Wat is een woordenwolk?

Een woordenwolk is een cluster van woorden of tags die samen een visuele weergave vormen. Woordenwolken kunnen veel verschillende vormen aannemen. Zo zijn er woordenwolken waarvan alle woorden gelijkwaardig door elkaar staan. Andere woordenwolken zetten dan weer woorden extra in de kijker die meer voorkomen.

Met onderstaande generators kan u in enkele klikken snel eigen woordenwolken maken. Er zijn subtiele verschillen tussen de programma’s. Zo is de ene tool handiger om veel voorkomende woorden uit te laten springen. Andere woordenwolken zijn weer handig om een gelijkwaardige visuele weergave op te bouwen. We zetten ze even op een rijtje!

wolk

5 Gratis manieren om een woordenwolk te maken

1. https://wordart.com/

Met wordart kan je heel snel en eenvoudig een woordenwolk maken volgens een gekozen ontwerp. Klik op create now en vul links onder het woordje filter je woorden in. Via de import knop kan u bestanden via excel of CSV formaat uploaden. Verander het getal van size om een woord harder te laten opvallen in je woordenwolk.

Met color, angle en font kan u de kleur, hoek en het lettertype van de woorden wijzigen. Standaard kies ik ervoor om deze te laten staan maar je kan hier gerust veranderingen aan doorvoeren.

Onder het tabje words kan je nu ook op Shapes klikken. Kies een vorm uit en klik rechts op de rode knop visualize. Vervolgens kan je nog kiezen voor een verschillende font, layout of style.

Ben je tevreden van het resultaat? Klik dan bovenaan de pagina op de download knop en selecteer ‘Standard PNG’ of ‘Standard JPG’ voor een gratis woordenwolk. De ‘HQ’ (high quality) versies zijn betalend.

2. https://tagcrowd.com/

Met tagcrowd leg je de focus op de frequentie van woorden. Deze tool is heel eenvoudig. Je geeft een woordenlijst in, kiest je gewenste opties en je krijgt na Visualize! meteen een resultaat te zien.

De meest voorkomende woorden staan groter gedrukt dan de minder frequente woorden. Het is een heel handige tool om woordfrequentie te visualiseren.

3. https://monkeylearn.com/word-cloud/

Met word cloud van monkeylearn krijgt u hetzelfde resultaat als tagcrowd maar de woorden staan nu door elkaar. Rechts bovenaan kan je eveneens op de download knop klikken om het resultaat op je computer te verkrijgen. Het programma geeft een mooi visueel resultaat, maar de opties zijn beperkter.

Je geeft je woorden in en deze tool zet het om in een woordenwolk op basis van frequentie. Heel handig in gebruik maar door zijn beperkte opties is het, afhankelijk van je noden, soms te beperkt.

4. https://www.wordclouds.com/

Wordclouds is voor wie veel opties en mogelijkheden nodig heeft. Je kan bijna elk detail aanpassen om zo je eindresultaat te bekomen. Voor beginners zijn de vorige websites misschien net eenvoudiger. Wie meer vertrouwd is met generators en graag tot in detail te werk gaat, kan wel met deze tool aan de slag gaan.

5. https://worditout.com/

Worditout lijkt sterk op Wordclouds maar is net iets gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. Je volgt een logischer proces om tot je eindresultaat te komen. Veranderingen na een eerste simulatie zijn dan ook snel aan te passen!

Toch zetten we deze woordenwolk generator pas op nummer 5 omdat je het resultaat niet in een gewenste vorm kan gieten. Je bekomt steeds een woordenwolk in een rechthoek. De andere generator gaven meer mogelijkheden om er leukere vormen mee te maken.

Conclusie

Een woordenwolk maken is helemaal niet zo moeilijk. Bepaal het doel van je woordenwolk en ga met een van deze gratis word cloud generators aan de slag. Sla de afbeelding op je computer op en upload ze vervolgens op je verkozen plaats.

Experimenteer met de verschillende ontwerpen en generators. Zo kan je voor toekomstige projecten nog sneller een knappe woordenwolk maken! Elk dient zijn doel heeft verschillende voor- of nadelen. Toch zal je in een handomdraai een prachtig resultaat bekomen.