In dit artikel bekijken we hoe je exact het lettertype van een website kan achterhalen. We zetten verschillende eenvoudige manieren op een rijtje. Zo ken jij meteen het lettertype van je favoriete website!

lettertype schrift stijl

Wat is een lettertype?

Een lettertype is de typografie en vormgeving van de letters, cijfers en tekens. We kennen het woord lettertype in de grafische en web design ‘gemeenschap’ ook beter als een font. Lettertypes vormen een belangrijk onderdeel voor de huisstijl van een merk. De ‘look & feel’ van elk lettertype speelt ook beter in op bepaalde sectoren en gevoelen.

Dit zijn enkele welgekende lettertypes:

  • Arial
  • Times New roman
  • Verdana
  • Helvetica
  • Gotham

Google lanceerde ook heel wat lettertypes onder de naam ‘Google fonts’. Deze fonts werden speciaal ontworpen voor het online gebruik. Specifieker voor een goede compatibiliteit met CSS en Android. Het lettertype dat je nu aan het bekijken bent, op deze website, is Open Sans. Dit is een van de populairste Google fonts.

Zoek het lettertype via een afbeelding

Via WhatTheFont kan je een afbeelding uploaden en alle mogelijke lettertypes onderzoeken. Heel handig als je een leuk logo of een afbeelding vindt waarvan je het lettertype wil kennen. Je kan alle JPG en PNG-bestanden op de website uploaden. Selecteer het gebied van de tekst en krijg het resultaat te zien!

Bepaal het lettertype via de Google Chrome Plugin ‘WhatFont’

Wie Google Chrome als browser heeft geïnstalleerd, kan rekenen op een handige tool. Installeer daarvoor de plugin WhatFont . Wanneer de plugin actief is, is het enorm eenvoudig om een lettertype te ontdekken. Ga met je muispijl over het lettertype dat je wil onderzoeken en de plugin vertelt meteen de bijhorende font. Zo eenvoudig kan het zijn. Daar is zeker geen verdere technische kennis voor vereist!

Zoek je lettertype via inspectie of de paginabron

Wie graag iets technischer en onmiddellijk te werk gaat, kan de webpagina zelf inspecteren. Klik daarvoor op de rechterknop van je muis of op de rechtse knop van je laptop. Je krijgt vervolgens alle opties te zien. Met de onderste 2 opties kunnen we alle nodige gegevens van de pagina onderzoeken. In dit voorbeeld zijn dit de opties van de Google Chrome browser.

Bij Paginabron weergeven en Inspecteren kunnen we de nodige informatie bekijken. Onze voorkeur gaat bij ‘Paginabron weergeven’ voor beginners. Zoek in deze paginabron naar Font of Font-family. Bij de meeste websites zal je achter deze woorden de naam van het lettertype zien staan.

Tip: Zoek de woorden ‘font’ en ‘font-family’ sneller op door Control + F in te duwen op het toetsenbord. Geef je zoekwoorden in en je springt meteen naar het gekozen woord.

Conclusie

Het lettertype van je favoriete website of afbeelding vinden is niet zo moeilijk. Test de verschillende manieren uit en al snel zal je met jouw verkozen lettertype aan de slag kunnen gaan.