Content Marketing is een van de beste manieren om nieuwe bezoekers naar je website te lokken met de intentie om deze om te zetten naar potentiële klanten. Letterlijk bekeken is content marketing (nieuwe) inhoud promoten. Dankzij deze inhoud blijft je website in de kijker staan en kan je deze bezoekers aan je eigen platformen kluisteren.

In dit artikel nemen we video, bloggen, infographics, social media, podcasting, quizzen & e-mail verder onder de loep. We bekijken ook welke strategie hierachter schuilt en hoe jij deze het beste kan toepassen om meer bezoekers naar jouw website te krijgen.

Waarom Content Marketing?

Er is niets zo teleurstellend als een handige website tegen te komen en hier vervolgens geen nieuwe inhoud op te zien verschijnen. Na een tijdje kom je niet meer terug en ga je verder naar een volgend alternatief. Zorg ervoor dat jij dat heel anders aanpakt!

Websites die jij regelmatig bezoekt en waar je nieuwe dingen op ziet verschijnen, zal je ook sneller vertrouwen. Wanneer jij dan een product ‘nodig hebt’ in die sector, zal jij eerder geneigd zijn om van je vertrouwde bron te bestellen. Dit is waarbij content marketing zo’n sterke rol kan spelen. Bied kwaliteitsvolle content aan je bezoekers aan en ze zullen sneller trouwe gasten en zelfs klanten worden.

Content Marketing doe je met een strategie

Een krachtige strategie is om veel GRATIS content aan te bieden! Wie houdt er niet van kwaliteitsvolle dingen die volledig gratis zijn? Zolang jij goede content aan kan bieden zullen er mensen jou, jouw bedrijf of website willen volgen.

Dit zorgt automatisch voor meerdere voordelen:

  • meer bezoekers
  • mensen gaan je vertrouwen
  • je krijgt fans die automatisch je content gaan delen en linken
  • Google gaat je beter plaatsen in de zoekresultaten
  • meer klanten en succes
  • andere bedrijven gaan met je samen willen werken
  • mogelijkheden om uit te breiden

Naast die gratis content biedt je ook PREMIUM of betalende content, goederen of diensten aan. Door het aantal bezoekers en vertrouwen dat jij hebt opgebouwd, kan je nu veel vlotter bezoekers omzetten in mogelijke klanten. Iemand die jouw ‘brand’ al jaren volgt, zal vast wel benieuwd zijn naar toekomstige producten die je aan te bieden hebt.

“Als de gratis content al zo interessant is… hoe fantastisch moet dan de premium content wel niet zijn?” Die gedachte wil je in je bezoekers planten en dat doe je met een goede vorm van content marketing. Je hebt hiervoor een strategie, goede content en volhouding nodig. Hieronder gaan we dieper op de verschillende vormen van content marketing op in.

Meer info: Lees ons artikel Content marketing strategie

Vormen van Content Marketing

1. Video

YouTube

Naast Google is YouTube de grootste zoekmachine ter wereld. Meer en meer mensen zoeken informatie op via video in plaats van het op een website te gaan lezen. Websites kunnen ook video’s integreren in artikels. Zelfs sociale media tonen vaker video in de zoekresultaten omdat deze meer bekeken en gedeeld worden.

Op YouTube heb je de mogelijkheid om een eigen kanaal aan te maken. Op deze manier kan je volgers (subscribers) verkrijgen. Deze krijgen jouw video’s in hun overzicht te zien of krijgen een melding wanneer jij een nieuwe video post. Zo zijn er kanalen met duizenden of zelfs miljoenen volgers. Zo’n kanalen krijgen kunnen veel bezoekers naar een website sturen of een vertrouwensband opbouwen waarbij ze nieuwe klanten verwerven.

Een nieuw kanaal op YouTube moet niet per se de allernieuwste camera’s en special effects gebruiken. Dat is helemaal niet nodig om nieuwe kijkers aan te trekken. Zorg er wel voor dat je inhoud goed is en de kijkers geboeid zijn door je boodschap. Des te langer mensen naar jouw video kijken, des te hoger deze zal verschijnen in de zoekresultaten. Later kan je nog altijd betere videokwaliteit aanbieden.

In het begin zal je niet veel publiek aantrekken maar we proberen hier een sneeuwbaleffect te creëren. We starten met een klein aantal toeschouwers maar deze keren terug als ze de content interessant of leuk genoeg vinden. Je biedt deze gratis aan en het zal veel tijd in beslag nemen om goede video’s te maken. Maar stilaan bouwt je aantal volgers op en deze delen je video’s en zo zal het proces zich sneller en sneller laten uitbreiden. Op deze manier werken we ook aan ons YouTube kanaal.

Nadien een product of dienst verkopen zal dan veel vlotter verlopen omdat ze al bekend zijn met jouw kanaal. Zelfs al wordt maar 1% van je volgers een klant, kan dat op veel volgers of duurdere diensten wel een groot bedrag betekenen. Video is voor veel mensen en bedrijven de toekomst en het geniet grote populariteit en deze blijft voorlopig alleen nog maar verder stijgen.

2. Bloggen

bloggen

Bloggen is ook nog steeds één van de populairste manieren om bezoekers naar je website te lokken en zo volgers aan te spreken. Bloggers schrijven met vaste regelmaat teksten en artikels om zo een fanbasis op te bouwen. Veel bedrijven huren ook bloggers in om dagelijks of wekelijks artikels te schrijven. Dit lokt veel nieuwe mensen naar de blog en worden het dus mogelijks nieuwe klanten.

Er zijn het wat verschillen tussen blogs en websites. Maar beide combineren is zeker ook mogelijk en zelfs aangeraden! Een pagina is vrij statisch en op een blog verschijnt regelmatig nieuwe content. Het is net daarom dat mensen terugkeren naar de blog van een website. Je bent als bezoeker benieuwd welke recente artikels te lezen zijn van je favoriete blogger. Het grote voordeel is ook dat blogartikels vaak verschijnen in de zoekresultaten van Google. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in deze zichtbaarheid!

Hier zijn alvast enkele richtlijnen om een blog succesvol te maken:

  • Maak een vast schema om te publiceren (bv. 2 artikels per week).
  • Schrijf langere teksten (1000 – 3500 woorden per artikel).
  • Kopieer geen teksten van andere bloggers, schrijf je eigen artikels.
  • Deel je lange tekst op in verschillende leesbare alinea’s.
  • Plaats afbeeldingen, foto’s en infographics tussen de tekst.
  • Lees je tekst regelmatig na op spelfouten.
  • Deel je nieuwe artikels via social media, e-mail, volgers, …

Verwacht voor een nieuwe website of blog niet meteen dat je pas geschreven artikels meteen bovenaan in de zoekresultaten verschijnen. Google heeft tijd nodig om je nieuwe content te vertrouwen en in het algoritme te laten verschijnen. Maar als je goede artikels consistent kan aanbieden, is het een kwestie van tijd voordat deze in Google zullen verschijnen.

Het is ook afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid competitie in je sector. De boodschap is dus om de best mogelijke content aan te bieden en dit over een langere periode! Het is niet ongewoon dat een nieuw artikel pas na maanden in Google te zien is en zelfs jaren totdat het de eerste plaats in de zoekresultaten heeft veroverd. De volhouders worden beloond want die kunnen uiteindelijk veel nieuwe bezoekers verwachten!

3. Infographics

infographic

Een infographic is een grafisch voorgestelde manier om informatie te delen. Deze bevatten vaak statistieken, weetjes, grafieken en diagrammen. Ze zijn vaak aantrekkelijk weergegeven met verschillende prenten en kleuren om de drogere informatie wat aantrekkelijker te maken.

Infographics zijn vaak ook langer en worden vlot gedeeld op social media. Als deze viraal gaan op het internet en een link naar jouw website krijgen, kun je zo veel nieuwe bezoekers verwachten.

Pinterest is een van de beste manieren om infographics met anderen te delen. Via pins kunnen andere volgers heel vlot een goede infographic delen met andere leden die op hun beurt weer hetzelfde kunnen doen. Het is ook vrij gemakkelijk om op Pinterest volgers te krijgen. Een infographic kan je aanklikbaar maken en zo mensen naar jouw website doorsturen om het bijhorend artikel te lezen.

Een infographic maken kan je vrij handig via canva.com. Je maakt een account aan, selecteert een ontwerp en met een paar muisklikken ben jij een sjabloon van een infographic aan het omvormen naar je eigen design. Er zijn ook professionals die dit voor jou kunnen doen. Afhankelijk van jouw wensen ligt de vraagprijs hiervoor tussen de €25 en €50.

4. Social media

social media

Deze vorm van content marketing klinkt je vast al wel heel bekend in de oren: social media! Veel mensen die je kent zitten dagelijks op hun smartphone te scrollen naar de nieuwste berichten en updates op de verschillende sociale media. Tegenwoordig zijn veel mensen ‘verslaafd’ aan deze online platformen en kunnen hier uren aan spenderen. Als content marketer is het interessant om hierop in te spelen!

Er zijn heel wat verschillende platformen waarop mensen aan social media kunnen deelnemen. We zetten de populairste eventjes op een rijtje:

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Reddit
  • Google+

Het is veel werk om je content op al deze platformen aan te bieden. Afhankelijk van jouw doeleinden kan je het best passende platform kiezen. Een fotograaf zal zich eerder aangetrokken voelen tot Instagram omdat dit het beste platform is om afbeeldingen te delen. Een bekend persoon zal zich sneller laten gaan op Twitter om volgers snel in te lichten van hun laatste gedachten.

Een zakenman zal zich dan weer eerder formeel willen presenteren op LinkedIn om zo contacten te kunnen leggen voor zijn bedrijf. Deze platformen trekken een verschillend publiek en een verschillende strategie aan. Bekijk dus welke het beste past voor jouw sector en waar je op kan inspelen.

Let wel op dat je je sociale media met een doel kan opbouwen. Jij bent niet de eigenaar van deze platformen of de gebruikers hiervan. Op je eigen website ben jij de baas maar deze sociale platformen kiezen zelf wat de bezoekers te zien krijgen en hoe zichtbaar jij op dat platform bent. Zelfs al heb je bijvoorbeeld volgers op facebook. Zij gaan daarom niet altijd al jouw berichten in hun overzicht te zien krijgen. Het is de kunst om de volgers van je social media uiteindelijk naar je website te krijgen.

Ga hier strategisch mee om en begin niet zomaar links naar je website te spammen. Daar houdt niemand van en gaat een omgekeerd effect creëren. Je kan zelfs daardoor uitgesloten worden van deze platformen. Het is zeker een goede manier om met veel mensen tegelijk in contact te kunnen komen. Veel bedrijven maken ook gebruik van gesponsorde berichten of huren social media experten in voor het bedrijf.

5. Podcasting

podcast

Podcasting is een manier om geluidsopnames met een publiek te delen. Bekijk het als YouTube maar dan in radioversie. Iedereen kan aan podcasting deelnemen! Je hoeft geen radiozender te zijn of dure pakketten en antennes aan te schaffen. Een micro en een computer met internetverbinding zijn al voldoende!

Podcasting is ook aan groeiende populariteit aan het genieten. Veel mensen vinden het handig om naar een podcast te luisteren terwijl ze iets anders aan het doen zijn (eten, huishoudelijke taken, tijdens een autorit, …). Geluid wordt ook aanzien als het medium van de toekomst. Alexa en Siri zijn enkele voorbeelden waarbij je via spraaktechnologie informatie kan doorgeven of opvragen.

Bij video zijn mensen nog gekluisterd aan een scherm maar via geluid zijn ze nog vrij om andere taken te doen en moeten ze niet per se meer naar een monitor kijken. Ook bij podcasting kunnen zich abonneren op jouw ‘kanaal’ en volgers worden.

Deze volgers kan je doorsturen naar jouw website, diensten of producten. Vaak worden aan het begin en op het einde van een podcast vermeldingen gemaakt naar een website of gesponsord product.

Tip: Al deze vormen van content marketing lijken heel tijdrovend als je ze apart moet beheren. Je kan je video van YouTube ook omzetten in mp3 (indien enkel geluid voldoende zou zijn bij die bepaalde video). Dan moet je niets meer extra doen dan die mp3 naar het kanaal van je podcast up te loaden en je bent klaar! Je moet niet altijd vanaf 0 beginnen. Dit proces van bestaande content te kunnen hergebruiken voor verschillende platformen noemen we content curation.

6. Quiz

Je kent het nog wel van de klassieke roddelpers… Jij vult antwoorden van een quiz in en zo kom je te weten hoe jouw toekomst eruit ziet, met wie je gaat trouwen, wat voor karakter je hebt, … Deze manier van quizzen is online in een heel nieuw jasje gestoken.

Via een online formulier kunnen mensen nu op een ludieke manier een quiz invullen en zo jouw website beter leren kennen. De resultaten worden dan vaak naar een e-mailadres gestuurd en zo heb je weer een extra manier om klanten te lokken en gegevens te verzamelen.

Een quiz is ook een ideale manier om mensen te bevragen en noden te onderzoeken. Bezoekers willen geen saaie enquête invullen. Een quiz gaan ze al veel sneller invullen en de resultaten worden dan weer sneller gedeeld op de verschillende sociale media. Zo gaan mensen tegen elkaar willen quizzen en de resultaten vergelijken. Ze delen hierbij de link naar jouw website en dat is weer een goed teken om online zichtbaar te zijn!

7. E-mail marketing

e-mail marketing

E-mail marketing kan je apart bekijken van content marketing maar het kan ook een handig medium zijn om bepaalde inhoud met je bezoekers te delen. Als je een e-mailadres opvraagt is dat vaak in ruil van een bepaalde dienst. Zo kunnen bezoekers een nieuwsbrief ontvangen, kortingsbonnen, antwoorden van een quiz bekijken, afgeschermde inhoud lezen, …

Bij e-mail marketing moet je heel goed opletten om niet als spam aanzien te worden. Je moet de mensen het gevoel geven dat ze je e-mails als een meerwaarde bekijken. Als jij dagelijks e-mails aankrijgt met aanbiedingen van producten, zal je dit al heel snel vervelend gaan vinden. Maar als jij soms een e-mail krijgt met goede informatie en tips, zal je dit heel waardevol vinden.

We trachten om content marketing in onze e-mails te integreren. Een strategie hierbij is om bijvoorbeeld 1 keer per week een kwaliteitsvolle mail te versturen, zonder extra reclame! Als je dit regelmatig doet zal je na een tijdje wel een link naar een product of dienst kunnen plaatsen. Dan gaan mensen dit niet meer als spam aanzien. Je kan ook onderaan de mail een link geven naar het volledige artikel, waardoor je lezers terug op je website terecht komen. Dit is het effect dat we wel willen creëren.

Conclusie – Hoe kan je nu starten met Content Marketing?

Er zijn veel manieren om aan content marketing te kunnen deelnemen. We raden je aan dat je als starter begint met 1 platform en je hierop focust. Je zal zo al heel wat tijd nodig hebben om een nieuw platform te ontdekken en hier content voor te creëren. Als je dit dan onder de knie hebt en je strategie vastligt, kan je uitbreiden naar meerdere vormen van content marketing of dit uitbesteden aan een team of personeelsleden.

We willen je ook nog meegeven dat content marketing een proces is dat je op langere termijn moet bekijken. Als beginneling kan het lang duren voordat mensen je content ontdekken. Blijf dit maanden en zelfs jarenlang consistent volhouden en je zal uiteindelijk een fanbasis uitbouwen. Vanaf dat moment zal het veel vlotter gaan omdat je al volgers hebt die jouw content zo al gaan delen en bekijken.

Geef niet te snel op, blijf nieuwe content publiceren en promoten en probeer deze zo kwaliteitsvol mogelijk te maken. Dat is het recept voor geslaagde content marketing. Probeer nog nieuwe dingen uit en doe aan content curation waar mogelijk. Maar de allerbelangrijkste tip die je mee moet nemen: gewoon DOEN!