Wat is de prijs van een website en wat mag je voor die prijs verwachten? In dit artikel zetten we enkele richtprijzen op een rijtje. Daarbij bekijken we gratis tot en met top level websites.

De prijs van een website hangt van veel factoren en verschillende partijen af. Daarom is het nog niet zo eenvoudig om een eenduidige prijs op te stellen.

Factoren die de prijs van een website kunnen beïnvloeden:

 • Schakel je een web designer in of regel je alles zelf?
 • Werk je met een freelancer of marketing bureau?
 • Wat is het aantal pagina’s van je website
 • Is je website gebouwd op basis van CMS (WordPress, Drupal, Joomla, …) of code (HTML, CSS, Javascript …)?
 • Lever jij zelf de content aan (teksten, foto’s, afbeeldingen, …)?
 • Zijn er bepaalde toepassingen of databases die geïmplementeerd moeten worden?
 • Ben jij eigenaar van je website of betaal je een onderhoudsplan?

Dit zijn allemaal criteria waarvoor je met een web designer in gesprek moet gaan. Veel freelancers en kantoren zullen dan ook geen prijslijst op hun website plaatsen omdat ze eerst van u meer info nodig hebben. Na een gesprek kan dan een duidelijkere offerte worden opgesteld.

wat is de prijs van een website

De kosten van een website

Domeinnaam

Dit is het internetadres of de URL van uw website. Jaarlijks kost u dit tussen de €10 à €20 euro voor een nieuw .be .nl of .com adres. Een domeinnaam is noodzakelijk zodat klanten uw website kunnen bereiken via het internet.

Ze staat apart van de website en inhoud zelf. Via de DNS-instellingen van je domeinnaam verwijs je door naar de server/hosting. De combinatie van je domeinnaam + hosting zorgt ervoor dat je website zichtbaar is voor je bezoekers.

domeinnaam

Hosting

Dit is de server en het platform waarop de inhoud van uw website getoond wordt. Er zijn verschillende hostingbedrijven, waarbij de prijzen ook sterk uit elkaar liggen.

Zo is er al hosting vanaf €5 – €20 per maand. Voor een kleine website met weinig bezoekers zal dit volstaan. Andere bedrijven bieden servers aan vanaf enkele honderden – tot zelfs – duizenden euro’s per maand.

In ruil krijgt u hiervoor een snellere laadtijd en meer capaciteit om veel bezoekers te ontvangen. Voor kmo’s is zo’n dure service absoluut niet noodzakelijk.

hosting en server

Onderhoud

Een web designer kan een plan voorleggen om uw website op lange termijn vlot te laten werken. Daarbij worden er updates gedaan, back-ups genomen, fouten hersteld, …

Deze worden meestal maandelijks of jaarlijks vooruit gefactureerd. Een basisplan begint meestal vanaf €25 – €50 per maand.

onderhoud

Bijkomende kosten

De promotie van uw website kan ook bijkomende kosten veroorzaken. Denk daarbij aan betaalde online campagnes, e-mailmarketing, SEO, social media, …

Een andere kost kan de content omvatten. Zo kan u wekelijks/maandelijks nieuwe inhoud op uw website laten verschijnen in de vorm van blogberichten, artikels, video’s, fotografie, …

U kan dit zelf doen maar heel wat ondernemers besteden dit uit aan externen die hierin gespecialiseerd zijn. Zo kan de ondernemer zich ook meer focussen op zijn/haar eigen kerntaken.

Er zijn al startpakketten vanaf €100 per maand – tot duizenden euro’s per maand.

Gratis websites maken

Er bestaan gratis web builders om gratis websites aan te maken. Met enkele muisklikken hebt u dan eenvoudige pagina aangemaakt. Toch raden we deze gratis tools niet aan om verschillende redenen.

Voordelen:

 • Het is gratis
 • Het kan een eerste stap zijn naar een echte website

Nadelen:

 • Het komt niet professioneel over
 • Je hebt geen eigen domeinnaam (url)
 • Ongewenste reclame voor u en uw bezoekers
 • Je bent niet de volledige eigenaar
 • Afhankelijk van de web builder en de bijhorende beperkingen
 • Geen webshop
 • Integratie van simpele diensten kosten uiteindelijk veel geld

We raden deze gratis applicaties door deze nadelen dan ook af. U wilt graag uw bedrijf zo goed mogelijk in de kijker zetten met een professioneel ogende website. Dat is een (kleine) investering die zich uiteindelijk meermaals terugbetaalt en waarde van uw merk opwaardeert.

Wat is de gemiddelde richtprijs om een website te laten maken?

One page website:

Een one page website is letterlijk genomen een website die uit 1 pagina is opgebouwd. Daarbij kan de website menuknoppen bevatten die als ‘ankerlinks’ naar de desbetreffende sectie op dezelfde pagina verwijzen.

Web designers rekenen hier gemiddeld €300 – €1000 voor.

Kleine 3-5 pagina’s website:

Dit soort websites is voor heel wat ondernemers en kmo’s de standaard. Met 3-5 pagina’s kan een bedrijf al heel wat kerntaken omschrijven. Meestal bestaan deze websites uit volgende pagina’s: home, info over het bedrijf, dienst, portfolio, contact.

Gemiddeld zal de prijs voor een kleine website voor €1000 – €3000 bedragen.

Grotere websites (enkel tekst en afbeeldingen):

Websites met meerde pagina’s zullen natuurlijk iets meer kosten dan de kleinere variant. Voor een website van 8-15 pagina’s kan de prijs €2000 – €7000 bedragen.

Grotere websites (met extra software en databases):

Websites met enkel afbeeldingen en tekst zijn eenvoudiger om te maken en kosten daarom ook minder. Vanaf dat u met verschillende applicaties gaat werken, wordt de website complexer en duurder.

Denk daarbij aan inlogsystemen met meerdere gebruikers, databases, reserveringen, blogmodules, software, …

Een extra applicatie kan al snel €1000 – €5000 extra voor uw website betekenen.

Webshop:

Net zoals hierboven beschreven, maakt een webshop uw website complexer en daardoor ook duurder in aanmaak en onderhoud. De prijs van uw webshop zal vooral bepaald worden door het aantal artikels dat toegevoegd moet worden.

Reken €1000 – €2000 euro aan voor de aanmaak van de webshop en dan nog eens €500-€1000 per 10 productpagina’s.

Meestal wordt u de optie aangeboden om zelf producten toe te voegen, na aanmaak van de webshop. Dit kan al enkele kosten besparen.

€10 000 – €15 000 Website:

Complexe websites of websites van grotere bedrijven kunnen dit kostenplaatje verwachten. Vaak is er een uitgebreide webshop of vindt er heel wat marketing achter de schermen plaats.

Van websites vanaf €10 000 mag u ook verwachten dat deze er heel professioneel uitzien en op een uitstekende server draaien. Achter deze websites schuilt vaak ook een team.

€20 000+ Website:

Grote bedrijven en multinationals hebben vaak een eigen ICT-departement dat de website voor zich neemt. Dit zijn de topwebsites, die maandelijks veel bezoekers moeten verwerken.

Vaak zijn er veel complexere applicaties en databases die onderhouden moeten worden.

Case study: Prijs voor website laten maken

website builders vergelijken review

Voor ons onderzoek vroegen we aan 20 web designers om een offerte maken voor een website. We maakten een selectie uit grote bedrijven en freelancers.

Onze vraag:

 • Een standaard website met 5 pagina’s

Onze bevindingen:

 • Alle web designers waren bereid om deze te maken
 • De gemiddelde prijs was € 1900
 • De laagste prijs was €650
 • De hoogste prijs was €6800
 • De gemiddelde prijs voor onderhoud na aanmaak was gemiddeld €40

Daarna vroegen we nog voor een extra optie:

 • Een inlogmodule waarbij gebruikers word-bestanden kunnen uploaden

Onze bevindingen:

 • 75% Van de web designers was bereid om dit toe te voegen
 • De gemiddelde prijs bevond zich rond de €900
 • De laagste prijs was €500
 • De hoogste prijs was €2500

Conclusie – Is het de investering waard?

Een website is de investering meer dan waard en een must voor elke ondernemer die zijn zaak op korte en lange termijn wil laten groeien.

marketing business groei

Toch zijn er veel mogelijkheden: zowel in prijs als functionaliteit. Als u bereid bent om zelf research te doen, een domeinnaam te koppelen, een website up te loaden op de server, deze zelf te onderhouden en tevreden te zijn met een gemiddeld resultaat, kan u deze stap zelf overwegen. Tip: Op onze blog vindt u verschillende artikels terug over websites en werken met WordPress.

Gaat u toch liever voor het echte werk en ziet u de waarde in van een professionele website, kan u best een web designer contacteren. Daarbij let u best op enkele kenmerken: Hoe ziet de website van de web designer eruit, welke diensten worden aangeboden, is er een portfolio, zijn er duidelijke afspraken, maakt hij/zij echt tijd voor u?

Tip: Des te beter u uw verwachtingen kan omschrijven, des te sneller en nauwkeuriger het project gerealiseerd kan worden.

Wenst u hierover meer info te verkrijgen of wilt u gratis en vrijblijvend een offerte opvragen bij Buvesa? Aarzal dan niet om ons te contacteren of om een reactie te posten.

Nadat u achterover bent gevallen van de prijzen of voorwaarden van onze concullega’s, zal u alvast heel opgelucht zijn dat u onze contactgegevens heeft bewaard. Voor de beste service en prijs-kwaliteitsgarantie zal u een mailtje naar ons alvast niet beklagen.