heel wat vertrouwen opbouwen en de leercurve beperken. Vervolgens moet je eens op onderzoek gaan naar welke professionele toepassingen deze platformen dan nog aanbieden voor bedrijven.
Kijk dan welke talenten jij of je medewerkers bezitten, om er nadien content mee te kunnen maken:
- Ben je een vlotte schrijver? Dan zijn blogposts en artikels interessant.
- Ben je een goede spreker? Misschien is video of podcasting wel iets voor jou.
- Ben je eerder grafisch aangelegd? Dan focus jij je best op de huisstijl, afbeeldingen en infographics
Bij elk van deze talenten hoort ook een beter passend platform. Zo is een eigen blog op een website handig voor schrijvers. Vlotte sprekers zullen zich dan beter richten op YouTube. Grafische talenten voelen zich dan weer meer thuis op Instagram.
D) Bereik je publiek
In combinatie met je talenten moet je ook kijken of je klantenprofiel goed vertegenwoordigd is op het platform waarvoor je content gaat maken. We zetten daarbij even de belangrijkste platformen op een rijtje:
– Facebook: Facebook is nog altijd een van de grootste social media platformen ter wereld. Toch zijn er meer en meer jonge mensen aan het overschakelen naar andere platformen. Op Facebook kan je veel verschillende media uploaden en een groot aantal mensen bereiken.
– Instagram: Deze populaire foto- en videoapp is ook in handen van de ‘Facebook group’. Meeste Instagram gebruikers zijn jongere mensen. Creativiteit en cultuur zijn hier troef.
– Twitter: Op twitter worden kleinere berichtjes meegedeeld, bekend als tweets. Meestal spelen hier influencers of bekende personen hier op in. Twitter is ideaal om snel een gedachtegang neer te pennen en naar de wereld uit te sturen.
– Pinterest: Pinterest geeft een overzicht van kleine snippets (pins) waaruit je kan kiezen. Dit platform is populair om hobby’s, recepten, ideetjes en infographics te delen. Voor bepaalde blogs zal het veel mensen naar de eigen website kunnen lokken. Verzekeringen, bankzaken en ‘zwaardere’ thema’s kunnen best een ander platform kiezen.
– LinkedIn: Professionele contacten leg je best via LinkedIn. Zowel bedrijven als personen kunnen zich als expert profileren op dit platform. LinkedIn is heel professioneel en op het bedrijfsleven gericht. Op dit platform kan je ook je expertise tonen met artikels.
– Forums: Misschien zijn er in jouw sector gevestigde waarden in de vorm van forums of toonaangevende websites. Als hier een groot deel van je publiek zit, kan je hier op inspelen. Door een actief en gerespecteerd lid te zijn binnen een bepaalde community, zal je op een positieve manier in de kijker staan. Dit geldt trouwens ook voor Facebook groepen.
– SoundCloud: Podcast, geluidsbestanden en muziek vinden hun plaats vaak op SoundCloud. Meestal vinden jongere mensen hun weg naar dit platform. Je kan een bestand van SoundCloud ook handig integreren op je eigen website.
– Pers: Wanneer je er de kans voor hebt, is het de moeite om een journalist of persagentschap te contacteren. Heb jij iets nieuwswaardig en verschijn je in een artikel of reportage, is dat veel belangstelling waarop je kan rekenen. Probeer hier regelmatig op in te spelen!
– YouTube: YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld. Steeds vaker zoeken mensen informatie op via video. Video is veel interactiever dan tekst of afbeeldingen. Je kan gemakkelijk video’s posten en volgers krijgen. De concurrentie op YouTube is minder groot dan op Google. Het is veel eenvoudiger om een video hoger te laten ranken in het YouTube overzicht dan een geschreven artikel op de eerste pagina van Google te tonen. Alle leeftijden zijn dan ook in grote getallen vertegenwoordigd op YouTube. Buiten een eigen website is dit onze #1 aanbeveling!
Op welk platform voel jij je meteen thuis en waar kan je je publiek bereiken? Hou daarbij rekening met de eigen talenten en interesses. Start op een van deze bekende platformen. In de toekomst kan je dan uitbreiden naar meerdere platformen.

4. Bepaal welke content je gaat maken
Op het gebied van content marketing is het oorspronkelijk waardevoller om een sterkte uit te spelen dan een zwakte te trainen. Kies een content domein waarin jij je het beste voelt. Speel dat vervolgens uit op je website en de gekozen content platformen.
Er bestaan veel soorten content maar we onderzoeken hier de 4 hoofdcategorieën. Daarbij zetten we enkele tips op een rijtje:
A) Teksten
- Start een blog op je website en kies marketing platformen waarop tekst de norm is
- Optimaliseer je teksten voor SEO: lees ook SEO tips voor beginners
- Bekijk je concurrenten. Schrijf betere en langere artikels
- Structureer je tekst met witruimtes, afbeeldingen, vetgedrukte titels en opsommingen
- Lees regelmatig na op schrijffouten
- Focus op Long tail keywords
- Optimaliseer je snippets
B) Grafisch
- Zorg voor een duidelijke huisstijl: het moet op verschillende platformen snel duidelijk worden over welk merk het gaat
- Houdt je grafische vormgeving uniform en duidelijk: laat kleuren, lettertypes, typeringen, … terugkeren
- Integreer infographics en afbeeldingen bij je geschreven content
- Grafische voorstellingen worden vlot gedeeld op Instagram en Pinterest
- Op Canva.com kan je gratis en gemakkelijk eigen logo’s, banners en infographics maken
- Op Pixabay vind je afbeeldingen die je gratis mag gebruiken op je website
- Ook grafieken en visuele voorstellingen worden vlot gedeeld op social media
C) Video en audio
- Net zoals bij teksten richt je een video ook best naar een bepaald zoekwoord
- Analyseer met VidIQ gelijkaardige video’s op YouTube. Optimaliseer nadien je video SEO.
- Maak je video zo goed mogelijk. Des te langer mensen naar je video kijken, des te hoger deze gaat verschijnen in de zoekresultaten.
- Verzamel zoveel mogelijks likes, commentaren en abonnees. Dat zorgt voor meer bezoekers. Link of vraag hiernaar in je video.
- Maak een playlist aan voor je video’s
- YouTube laat je gemakkelijk toe om video’s te delen op andere platformen (embedden)
- Zorg regelmatig voor nieuwe video’s. Dat plaatst je hoger in het YouTube algoritme.
Tip: Verdiep je verder in de diverse soorten content en lees ons artikel: verschillende vormen van content marketing

5. Maak een content kalender aan
Veel bedrijven posten willekeurig content en nemen soms maandenlang pauze, zonder enige nieuwe updates. Dit is gokwerk en dat willen we absoluut vermijden. Door regelmatig te posten verhogen we de kans op betere zichtbaarheid. Het is ook goed voor je SEO. De algoritmes van de verschillende platformen promoten content van mensen die op regelmatige basis nieuwe content plaatsen.
Beslis in de eerste plaats met welke regelmaat je nieuwe content gaat plaatsen. De hoeveelheid kies je zelf maar zorg ervoor dat je dit ook werkelijk kan en zal uitvoeren! Ideaal gezien post je iedere dag nieuwe content. Toch is dit niet voor iedereen haalbaar en raden we een minimum van 2 keer per week aan.
Nieuwe content moet niet steeds een lange video of uitgebreid artikel te zijn. Een foto op instagram of link op Facebook kan ook als update tellen. Probeer toch zoveel mogelijk om kwaliteitsvolle en uitgebreide content te plaatsen. Tracht minstens 1 keer per week een nieuw knap artikel of goede video te posten.
Met regelmaat posten is enorm belangrijk!
Bekijk in je Google Analytics op welke dagen en uren je website het meeste bezocht wordt. Post je nieuwe content volgende keer op deze uren. Dan is je publiek het meest actief en heb je meer kans om op te vallen.
We raden je aan om een content weekschema per maand vooruit te plannen. Noteer welke content je per week wil plaatsen en omschrijf dit bondig. Voer het uit voor de komende maand en stuur nadien bij waar nodig.
Dit schema maak je visueel zichtbaar in Excel of op papier. We geven hier een snel voorbeeld in tekstvorm:
- Maandag: Nieuw artikel plaatsen op website, link plaatsen op Facebook
- Dinsdag: Foto van project plaatsen op Instagram
- Woensdag: Nieuwe video posten op YouTube, link plaatsen op Facebook, selectie uit de video plaatsen op Instagram
- Donderdag: Rustdag, reageren op social media reacties
- Vrijdag: Nieuw artikel plaatsen op website, linken met afbeelding op Instagram en Facebook
- Zaterdag: Resultaten analyseren en volgend maandoverzicht maken
- Zondag: Rustdag, nieuwste artikel nalezen
Ideeën voor nieuwe artikels en video’s lees je hier: inspiratie voor ideale content mix
In het begin maak je je weekoverzichten zo eenvoudig mogelijk zodat je niet overweldigd geraakt. Daarom dat we eerder ook al aangaven dat je best met maar 1 of 2 platformen start. Uitbreiden of uitbesteden kan nadien altijd.
Ook al ben je niet altijd beschikbaar op je voorkeursuren. Er zijn heel wat manieren en hulpprogramma’s waardoor je content kan inplannen. Op een WordPress website kan je bijvoorbeeld een datum en uur instellen waarop je artikel automatisch gepost wordt. Standaard staat deze op ‘onmiddellijk’ ingesteld. Door hierop te klikken, kan je dat heel eenvoudig wijzigen. Jij kan je daarna focussen op iets anders en WordPress doet achteraf de rest.
Ook voor social media vind je online hulpmiddelen om content vooruit te plannen. Een voorbeeld hiervan is Later.com . Dit programma laat je toe om op voorhand Instagram posts te maken en het programma voert het dan uit op de gekozen tijdstippen.
Ingeplande content heeft ook het voordeel dat je nog de tijd hebt om alles na te kijken. Zo haal je last minute nog foutjes uit een artikel of kan je nog andere wijzigingen doorvoeren.
Tip: Werk altijd een beetje vooruit met je content. Leg een ‘reserve‘ aan artikels of video’s aan. Zo ben je gerust en zeker dat je elke week nieuwe updates kan voorzien. Je kan bijvoorbeeld een ‘content dag‘ organiseren waarop je alle content voor een bepaalde periode maakt. Vervolgens moet je ze nog inplannen en kan jij je weer op andere taken focussen!

6. Zoekwoordenonderzoek
We willen onze content steeds richten naar een bepaalde zoekterm. Hier bedoelen we de woorden mee die mensen zouden intypen op een zoekplatform of social media.
We gaven eerder al aan dat we de focus leggen op long tail keywords. Dit zijn zoektermen die bestaan uit 3-5 woorden. Ze zijn specifieker en meer doelgericht. Daarbovenop zal je voor deze zoekwoorden minder concurrentie verwachten.
Voordat je nieuwe content maakt voor een bepaald ‘keyword’ kijk je best eens even naar mogelijke concurrenten. Geef je zoekwoord in op Google of YouTube en bekijk welke resultaten getoond worden.
Probeer te verstaan waarom de zoekmachines net dit resultaat als eerste toont. Probeer vervolgens langere en BETERE content te maken.
Sommige zoektermen zijn heel competitief en je zal niet elke keer op de gewenste positie of eerste pagina van Google verschijnen. Maar met goede content en nauwkeurig zoekwoordenonderzoek verhoog je natuurlijk je kansen aanzienlijk.
Deze keyword research heeft daardoor geen 100% succesgarantie. Des te meer content je post, des te meer kansen en content uiteindelijk zijn weg wel zal vinden naar goede plaatsen in de zoekmachines.
We stellen enkele handige manieren voor om aan verschillende zoektermen te komen:
A) Google autosuggest & gerelateerde zoekopdrachten
Wanneer je in Google woorden intypt, stelt deze zoekmachine automatisch enkele keywords voor. Dit zijn zoektermen waar mensen naar opzoek zijn! In dit voorbeeld typen we blog in en de letter i. Als we de letters van het alfabet afgaan, zien we welke woorden Google automatisch automatisch aanvult. Onderaan de zoekresultaten staan dan meestal weer enkele nieuwe voorstellen, die je als zoektermen kan gebruiken.

B) Answer the public
Op de website van Answer The Public kan je een keyword ingeven. Vervolgens krijg je letterlijk een waaier aan ideeën voor zoektermen waarvoor je content kan maken.

C) Ubersuggest
Op de website van Ubersuggest kan je de website van een concurrent ingeven en deze analyseren. Het programma toont je voor welke zoektermen zij getoond worden. Kan jij voor deze zoekterm betere content maken? Dan zal jij mogelijks deze plaats in Google veroveren!
Je zoekwoordenonderzoek is een van de voornaamste stappen in deze handleiding! De zoektermen waarvoor je schrijft bepalen voor een groot deel de uiteindelijke resultaten. Voor meer informatie over dit belangrijk onderwerp: lees het artikel blog inspiratie

7. Content maken
We hebben al heel wat voorbereidend werk verricht, maar daar ga je nu de vruchten van plukken. Veel mensen beginnen vaak bij deze stap, terwijl het bij ons pas op nummer 7 staat! Vergelijk het met een woning schilderen… Je gaat ook niet meteen starten met je verfwerk voordat je alles hebt berekend, ondergestopt en afgeplakt. Zo zal je uiteindelijk meer tijd winnen en betere resultaten halen!
Nu ga je met één van je zoektermen aan de slag. Je hebt onderzoek gedaan en gaat de content daarvoor nu maken. Het is heel belangrijk om volgend zinnetje heel duidelijk in gedachte te houden:
CONTENT IS KING – Ga voor kwaliteit!
Google, YouTube en andere platformen zijn constant aan hun algoritmes aan het werken om de beste content aan hun gebruikers voor te stellen. Bekijk het even van het standpunt van deze grote bedrijven. Zij willen relevant blijven en zoveel mogelijk mensen winnen. Om dat te doen moeten zij steeds de beste websites tonen in hun zoekresultaten.
Er zijn heel wat verboden praktijken, die bewust de zoekmachines bedotten. We raden je sterk af om dit niet doen. Het kan je website bestraffen en mogelijks uit de zoekmachines laten verdwijnen. Deze verboden technieken noemen we black hat SEO.
Omdat Google steeds opzoek is naar de beste resultaten voor bepaalde zoektermen, is het verstandig om hierop in te spelen. Bedenk hoe jij jouw content zo goed mogelijk kan maken. Op die manier zal je veel meer kans maken om hoger te verschijnen in de zoekresultaten.
Deze tips kunnen je op weg helpen om betere content te maken:
- Maak eigen content. Ga niets kopiëren of plagiëren van een andere website. Dit is verboden en ook slecht voor je SEO.
- Schrijf titels waar mensen op zouden klikken. De ideale lengte is tussen de 45-59 woorden voor blogartikels.
- Maak je content langer en beter dan wat al bestaat
- Combineer verschillende soorten media. Smuk een artikel op met afbeeldingen, grafieken, video’s, …
- Schrijf zoveel mogelijk in korte en duidelijke zinnen
- Lees en herwerk je content waar nodig
- Word expert in een bepaald onderwerp
Wees achteraf kritisch voor je eigen content. Vergelijk het met de concurrentie. Verdient het niet om de eerste plaats te veroveren? Dan heb je nog werk voor de boeg… Heb jij de best mogelijke content gemaakt voor een bepaalde zoekterm? Optimaliseer voor de zoekmachines en durf het te publiceren!
De eerste keer dat je content maakt kan het onwennig of zelfs beangstigend aanvoelen. Toch went dit en zal je er na verloop van tijd beter en sneller in worden. Laat je niet ‘afschrikken’ en zet je ideeën om in actie!

8. Content Curation
U hoeft niet steeds het warm water opnieuw uit te vinden. Nee, u moet zelfs niet altijd vanaf 0 beginnen. Bij content curation is het de kunst om al bestaande content strategisch te hergebruiken.
Je moet niet steeds elke keer gaan zoeken naar nieuwe populaire onderwerpen. Als een bepaald onderwerp goed scoort, kan je hier dieper op ingaan. Schrijf verwante artikels en intern link ze met elkaar.
Content curation wordt pas echt handig wanneer je al bestaande gaat opdelen. Vervolgens ga je deze opgedeelde stukken strategisch inzetten op de verschillende platformen.
Een voorbeeld van content curation, nadat we een goed zoekwoord hebben gevonden:
- Schrijf een artikel voor de blog van je website
- Plaats de afbeeldingen van dit artikel op je Instagram en Pinterest
- Haal een belangrijke quote uit je artikel en maak er een tweet van met een link naar het artikel
- Maak van hetzelfde onderwerp een video en plaats deze op YouTube
- Selecteer een stukje van de video en maak een teaser op Facebook of Instagram
- Haal de mp3 uit de video en plaats deze op je podcast
- Verwijs in je e-mailcampagne naar je artikel of video
Zo hebben we uit 1 onderwerp/artikel heel wat stukken kunnen hergebruiken voor de verschillende platformen. Op die manier kan je in een korte tijd toch veel content maken en verschillende mensen bereiken.

9. Meten is weten: optimalisatie
Na al het harde werk willen we onze progressie kennen. Meten is weten! Als we groei zien, moeten we gewoon nieuwe content blijven maken. Laat de groei op zich wachten? Dan moeten we de tactiek bijsturen en optimaliseren.
Wat is progressie?
- Je krijgt meer bezoekers op je website
- Je wordt voor meer zoektermen gevonden
- Je artikels stijgen in de zoekresultaten van Google
- Je krijgt meer volgers op YouTube
- Je krijgt meer likes en volgers op social media
- Je ziet je klantenbestand groeien
- Er schrijven steeds meer mensen in op je e-mailcampagne
Hoe kunnen we progressie meten?
A) Opzoeken op de verschillende platformen
De meest eenvoudige en ‘basic’ manier om progressie te zien is door jezelf op te zoeken op de verschillende platformen. Typ de zoektermen in waarvoor je content hebt gemaakt en zie welke plaats je hebt gekregen.
Stond je vorige week voor een bepaalde zoekterm op de tweede pagina van Google en sta je deze week op de eerste pagina? Dan is je content aan het stijgen en werkt je strategie.
Je kan dit ook doen voor YouTube en social media.
Google stelt heel wat hulpmiddelen ter beschikking om je progressie op te volgen. En dit trouwens helemaal gratis! Met enkele stappen en stukjes code heb jij deze producten in je website geïntegreerd. Vervolgens kan je alles nauwkeurig opvolgen.
Dit is trouwens een dienst waar we graag bij helpen. Buvesa.com integreert snel en foutloos deze software op uw website. Meer info: zie onze SEO diensten
Met Google Analytics kan je heel handig het aantal bezoekers op je website bestuderen. Niet alleen het aantal maar ook hoe zij zich gedragen en welke pagina’s in de smaak vallen. Heel handig dus om je sterktes en zwaktes van je website te kennen!
Dankzij de Search Console kunnen we onze website in de zoekresultaten van Google opvolgen. We krijgen in een handig overzicht te zien voor welke zoektermen we getoond worden en hoeveel kliks daarvan naar de website zijn gegaan.
Google vertelt je zelfs welke fouten het op je website ziet en welke pagina’s wel of niet geïndexeerd zijn.
Dankzij ‘Google Mijn Bedrijf’ wordt je website en bedrijf beter gevonden in de verschillende producten van Google. Denk daarbij aan logo’s en snippets in het Google overzicht en een betere opname in Google Maps.
Klanten kunnen je bedrijf daardoor beter vinden en reviews posten. Dankzij deze reviews krijg je meer social proof en kan je opnieuw stijgen in het Google overzicht.
Door je resultaten te analyseren kan je nu verder aan de slag. Herlees dit artikel nog eens grondig na en stuur je strategie bij waar nodig. In het andere geval moet je zeker je content marketing strategie blijven verderzetten!

10. Content Marketing op langere termijn
Content marketing is een strategie waarbij je van vandaag op morgen niet meteen resultaten van mag verwachten. De volhouder wint en zal op langere termijn beloond worden. Bepaal vanaf vandaag al je content marketing strategie.
Content marketing is NIET iets waar je zomaar even mee begint, het een jaar laat liggen en dan uiteindelijk weer met halve inzet mee aan de slag gaat. Besef goed dat het een proces is dat je moet opbouwen.
A) Kwantiteit vs kwaliteit:
We hebben al enkele keren gehamerd of feit dat goede kwaliteit belangrijk is: Content is king! Toch zal je met een nieuwe website toch ook moeten focussen op extra kwantiteit. Google en andere platformen plaatsen nieuwe websites niet meteen bovenaan de zoekresultaten. Door meer en regelmatiger te posten, zal je het vertrouwen van deze platformen winnen en zo stilaan kunnen stijgen.
Focus je daarbij niet op heel competitieve zoektermen. Maak eerst content voor zoekwoorden waarvoor minder pagina’s of minder goede resultaten getoond worden. Uiteindelijk kan jij je op meer populaire zoektermen richten en die ook stilaan gaan veroveren.
In het begin focus je dus meer op kwantiteit (maar toch met voldoende oog voor kwaliteit!). Nadien is kwaliteit je voornaamste factor.
B) Groeien:
De eerste weken of maanden – jawel, dit proces vraagt tijd (laat je dus niets anders wijsmaken) – zal je niet meteen nr.1 rankings in de zoekresultaten te zien krijgen. Dit zal eerder uitzonderlijk zijn.
Bekijk content marketing als zaadjes die je plant. Je moet ze eerst planten en goed opvolgen. Uiteindelijk groeit er iets en na enkele maanden zal je er de vruchten van plukken!
Content moet de kans krijgen om te groeien. Je kan het proces versnellen door content marketing uit te besteden en goede algemene marketing.
Laat je content marketing strategie rijpen. Begin met de basis en bouw zo verder op. Uiteindelijk kan je meer platformen veroveren, meer mensen inzetten om content te maken en alles optimaliseren.
C) Content promoten:
We raden je aan om in het begin meer te focussen op het maken van content dan het promoten ervan. In een latere fase kan je je meer richten op de promotie. Een aantal websites raden je aan om 20% content te maken en 80% content te promoten.
Toch vinden we dit als ‘beginner’ niet altijd vanzelfsprekend. Veel websites zullen geen links plaatsen naar andere websites waar maar enkele artikels op te vinden zijn.
Stel je voor dat je die tijd had gebruikt om nieuwe content te maken. Dan had je nu bv. 5 artikels geschreven in plaats van 1. Google kan je dan stilaan al beoordelen in hun algoritme en zo meer content hebben om te ‘bestuderen’.
Uiteindelijk zal je meer content hebben en zal de promotie hiervan ook gemakkelijker en natuurlijker gebeuren.
Content kan je op allerlei manieren promoten, enkele voorbeelden:
- Optimaliseer voor SEO
- Maak strategisch reclame op social media
- Maak een e-mailcampagne aan
- Antwoord op reacties en reviews
- Overweeg betaalde advertenties (Google Adwards, Facebook Ads)
- Werk met influencers
- Collaboreer met mensen of bedrijven in een verwante sector
- Blijf op de hoogte van online marketing en lees blogs
- Probeer te verschijnen in persartikels
- Zet ook offline in op algemene marketing
Het belangrijkste om te onthouden: goede content en goede producten verkopen zichzelf beter.
D) Realistische verwachtingen:
Het succes van je content marketing campagne is afhankelijk van verschillende factoren. Afhankelijk van je eigen kwaliteit, de leeftijd van je website, de sector waarin je zit en je concurrentie zal je snel/traag of veel/weinig winst mogen verwachten.
Zeker als beginner is het heel belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Voor een nieuwe website, die consistent goede content publiceert, zullen de eerste goede resultaten vanaf 4 tot 8 maanden te zien zijn.
Voor die periode kan het goed zijn dat je weinig mensen zal zien op je content platformen. Laat dit je niet meteen afschrikken! Nieuwe websites en nieuwe gebruikers gaan door een tijdelijke ‘wachtperiode’ op de verschillende platformen en zoekmachines.
Na die eerste barrière zal je meer getoond worden in de zoekresultaten en dat zorgt hopelijk voor het gewenste sneeuwbaleffect. Het begin is het moeilijkste. Nadien wordt het eenvoudiger om kwaliteitsvolle content te ranken.
Bij een goed verloop zal je uiteindelijk maandelijks opnieuw vele bezoekers ‘gratis’ mogen verwelkomen!

Content Marketing uitbesteden
Je zal vast wel de waarde inzien van een geslaagde content marketing strategie. Toch schrikt het je misschien af of lijkt het heel tijdrovend. Er zijn veel goede redenen waarom je content marketing zou uitbesteden.
Misschien start je ook graag eerst zelf met jouw eigen content creatie. Na verloop van tijd heb je misschien een tweede paar handen nodig… Dan is het handig dat je content creatie of web copywriting kan uitbesteden.
Op die manier maak je weet tijd voor je kerntaken en wordt je content marketing uitgevoerd door mensen die er dagelijks mee bezig zijn en er het fijne van weten. Dan schept in realiteit en mentaal weer heel wat ruimte!
Start jij graag met content marketing? Klik dan zeker op volgende link om meer te lezen: Web copywriting en content marketing uitbesteden.
Informatie opvragen is altijd gratis en offertes kunnen steeds vrijblijvend opgesteld worden. Ook wanneer je nog in het ongewisse bent, geven we je graag advies op maat.

Conclusie
Een geslaagd content marketing plan begint dus met een goed doordacht opzet. Deze handleiding heeft je al heel wat handvaten gegeven om werkelijk in actie te schieten. Laat het geen leesoefening zijn geweest en ga er daadwerkelijk mee aan de slag!
In het begin kan dit veel informatie tegelijkertijd zijn geweest. Sla deze pagina daarom zeker op in je favorieten en bekijk regelmatig op welke stappen jij je nog beter kan focussen. Herlees nadien die onderdelen nog eens.
Laat hieronder ook zeker in de reacties weten waar jij mee aan de slag gaat of waarover je graag nog meer wenst te weten.