Wat is Clickbait?
Met clickbait probeert u dankzij veelbelovende titels mensen te laten klikken op uw link. De titel van dit artikel is ter illustratie in ‘clickbaitvorm’ geschreven.
Clickbait heeft in het verleden als meermaals een slechte naam gekregen omdat het niet altijd de verwachtingen inloste.
Er zijn ook verschillende manieren om op een ethische manier aan clickbait te doen. Zorg voor een veelbelovende titel maar lever ook de beloofde content. In dit artikel zetten we even 10 tips op een rijtje.

Is Clickbait gevaarlijk?
Clickbait op zich is niet gevaarlijk op schadelijk voor uw merk. Toch niet als u zich aan de regels van de ‘kunst’ houdt. Zolang u ervoor zorgt dat u bezoekers niet voorliegt, bent u waarschijnlijk goed bezig.
Titels die er echt uitspringen zijn nu eenmaal noodzakelijk om al die online concurrentie voor te blijven. Dat wil niet zeggen dat u mogelijke bezoekers niet mag lokken met enkele sluwe headliners.
Hoe maak je clickbait?
1. Zorg ervoor dat de titel volledig getoond wordt in Google
Google toont gemiddeld titels met een maximumlengte van 50 tot 60 tekens. Wanneer een titel te lang is zal deze afgekort worden met 3 puntjes op het einde. Dit is wat u wil vermijden.
Schrijf titels die volledig in Google getoond worden. Hieronder kan u het voorbeeld vinden van onze linkspagina een tijdje geleden.

Om de titel volledig te volledig te kunnen tonen, moesten we enkele woorden weglaten. Dan is het wachten op het algoritme van Google om de verandering in de zoekresultaten kenbaar te maken.

Deze tweede screenshot is vervolgens het resultaat dat we willen bekomen. Wij proberen titels te schrijven van minder dan 58 characters (tekens). Dankzij Wordcounter kan u dit heel snel bekijken.

Wanneer we onze titel ingeven zien we 54 tekens in onze titel staan. Deze titel zal meer kans maken om volledig getoond te worden.
Alle links van uw website snel bekijken? We geven in dit voorbeeld site:buvesa.com als zoekterm in. Vervang buvesa.com met uw eigen website om de links en titels van uw website in Google te bekijken.
2. Implementeer long tail keywords
Keywords zijn de zoektermen waarvoor we ons artikel willen laten verschijnen in de zoekresultaten van Google. Long tail keywords zijn minder competitief en bevatten een doelgerichte zoekactie.
Maak dit keyword het belangrijkste onderdeel en vorm deze om naar een ‘clickbait titel’. Een voorbeeld:
- keyword: Clickbait
- long tail keyword: Hoe maak je clickbait
- volledige titel: Hoe maak je Clickbait? 10 Tips die u niet zal geloven!
Zo gaat u doelgericht op een bepaald artikel focussen en probeert u toch mensen naar uw artikel te lokken.
3. Gebruik woorden met triggers of emotie
Bepaalde woorden kunnen uw titel en artikel een bepaald gevoel of belofte meegeven. Daardoor zullen mensen sneller op uw titel klikken.
- gratis
- gegarandeerd
- simpel
- vandaag nog
- wetenschappelijk bewezen
- snel
- geheime
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van woorden die een bepaald gevoel bij u teweeg brengen. Het is net dat ene woord dat een mogelijke bezoeker over de streep kan trekken om te klikken.
4. Nummers converteren
Nummers in titels en lijstjesposts converteren beter. Meer mensen klikken vaker op artikels en titels die nummers bevatten. Bijvoorbeeld:
- top 10 …
- de 7 belangrijkste …
- 5 Tips die u …
- … in 12 dagen!
- 3 manieren om …
Lijstjes zijn overzichtelijk en het scrolt gemakkelijk. Lezers kunnen aan de hand van titels zelf kiezen wat ze lezen. Voor een standaard artikel is het moeilijker om de kern van te zaak te weten zonder het volledig artikel te lezen.
Voor uw lezers is het ook een extra motivatie om een volledig artikel te lezen. Je wil toch niet stoppen bij nummer 9 als er 10 tips te ontdekken zijn?
5. Gebruik opvallende afbeeldingen

Bepaalde titels kunnen opvallen maar afbeeldingen en video’s converteren nog beter! zorg voor een opvallende foto, iets wat de aandacht echt goed trekt.
Deze afbeelding heeft goede kwaliteit en de persoon staat duidelijk in de kijker. Het trekt de aandacht van de lezer. In bv. een social media post zou het dus opvallen.
De lezer bekijkt vervolgens de afbeelding en dat kan deze aanzetten om op de link te klikken. Clickbaitlinks in combinatie met straffe afbeeldingen zorgen voor meer kliks.
6. Maak het af en toe mysterieus
Nog niet zo lang geleden stond het internet nog vol met clickbait titels als “10 Tips om X te doen, u gelooft nummer 7 vast niet!”.
Deze vorm van titels is stilaan wel achterhaald maar de bedoeling ervan was wel duidelijk. Door ‘nummer 7’ zo mysterieus te maken, zet het de lezer aan om op het artikel te klikken en de zevende titel op te zoeken.
Deze vorm van clickbait is iets te opvallend. Probeer hetzelfde effect te bekomen maar dan met een ‘natuurlijkere’ titel. Zorg voor mysterie en maak mensen benieuwd naar de content in het artikel.
7. Speel in op populaire trends
Hypes komen en gaan. Speel in op de huidige trends en probeer ze op een of andere manier aan uw website te linken. Actuele thema’s kunnen bepaalde mensen ’triggeren’. Denk maar aan het aantal kliks dat een artikel over bv. Trump kan krijgen.
Wanneer u hierover relevante content schrijft, zal uw artikel meer in de kijker staan. Schrijf daarbij een passende clickbait titel en u kan voor een bepaalde trend heel wat kliks verwachten.

Memes spelen vaak ook in op bepaalde trends. Ze zijn visueel heel aanwezig en worden vlot gedeeld op het internet. Bekijk welke memes relevant zijn voor uw sector. Implementeer ze strategisch, indien dit van toepassing is.
8. Gebruik power words
Power words zijn woorden die sterk opvallen in titels. Het zijn woorden die je aanzetten tot denken. Enkele voorbeelden:
- schokkende
- ongelooflijk
- hilarische
- onmogelijke
- … met deze simpele oplossing
Deze power words zorgen eveneens voor extra mysterie en nieuwgierigheid. Je weet het onderwerp van het artikel maar een bepaald ‘geheim’ is je nog onthouden.
Gewicht verliezen in 4 weken? Met deze 4 schokkende tips lukte het deze celebrities!
In dit voorbeeld zie je dat onderwerp ‘gewicht verliezen’ is. Het power word ‘schokkende’ wekt je interesse verder op. ‘4 Tips’ implementeert dan weer de tips om getallen en lijstjesposts te gebruiken.
9. Zorg voor sensatie
Sensationele verhalen in het nieuws en bizarre taferelen gaan snel viraal. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en maak eigen content rond een bepaalde sensatie.
Schrijf titels met de nieuwste updates en spectaculaire foto’s. Meer mensen zullen klikken, delen en reageren. Dat is weer goed voor uw SEO en bezoekers.
10. Maak je belofte waar
Er is niets zo frustrerend voor mensen om op zoek te gaan naar bepaalde informatie op het internet en steeds op misleidende titels te klikken. Wanneer mensen op je link klikken en de gewenste inhoud niet terugvinden, verlaten ze onmiddellijk je websites.
Deze ‘bounce’ is slecht voor je SEO. Als veel mensen meteen je website verlaten is dat voor Google een teken dat je niet relevant bent voor die bepaalde zoekterm.
Het gevolg is dat je lager zal staan in de zoekresultaten. ‘Time on page’ is een belangrijke rankingfactor voor je SEO. Maak de beloftes van je titel waar. Dat zorgt voor meer lezers en een betere SEO score.
Conclusie: wel of geen clickbait gebruiken?
In essentie is er niets mis met ‘goede clickbait’. Gebruik clickbait strategisch. Laat het niet te hard opvallen dat het artikel enkel is bedoeld om veel mensen te lokken.
Focus je in de eerste plaats op goede content en bedenk daarna een passende titel. Zolang jij eerlijk bent en geweldige artikels schrijft, zullen de lezers een clickbait titel zeker niet erg vinden.