SEO (zoekoptimalisatie) kan voor heel wat nieuwe websitebeheerders voor verwarring zorgen. In dit artikel zetten we 15 SEO tips voor beginners op een rijtje.
Voordat u verder leest, willen we u er wel op wijzen er binnen SEO heel wat misleidende praktijken bestaan. Door de zoekmachines te ‘bedotten’ kan u mogelijke sancties tegen uw website krijgen. Deze verboden technieken noemen we black hat SEO.

Wij gaan ons focussen op SEO tips die een gunstige invloed hebben op de zoekresultaten, maar toegelaten zijn. Deze legale technieken staan bekend onder naam white hat SEO.
Op lange termijn is het dan ook beter om voor white hat SEO te kiezen. Hoewel het een project is dat je op langere termijn moet bekijken, kan het je website later heel wat bezoekers opleveren.
1. Content is king
Content kan op je website allerlei vormen aannemen. Het is de inhoud die je aan je bezoekers wil aanbieden.
Enkele voorbeelden:
- artikels
- blogberichten
- afbeeldingen
- video
- geluidsfragmenten
- infographics
- quiz
- catalogus
- …
Google heeft aangegeven dat bruikbare content prioriteit nummer 1 is! Als mensen een vraag intypen op Google en voor uw website kiezen, is dat een positief signaal om uw website hoger te plaatsen in de zoekresultaten.
Met de term ‘Content is king’ bedoelen we dat dit het belangrijkste aspect is van uw website om u op te focussen (voor SEO doeleinden dan toch). Door kwaliteitsvolle berichten, afbeeldingen, video’s, … te posten kan u op heel wat mogelijke bezoekers rekenen.
Heel wat bedrijven en bloggers hebben een eigen strategie ontwikkeld om nieuwe content te publiceren en zo het aantal bezoekers op de website te vergroten.
Zorg voor originele content. Ga niets zomaar overnemen of kopiëren van een andere website. Google weet welke content eerst gepubliceerd werd en welke plagiaat is. Zelfgemaakte content krijgt natuurlijk de voorrang op het duplicaat.
Een paragraaf van enkele woorden is niet voldoende om in de zoekresultaten te verschijnen. Google mikte minstens op 300-500 woorden om als relevant aanzien te worden.
Langere teksten staan meestal hoger geplaatst dan de kortere. Artikels die op de eerste plaats van de zoekresultaten te vinden zijn, bevatten gemiddeld 2000 woorden.
Zorg ook voor een goede gebruikerservaring. Als mensen te snel wegklikken van je website, is dat een teken voor Google dat je content niet de moeite waard is om bekeken te worden.
Denk daarbij aan een vlotte leesbaarheid. Zorg voor voldoende paragrafen met witruimtes, afbeeldingen en diverse media.
Bedenk hoe regelmatig jij nieuwe content op je website plaatst en hoe je deze zo goed mogelijk kan overbrengen naar je bezoekers toe. Na enkele weken en maanden zal je dan, indien jouw content goed is, voor enkele zoekwoorden ranken in de zoekresultaten.
2. Het belang van een SSL-Certificaat
Websites met een SSL-Certificaat worden aanschouwd als veiligere websites. Je herkent deze door https in de url van het websiteadres.
Bijvoorbeeld: https://buvesa.com
De webbrowser Google Chrome toont deze aan door een slotje te plaatsen naast het adres van de website. Indien er geen SSL-Certificaat aanwezig is, staat er ‘niet beveiligd’. Dit wilt u natuurlijk vermijden.

Deze SSL (https) -verbinding zorgt ervoor dat er geen informatie verloren gaat tussen de bezoeker en de website. Zo kan er bijvoorbeeld bij een aankoop op een website, met een kredietkaart, geen ongewenste tussenpersoon informatie vergaren.
Een SSL-certificaat geeft je SEO dan ook een positieve boost. Het is een goed signaal voor zoekmachines, dat jij je klanten een veilige verbinding kan aanbieden.
Zo bieden wij ook voor al onze website een https-adres aan, met beveiligde verbinding.
3. Website structuur
Een website met een duidelijke structuur zal zich ook vertalen in een betere SEO. Je kan hier best vanaf het begin van je website mee starten.
Door een duidelijke navigatie kunnen zowel mensen als zoekrobotjes (scripts die je website beoordelen voor de zoekmachines) je content en links sneller ontdekken.
Deze zoekrobotjes worden ook wel crawlers genoemd. Google gaat geen personeel inzetten, die individueel alle websites ter wereld manueel gaat bekijken, en ze vervolgens gaat beoordelen en plaatsen toekent in de zoekresultaten.
Dat is de taak van de slimme algoritmes en artificiële intelligentie. We willen het deze crawlers dan ook zo eenvoudig mogelijk maken om alle content te ontdekken.
Zorg daarom voor een leesbare permalink. Dit is de structuur van je url.
Goed: buvesa.com/SEOtips
Slecht: buvesa.com/xa156?df
De eerste link vertelt duidelijk waar het over gaat. Zowel voor mensen als machines.
Vervolgens willen we ook intern linken. Elke pagina op je website zou in slechts enkele muisklikken bereikbaar moeten zijn. Zorg er ook voor dat elke pagina of artikel ook minstens 1 link bevat vanuit een andere pagina. Zo kunnen de ‘crawlers’ hier ook handig aan geraken.
4. Zoekwoorden voor gerichte content
Content en pagina’s stel je best niet op met de ‘hoop’ dat mensen het zomaar gaan ontdekken. Weet op voorhand duidelijk met welke zoekintentie mensen op de pagina terecht kunnen komen.
De woorden die je gebruikers intypen in zoekmachines, om je website vervolgens te bereiken, noemen we zoekwoorden (keywords). Zoekwoorden kunnen uit 1 of meerdere woorden bestaan.
Bedenk wat mensen in Google zouden typen om het resultaat van jouw pagina te verkrijgen. Maak hier dan de nodige kwaliteitsvolle content rond. Vermeld deze zoekwoorden in je content, titel, link, afbeeldingen, …
Let op: niet spammen! Laat het natuurlijk overkomen.
Een techniek om deze zoekwoorden te vinden is om enkele zoekwoorden in google te typen maar de woorden niet steeds volledig af te typen. Zo zal Google je alvast enkele voorstellen van verdere zoekresultaten tonen.
Google toont deze zoekwoorden net omdat ze gezocht worden! Dan weet jij al dat mensen hier naar op zoek zijn. Bekijk de websites van je mogelijke concurrenten voor die zoekwoorden en bedenk hoe en waar jij deze beter kan maken.
Nog ideeën nodig om op zoekwoorden te komen? Geef op https://answerthepublic.com een kernwoord in en je krijgt al heel wat resultaten te zien.
5. Titels en H-tags
Denk ook eens goed na over de mogelijke titels, bijhorende tussentitels en kopjes op je website. Probeer hier je keyword of synoniemen daarvan in te plaatsen.
In html, web design en CMS (zoals WordPress) kan je gebruik maken van H-tags. Zo zal een H1 je hoofdtitel zijn, H2 ondertitels en H3-H4 kleinere kopjes bevatten.
Maak van je content geen doorlopende brok tekst maar deel het op in verschillende tussentitels, met de nodige ‘H-tags’.
Prop niet al je content onnodig vol met hetzelfde keyword maar neem ook in die H-tags synoniemen op. Zo weet Google heel duidelijk dat jouw content geen spam is, maar weet het ook voor welke zoektermen het kan ranken in de zoekresultaten.
6. Afbeeldingen tellen ook mee
Neem in je content ook regelmatig afbeeldingen op. Dat is voor je bezoekers veel aangenamer om te lezen. Maar dat heeft ook heel wat SEO voordelen in de zoekresultaten.
Zo kan jouw afbeelding in de zoekresultaten bij ‘Google afbeeldingen’ verschijnen.
Geef je afbeelding daarom ook een passende alt tekst. Deze alt tekst omschrijft jouw afbeelding in woorden. Je doet dit om aan zoekrobotjes en crawlers duidelijk te maken waarover de afbeelding gaat. Zij kunnen deze namelijk niet zien en hebben deze verduidelijking daarom nodig.

7. Link naar andere content
We hebben al eerder het belang van interne links besproken. Neem deze op in je verschillende berichten en pagina’s.
Vergeet ook niet om links naar andere goede en relevante websites te plaatsen. Als jij je gebruiker naar goede content kan verwijzen, is dat weer een positief signaal dat jijzelf ook kwaliteit aanbiedt.
In dit artikel hebben zo bijvoorbeeld ook al gelinkt naar ‘AnswerThePublic’. Dat is voor u als bezoeker een relevante website om met zoekwoorden aan de slag te gaan. En Google ziet dat weer als een positieve referentie vanuit onze site.
8. Zorg voor een snelle website
De snelheid van je website is een factor en bepaalt zowel rechtstreeks als onrechtstreeks de kwaliteit van je website en SEO.
Als het heel lang duurt voordat je website geladen wordt, is dat voor de zoekmachines een teken van een slecht werkende of amper onderhouden website.
Ook voor je bezoekers is dit geen aangename ervaring. Mensen klikken ook gemiddeld binnen de 3 seconden laadtijd weg. Mede daarom is het belangrijk om je website zo snel mogelijk te houden.
Een pagina die traag laadt, bevat meestal grotere afbeeldingen. Zorg daarom voor afbeeldingen die niet zo groot zijn of met minder zware extensies.
Verder kunnen bepaalde scripts, plug-ins of animaties de websites ook vertragen. Video’s kan je best ook ‘embedden’ (linken) vanuit YouTube i.p.v. ze zelf up te loaden.
In een verdere fase kan je ook nog altijd een betere (meestal duurdere) server overwegen.
9. Backlinks
Een link van een andere website naar jouw website is een positief signaal voor de zoekmachines. Je kan het zien als een stem, een teken dat zij uw website vertrouwen.
Een link van een slechte website (hacking, malware, slechte kwaliteit, …) kan dan ook een negatieve impact op uw website verkrijgen.
Daarom is het belangrijk om goede backlinks te verkrijgen van kwaliteitsvolle websites! Des te meer natuurlijk verkregen backlinks van deze sites, des te hoger jouw website ook zal ranken in de zoekresultaten.
Hier komen soms dan ook ‘black hat SEO’ technieken bij kijken. Let hier heel goed mee op. Google bestraft deze ongewenste technieken door je website tijdelijk of permanent uit de zoekresultaten te verwijderen.
Pak het slim aan en ga voor de geduldige weg van ‘white hat SEO’. Het is beter om op een natuurlijke manier partnerschappen aan te gaan en links te verdienen. Goede content zal al sneller links verdienen en een ‘sneeuwbaleffect’ in gang zetten.
10. Social media
Social media is enorm in trek tegenwoordig. Hoe vaak zie je mensen wel niet op smartphones de laatste nieuwtjes van de verschillende social media volgen? Hier kan u handig op inspelen!
Bekijk welk platform het best geschikt is om uw content op te promoten. Afbeeldingen zullen eerder een plaats vinden op Instagram. Business contacten worden dan weer sneller gelegd op Linkedin. Video’s post u op een kanaal op YouTube. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Link vanuit deze social media naar uw website en dat zijn weeral positieve SEO-signalen. Buiten deze goede invloed op je SEO, vergroot het ook je merkbekendheid en genereert het directe bezoekers voor uw website.
11. Optimaliseer je meta beschrijvingen
Meta-tags geven de zoekresultaten een suggestie voor de zoekresultaten. Ze geven aan welke titel en beschrijving er getoond mag worden. Zoekmachines kunnen hier verhoor aan geven of een eigen omschrijving kiezen.
Een goede titel en omschrijving in de zoekresultaten is toch belangrijker dan je denkt. Des te meer mensen op je website klikken, des te relevanter deze wordt voor de zoekresultaten.
Als jij meer kliks krijgt dan een andere website, die momenteel nog hoger staat in de zoekresultaten, is er een goede kans dat jij deze plaats verovert.
Het doorklikken van de zoekresultaten naar jouw website noemen we ‘click through rate’ of CTR. Voordat je een nieuwe pagina of post publiceert, spendeer je daarom best nog even wat tijd aan je meta beschrijving om een betere CTR te verkrijgen.
12. Lokale SEO
Lokale SEO gaat over de SEO in bepaalde regio. Regionaal is er minder concurrentie en meer plaats om heel doelgericht enkele keywords te veroveren in de zoekresultaten.
Zo adviseren we je om een Google My Business account te openen. Dit zorgt voor een betere opname van je bedrijf en website in de verschillende producten van Google. Denk maar aan de vindbaarheid in Google maps en in het Google overzicht.
Neem je locatie ook op in je website: in de footer, je contactformulier, … Als mensen bv. ‘website laten maken Turnhout’ ingeven, zal je al sneller in de zoekresultaten verschijnen als jij ook diezelfde stad op je pagina vermeldt.
Lokale evenementen kunnen ook een boost geven aan je lokale SEO. Lokale gebruikers kunnen, al dan niet bewust, recensies en smartphonegebruik vastleggen in de databanken van Google.
Zo zien zij in welke regio jij actief bent en zullen ze ook jouw pagina daar meer naar boven laten komen. Speel dus zoveel mogelijk in op je regionale SEO en verover zo weer extra plaatsen in de zoekresultaten.
13. Maak je website mobile responsive
Een website die mobile responsive is, is een website die zich automatisch aanpast aan verschillende formaten. Dat oogt dan mooi op zowel een computer, laptop, tablet als smartphone.
Meer dan de helft van alle websites worden tegenwoordig mobiel bekeken! Daarom is het ook heel belangrijk om uw website ‘mobile responsive’ te maken.
Het biedt je gebruikers een betere surfervaring aan en het is voor de zoekmachine weer een positief signaal van een kwaliteitsvolle website.
Bootstrap kan een handig hulpmiddel zijn om je website mobile responsive te maken. Bij heel wat CMS-platformen zijn er ook mobile responsive themes die dit al automatisch omzetten.
14. Dien een sitemap in
Een sitemap is een overzicht van de verschillende pagina’s van je website. Bekijk het als een inhoudstafel, zoals je deze ook in een boek kan vinden. Maar dan voor crawlers en zoekmachines.
Via Google search console kan je je sitemap ook indienen, zodat Google zeker alle pagina’s vlot kan indexeren.
Op WordPress vind je heel wat plugins die deze sitemap automatisch genereren. Yoast SEO is hier een voorbeeld van.
Webmasters kunnen daarbij nog een robots.txt file aanmaken. Deze toont welke pagina’s wel of niet opgenomen mogen worden in de zoekmachines. Al deze tools helpen voor de indexatie van je pagina’s in de zoekresultaten.
15. Analyseer je resultaten
Google biedt webmasters heel wat tools aan om websites te optimaliseren. Het is ook in hun voordeel om zoveel mogelijk kwalitatieve websites te kunnen tonen.
Google Analytics toont je het aantal gebruikers en het surfgedrag. Zo kan jij zien welke pagina’s al goed scoren, op welke dagen jij veel bezoekers had en wat nog beter kan. Zo kan jij hier handig op inspelen en je website optimaliseren waar nodig.
Google Search Console toont dan weer de prestaties van je website in de zoekresultaten. Zo kan jij de CTR, indexatie en de prestaties van je keywords bekijken. Ook hier kan jij dan weer zien wat bezoekers aantrekt en welke titels goed (of minder goed) scoren.
Zet deze hulpmiddelen doelgericht in en verbeter je website waar nodig. Wat gemeten wordt, kan verbeterd worden en groeien.
Conclusie
SEO lijkt veel werk (en dat is het soms ook). Maar het is zeker de moeite om hier op langere termijn aan te blijven werken. Google kan je op die manier veel gerichte bezoekers en toekomstige klanten bezorgen.
Het kan weken en soms maanden duren alvorens je resultaten ziet. Voor een nieuwe website is dit dan ook het proces dat je moet doorlopen. De volhouder wint!
Laat je niet verleiden tot ‘black hat SEO’. Goede content zal zijn weg uiteindelijk wel naar hogere posities vinden. ‘White hat SEO’ in combinatie met goede content marketing en enkele SEO tips helpen je al een aardig eindje op weg!