Waarom moet je de PHP-versie voor je website updaten?

Een groot deel van de structuur van WordPress websites werkt dankzij PHP. PHP is een programmeertaal die de back-end van je WordPress website verzorgt. Er zijn steeds nieuwe PHP-versies. Het is van groot belang om een WordPress website up-to-date te houden.

Een nieuwe PHP-versie zorgt voor meer veiligheid, een snellere website en betere functionaliteit. Dat zorgt ervoor dat je website op langere termijn vlot blijft werken. Google beloont goed werkende websites, in combinatie met goede content, ook beter in de zoekresultaten.

Waar kan je de PHP-versie updaten voor een WordPress website?

De PHP-versie van je WordPress website kan je het handigste updaten bij je hosting provider. Veel van deze providers hebben een ‘PHP-manager’ waar je met enkele muisklikken voor een nieuwe PHP-versie kiest. Sommige hosting providers doen dit automatisch (managed PHP).

Voordat je naar een nieuwe versie van PHP overstapt is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. In de eerste plaats is het een goed idee om een volledige back-up van uw WordPress website te nemen. Moest er toch iets misgaan, kan u nadien een vorige versie over de huidige schrijven en zo de website redden.

Zorg er eveneens voor dat andere plug-ins, thema’s en je versie van WordPress al up-to-date zijn. Zijn alle updates van je website geïnstalleerd? Werkt alles naar behoren? Heb je een recente back-up? Dan kan je met een gerust hart naar een hogere PHP-versie overschakelen bij je hosting provider.

PHP voor je WordPress website updaten in SiteGround

Er bestaan heel wat hosting providers (combell, one, siteground, bluehost, kinsta, …) en ze zijn allemaal uniek met een eigen ‘control panel’. In dit voorbeeld tonen we je hoe je de PHP-versie voor SiteGround hosting kan aanpassen.

Toch zijn de stappen heel gelijkaardig bij de andere providers. Zoek op de website van je hosting naar de PHP Manager. Schakel desnoods support of de help-functie in van je hosting provider.

PHP upgraden in SiteGround:

  1. Meld je aan met je SiteGround account en wachtwoord.
  2. Klik op de tab websites en vervolgens Site Tools.
  3. Klik in de sidebar op de tab DEVS.
  4. Nu krijg je PHP Manager te zien. Klik op deze link.
  5. Je krijgt nu je huidige PHP versie te zien. Klik onder Actions op het ‘potlood icoontje’ om je versie te wijzigen.

Nieuwe SiteGround accounts staan standaard op Managed PHP ingesteld. Dat wil zeggen dat je PHP-versie uiteindelijk automatisch door SiteGround zelf wordt aangepast. Wil je het liever zelf aanpassen? Dan kan je er ook voor kiezen om het manueel te doen door de optie eronder aan te duiden.

siteground php updaten

Wijzigingen aan je PHP manager kunnen nog altijd gewijzigd worden en later opnieuw op managed worden ingesteld. We raden je ‘Managed PHP’ aan omdat dit automatisch en veilig verloopt.

Conclusie

De PHP-versie van je WordPress website updaten is helemaal niet moeilijk. Bij je hosting provider zal je op zoek moeten gaan naar de PHP Manager en dat daar aanpassen. Toch kan je bij goede providers ook kiezen voor Managed PHP, die alles automatisch voor jou regelen.

Wij raden deze laatste optie alvast aan. Ben je zelf nog op zoek naar goede hosting en een vlot WordPress thema? Bekijk dan onze aanbeveling op onze links pagina.