1. Website laten maken? Welke kosten zijn er?

Bij het laten maken van een website zijn er verschillende factoren die de kostprijs beïnvloeden. Meestal zijn hier eenmalige en wederkerende kosten. De wederkerende kosten dekken de kostprijs voor het onderhoud van je website.

prijskaartje beste prijs

Elke nieuwe website dekt minstens deze kosten:

 • Domeinnaam
 • Hosting
 • Werkuren
 • Extra’s: software, thema’s, upgrades, …

De domeinnaam is het internetadres die een bezoeker ingeeft om je website te bezoeken. Bovenaan de browser zie je de domeinnaam van deze pagina staan.

Hosting zorgt ervoor dat onze website opslagruimte krijgt op het internet. Hierop staat je website geïnstalleerd. Dit kan zowel een HTML website als een CMS website zijn. Onze websites werken met WordPress CMS. Een Premium WordPress thema zorgt dan ook voor meer functionaliteit maar eveneens een kleine meerkost.

De combinatie van de domeinnaam + hosting zorgt ervoor dat de website online staat en gevonden kan worden voor bezoekers.

Bij het laten maken van een website worden er bovenop de kosten van de domeinnaam en hosting nog werkuren verrekend. Een freelancer of web design kantoor moet natuurlijk ook winst kunnen maken. Meestal betaal je een web designer niet per uur maar per project. Je spreekt op voorhand een bedrag af, afhankelijk van de noden en wensen van je website.

Natuurlijk bestaan er ook gratis website builders maar deze komen amateuristisch over, beperken je mogelijkheden en zijn doorspekt van ongewenste reclameboodschappen. Bovendien heb je liefst een eigen domeinnaam. Daarom is het verstandig om vanaf het begin een goede website te ontwikkelen.

2. Waarom heeft een website onderhoud nodig?

Net zoals een huis of een auto heeft ook een website onderhoud nodig om op lange termijn goed te blijven werken. De wereld van het internet staat niet stil! Dat zal je ongetwijfeld ook al hebben gemerkt aan alle nieuwe technologische ontwikkelingen tijdens de laatste jaren.

Een website die niet up-to-date is en amper onderhouden wordt riskeert verschillende gevolgen:

 • Je website is onveilig (hackers, inlogproblemen)
 • Je website wordt niet meer gevonden in Google
 • Je website werkt niet meer
 • Je komt amateuristisch over
 • Je website komt vol foutmeldingen te staan
 • Je website wordt trager

3. Welk onderhoud heeft een website nodig?

Om op bovenstaande punten zo goed mogelijk in te spelen, hebben we een overzicht van onderhoudsrichtlijnen gemaakt in het artikel ‘Hoe onderhoud ik mijn WordPress website’: lees het artikel hier

Een goed onderhoudsplan bevat volgende elementen:

 • Back-ups
 • Updates
 • Opschoning
 • Linkcontrole
 • SEO optimalisatie
 • Technische optimalisatie
 • Manueel nazicht

Back-ups zorgen ervoor dat je bij eventuele fouten een vorige versie van je website over de huidige kan schrijven. Dit kan in veel gevallen je website redden. Een goede hosting zorgt er ook voor dat je gratis een dagelijkse back-up krijgt.

Updates zorgen ervoor dat je website op de laatste nieuwe versie van WordPress, plug-ins, thema’s en PHP-versie blijft draaien. Dat zorgt voor een betere website en extra veiligheid.

Een website opschonen doe je om oude en overbodige content te verwijderen, up te daten of om je website te optimaliseren. Het verschil tussen een oude website en een moderne look valt onmiddellijk op!

onderhoud wordpress website

Met linkcontrole willen we ‘dode links’ vermijden en vervangen door nieuwe of nog bestaande links. Een website die verwijst naar pagina’s die niet meer bestaan, zit niet meer goed in elkaar. Een neveneffect daarvan is dat Google je website niet meer goed kan inspecteren.

SEO optimalisatie zorgt ervoor dat je website beter gevonden wordt in Google. Door je website goed te onderhouden, zal je beter scoren in Google. Nieuwe content rankt namelijk beter in het Google algoritme. Daarbij aansluitend is een goede technische optimalisatie vereist. Misschien is je hosting verouderd of moet je je website sneller maken. Spoor problemen op en herstel deze zo snel mogelijk!

Tijdens een manueel nazicht bezoek je je eigen website alsof je een bezoeker bent die voor de allereerste keer je website bekijkt. Werkt alles nog naar behoren? Linken de pagina’s vlot naar elkaar? Zijn er geen foutmeldingen? Is de website snel genoeg? Voer af en toe een routinecontrole door om ook vanuit dit manueel oogpunt eventuele fouten nog op te sporen.

Buiten deze opsomming is het ook belangrijk om steeds bij te leren. Ook je studie moet je onderhouden. Een web designer die zichzelf niet bijschoolt, zal binnen enkele jaren niet meer relevant zijn. Onderhoud daarom om je vaardigheden en wees mee met de huidige tijd en technologie.

4. Wat zijn de onderhoudskosten van een website?

Bij een freelance web designer of web design kantoor betaal je vaak per opdracht of per jaar. Bij duurdere websites worden er wel eens maandplannen opgesteld. Jaarplannen zijn vaak voordeliger omdat de kosten dan ook beduidend goedkoper worden.

4.1 Website kostprijs per maand

De hosting van je website en de prijs van domeinnaam worden vaak maandelijks geadverteerd. Standaard betaal je tussen de €10-€20 per maand voor hosting en €2-€3 per maand voor een domeinnaam met privacy protection.

Als je zelf de beheerder bent van je website zijn dit, in het simpelste geval, je enige kosten. Reken daar nog eventuele reclamekosten en premium WordPress thema’s bij om je volledige kost te kennen.

Heb jij het maken van je website uitbesteed? Dan zal je een onderhoudsplan moeten betalen dat de kosten voor je website dekken + de werkuren die hier per maand inkruipen. Bij een freelancer betaal je voor onderhoud gemiddeld €50 per maand. Bij grotere kantoren kan dit oplopen tot €100-€300 per maand.

Voor Google ads en Facebook advertenties betaal je natuurlijk beduidend meer. Spreek dit goed met je web designer op voorhand af, zo kom je niet voor verrassingen te staan!

wat is de prijs van een website

4.2 Website kostprijs per jaar

Per jaar betaal je voor goede hosting gemiddeld €150-€300 en €20-€30 voor je domeinnaam. Bespaar niet te hard op goedkope hosting want je bespaart daarmee ook op de kwaliteit, snelheid en veiligheid van je website.

Het aanmaken van je website is vaak een eenmalige kost. Het onderhoud dat daarop volgt kan ook jaarlijks berekend worden. Bij Buvesa werken we per jaar, omdat dit handiger en voordeliger werkt voor beide partijen. Domeinnamen worden ook steeds per jaar aangekocht of verlengd.

De totale kost van je website omvat dus de aanmaakprijs van je website + onderhoud + eigen wensen of advertenties. Zo kijk je gemiddeld tegen een onderhoudskost van €350 – €700 aan per jaar.

Conclusie: Is onderhoud voor een website duur?

Een website is een investering die zichzelf moet kunnen terugverdienen. De aanmaakprijs voor een website zal oorspronkelijk je duurste kost zijn. Toch is dit een slimme investering als je snel uitrekent hoeveel ‘gratis’ promotie je hiermee online kan binnenhalen.

Een gemiddelde onderhoudskost van €50 à €80 per maand haal je er dan ook al snel uit met 1 extra klant per maand. Dat lijkt ons voor een nieuwe website meer dan realistisch. Alle extra klanten zijn dan pure winst!

Ziet u ook de kracht in van een goede en betaalbare website? Bekijk dan onze dienstpagina website laten maken en neem vandaag nog contact op.