Wat zijn long tail keywords?

Long tail keywords zijn toektermen van 3 of meerdere woorden. Mensen geven regelmatig deze kortere zinnetjes in om iets specifieks te vinden in zoekmachines. In SEO is het populair om op deze keywords te focussen.

Een voorbeeld:

  • keyword: SEO
  • long tail keyword: Tips voor SEO
  • long tail keyword (specifieker): SEO tips voor e-commerce

In dit artikel bespreken we waarom dit nu juist belangrijk is. Wat zijn de voordelen? Waarom zeggen SEO-experts dat je de focus moet leggen op long tail keywords? We zetten graag 10 redenen op een rijtje.

online digitale groei SEO

Waarom moet je op long tail keywords focussen?

1. Long tail keywords hebben minder competitie

Langere keywords zijn minder competitief. Er wordt extra gefocust op een specifiek onderwerp. Doe zelf te test:

  • Typ eerst een zoekresultaat in van 1 woord
  • Voeg meerdere woorden toe (long tail keyword) en zoek nog eens

Bekijk het verschil in het aantal resultaten. Je zal meteen zien dat je voor long tail keywords heel wat minder concurrentie mag verwachten.

enkelvoudig keyword
De term ‘SEO’ toont 809.000.000 resultaten

long tail keyword
De term ‘SEO tips voor e-commerce’ toont 38.700.000 resultaten

Voor bovenstaand voorbeeld zijn er dus 20X minder resultaten voor het long tail keyword. Je maakt dus veel meer kans om op de eerste pagina van Google te verschijnen voor long tail keywords.

2. Mensen zoeken naar long tail keywords

Wat is een specifiekere zoekterm?

  • auto
  • zwarte auto 2e hands kopen

De tweede zoekterm is veel duidelijker en focust zich verder in op een keyword. Mensen typen meer long tail keywords in dan enkelvoudige keywords.

Gebruikers van Google weten ook dat ze meerdere zoekwoorden moeten ingeven om een zoekopdracht relevanter te maken. Dan kan jouw pagina verschijnen die over dat long tail keyword gaat.

Tip: ideeën voor nieuwe zoekwoorden nodig? Probeer Keywords Everywhere. Zij hebben zowel een betalende als gratis service die extra zoektermen toont bij verschillende zoekresultaten.

3. De focus ligt op een specifiek onderwerp

Omdat je de focus op een specifiek onderwerp legt kan je jouw inhouden daar ook beter naar richten. Mensen krijgen een heel duidelijk beeld van een afgebakende inhoud.

Het is ook veel eenvoudiger om voor een specifiek onderwerp content te maken. Af en toe kan je een e-book of grotere pagina maken. Algemeen is het toch verstandiger om pagina’s of blogposts op te splitsen in specifieke onderwerpen.

4. Rank voor meerdere keywords

Omdat long tail keywords minder competitie kennen, zal je er ook sneller voor ranken in de zoekresultaten van Google. Wanneer je meerdere artikels maakt die over verschillende keywords gaan, zal je voor meerdere keywords ranken.

Verder kan je gelijkaardige artikels intern linken. Een website met goede interne links zal ook beter scoren voor SEO.

Maak regelmatig nieuwe content met de focus op long tail keywords. Als je content goed is, zal je voor meerdere keywords ranken.

google seo

5. Betere mogelijkheden voor interne links

Wanneer u meerdere artikels hebt met relevante content kan u deze beter aan elkaar linken. Zoals hierboven besproken is het belang van intern linking niet te onderschatten.

Zo zullen bezoekers langer op uw website verblijven. Google zal uw website beter beoordelen. Dat zorgt voor meer groei en betere SEO.

6. Long tail keywords converteren beter

Als mensen long tail keywords intypen, zijn ze op zoek naar iets specifieks. Wanneer ze dan op uw website komen, zullen ze sneller relevante content zien.

Zo kunnen bezoekers sneller omgezet worden in klanten en fans. U heeft veel meer aan mensen die op uw website komen via “zoekterm + kopen” dan “zoekterm”.

Voor betaalde advertenties zijn de kosten voor Long tail keywords ook goedkoper. Dat zorgt weer voor meer winst, een betere optimalisatie en meer conversies.

7. Win Google snippets

Google snippets zijn geselecteerde zoekresultaten die boven de andere resultaten in het zoekoverzicht getoond worden. Je kan hiervoor optimaliseren maar het algoritme van Google selecteert zelf van welke website het informatie toont.

Het is de informatie die getoond wordt, nog voordat mensen op een andere link hebben geklikt. Voor u als websitebeheerder is het heel interessant om hiervoor getoond te worden.

Snippets zorgen voor meer kliks naar uw website en een betere SEO ranking. Long tail keywords beantwoorden meestal een bepaalde zoekterm. Google kan hiervoor beter snippets kiezen.

google yoast snippet
voorbeeld van een Google snippet voor de zoekterm “what are long tail keywords”

8. Long tail keywords zijn goed voor Voice SEO

Voice SEO focust zich op het optimaliseren voor geluidsresultaten. Het is de toekomst van SEO en groeit dagelijks verder uit. We gebruiken steeds vaker Siri, Google Assistant en Alexa om iets voor ons op te zoeken.

Mensen spreken vaak meer dan 1 woord in om iets te zoeken. Ze geven dus long tail keywords op. Dus voor Voice SEO is het ook interessant om hiervoor getoond te worden.

Rank voor long tail keywords die mensen zouden kunnen inspreken op hun apparaten. Op lange termijn heeft u dan meer kans om ook in deze resultaten getoond te worden.

9. Meer mogelijkheden om te bloggen

Bloggers zitten regelmatig met writer’s block en schieten wel eens inspiratie te kort. Deel een onderwerp op in verschillende onderwerpen. Dat geeft u meer content om over te schrijven.

Elk deelonderwerp geeft u weer nieuwe zoekwoorden om over te schrijven. Leg een lijst aan van zoektermen die gerelateerd zijn aan de zoekterm en schrijf er long tail varianten voor.

Meerdere artikels, met een specifieke focus, lokt meer bezoekers naar uw website. Zowel via SEO als terugkerende en geïnteresseerde lezers.

10. Long tail keywords worden voorgesteld in zoekmachines

Wanneer u een zoekterm in Google ingeeft, zal Google automatisch voorstellen geven. Dit noemen we ‘Google auto suggest’. Deze zoektermen kan u gebruiken om nieuwe content voor te schrijven.

Google geeft enkel suggesties voor zoektermen die mensen al meermaals ingetypt hebben. Dan bent u al zeker van de relevantie van uw trefwoorden.

Het uiteindelijk doel is om voor deze langere keywords te ranken in de zoekresultaten. Mensen krijgen deze suggesties te zien en klikken er mogelijks op. Dat is voor u weer een nieuwe kans om extra bezoekers aan te trekken.

Conclusie

Keywords zijn een essentieel onderdeel van uw SEO strategie. Vroeger kon u voor een enkelvoudig keyword ranken door dat zoekwoord zoveel mogelijk op te nemen in uw content.

Die tijden zijn voorbij en de competitie is er alleen maar scherper op geworden. Tegenwoordig ligt de focus meer op long tail keywords en goede content.

Meer weten? Lees dan ons vorig artikel: 15 SEO tips voor beginners