Heb je moeite met het schrijven van opvallende titel-tags voor een website? Voordat een bezoeker op een link klikt, is het eerste wat hem opvalt de titel van de pagina. Het is daarom belangrijk om goede titel-tags te maken. Het zorgt er niet alleen voor dat mensen doorklikken naar de pagina, maar het geeft ook een positief signaal af aan de zoekmachines, waardoor het essentieel is voor SEO. In dit artikel laten we zien hoe je een geweldige titel-tag voor SEO maakt.

Wat is titel-tag in SEO?

Een titel-tag is een HTML-element dat de titel van een bericht specificeert voor zoekmachines en bezoekers. Het verschijnt op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) als klikbare links en als koppen wanneer u uw bericht op sociale media deelt.

Zo ziet een title-tag eruit op Google:

betere seo titels tips

De titel-tags zijn het eerste dat in het oog springt bij bezoekers. Het biedt bezoekers direct een overzicht van wat ze van de pagina kunnen verwachten. Het is dus een belangrijk om hun aandacht te trekken en ze op jouw link te laten klikken.

Titel-tags spelen ook een belangrijke rol bij SEO en helpen je om hogere posities in de zoekmachine af te dwingen.

Waarom zijn titel-tags belangrijk voor SEO?

Als je jouw titel-tags goed presenteert, dan verhoog je daarmee de CTR. CTR is een afkorting en staat voor Click Through Rate of klikfrequentie in het Nederlands. Een hoge CTR levert vaak een hogere positie op.

Een van de 200 rankingfactoren van Google is de CTR. De zoekmachine verbetert de positie van een pagina, op basis van een bepaald zoekwoord, als er meer klikken worden gegenereerd.

De tweede reden waarom titel-tags voor SEO nodig zijn, is dat ze de zoekmachines vertellen waar de pagina over gaat. Door een zoekwoord in de titel-tag op te nemen, vertel je Google het onderwerp van de content.

Een focus-zoekwoord helpt ook om de aandacht van gebruikers te trekken. Het vertelt hen dat de content gaat over wat ze zoeken in de zoekmachine. Op deze manier is de kans kleiner dat bezoekers zoekresultaten krijgen voorgesteld die niet passen bij de zoekopdracht.

Titel-tag versus H1: wat is het verschil?

De meeste mensen verwarren titel-tags met H1-tags. Een veelgehoorde reden is dat ze hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is overigens wel gebruikelijk om ze vergelijkbaar te houden, omdat het consistentie biedt. Het verkleint de kans op verwarren wanneer een gebruiker op het resultaat in de zoekmachine klikt en vervolgens dezelfde titel ziet.

Er is echter een verschil tussen titel-tags en H1-tags. Titeltags worden weergegeven in de resultaten van zoekmachines en bovenaan in het browsertabblad. De H1 is de hoofdkop die je op de bestemmingspagina zou moeten zien.

Praktische tips voor het maken van een goede titel-tag

Veel website-eigenaren vinden het moeilijk om opvallende titel-tags te bedenken. We geven een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van een goede titel-tag.

1. Plaats het zoekwoord aan het begin

De eerste tip is om het zoekwoord aan het begin van de titel-tag te plaatsen. Dat komt omdat het helpt om de aandacht van de gebruikers te trekken, bijvoorbeeld wanneer ze door de zoekresultaten van hun zoekopdracht scrollen.

Uit onderzoek blijkt dat de gebruikers de eerste 11 tekens of 2 woorden in koppen begrijpen. Als je het belangrijkste zoekwoord aan het begint van de titel-tag plaatst, is het zoekwoord het eerste wat zal opvallen bij de gebruikers. Hierdoor vergroot je de kans op een klik en een hoge CTR heeft positieve invloed op de posities in de zoekmachine.

2. Overeenkomen met de zoekintentie

Het opnemen van een zoekwoord in de titel-tag was vroeg een belangrijke rankingfactor voor zoekmachines, maar dit is in de loop van de tijd veranderd.

Het is nu van vitaal belang om in te spelen op de zoekintentie van de gebruikers. De zoekintentie, oftewel Search intent, is de reden achter een zoekopdracht in zoekmachines. Zoeken ze informatie over een product? Willen ze een website bezoeken? Of willen ze het product kopen? Bij iedere zoekopdracht staat een behoefte of een probleem centraal.

De juiste zoekintentie is essentieel als je hoog wilt scoren in Google. Om te begrijpen wat de intentie van het zoekwoord is, voer je het zoekwoord in bij Google en bekijk je de resultaten op de eerste pagina. Je ziet een patroon in hoe de titel worden geformuleerd en vervolgens kun de titel-tag op dezelfde manier schrijven, maar dan wel op een manier dat ze opvallen bij de gebruikers, zodat ze wel naar jouw website klikken en niet naar die van de concurrent.

Als je bijvoorbeeld zoekt naar “De goedkoopste laptops van 2021”, dan zullen de beste resultaten een koopintentie hebben. De titels voor elk resultaat passen ook bij die intentie. Je zult dan resultaten krijgen met lijstjes van de goedkoopste laptops van 2021. Deze moeten gebruikers helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

goedkope laptops titel tag

3. Gebruik krachtige woorden om emoties op te roepen

Zodra je een zoekwoord hebt en de intentie ervan begrijpt, kun je de krachtige woorden toevoegen aan de titel-tags. Met krachtige woorden kun je emoties opwekken en/of het zoekresultaat onderscheiden van anderen.

gratis seo tips

Krachtwoorden zorgen voor psychologische reacties en maken titel-tags onweerstaanbaar voor gebruikers. Je kunt woorden als gratis of goedkope toevoegen om gebruikers door te laten klikken naar jouw website.

4. Houd de titel-tags binnen 60 tekens

Een van de beste tips voor het maken van een titel-tag is om deze binnen 60 tekens (inclusief spaties) te houden, zodat de zoekmachines deze niet aan het einde afbreken. Als je de lengte overschrijdt, gebruikt de zoekmachine aan het einde de volgende tekens: (…). Hierdoor lijken de titels onvolledig of wordt waardevolle informatie over het hoofd gezien.

wordpress seo tips organisch verkeer

De exacte lengte van titels wordt meestal beschreven in pixels en ligt over het algemeen binnen 600 pixels. Aangezien verschillende letters en cijfers een ander aantal pixels innemen, is het raadzaam om je titel-tags maximaal 50 tot 60 te laten gebruiken.

5. Creëer unieke titel-tags voor elke pagina

Aangezien je veel pagina’s op je website zult hebben, is het belangrijk om voor iedere pagina unieke titel-tags te maken. Unieke titel-tags helpen om verwarring over dubbele content tussen jou en de zoekmachine te voorkomen. Door elke pagina een andere titel-tag te geven, help je Google om deze relevante naam te tonen in de zoekresultaten (SERP’s).

Het draagt ook bij aan de gebruikerservaring van jouw website, in het bijzonder als je een webshop hebt. De verschillende titels zorgen voor een betere navigatie voor bezoekers, omdat ze verschillende producten en diensten op de website kunnen vinden.

Test je titel-tags

Wil je weten hoe de door jouw gegenereerde titel-tags eruitzien voordat ze in de zoekresultaten verschijnen? Maak dan gebruik van de structured data tool van Google. Je vult de URL in van de pagina die je wilt testen en krijgt vervolgens een voorbeeld van het zoekresultaat. Niet tevreden? Dan pas je de titel-tag aan.

ondersteunt je pagina uitgebreide resultaten

Tot slot

Dus wat hebben we geleerd? Titel-tags zijn belangrijk voor SEO. Als je begrijpt hoe je goede titel-tags maakt, kun je de posities van specifieke pagina’s in de zoekmachine verbeteren. Je plaats het belangrijkste zoekwoord aan het begin van de titel-tags, speelt in op de zoekintentie, gebruikt krachtige, onderscheidende woorden, houdt rekening met het maximum aantal tekens en creëert voor iedere pagina een unieke titel. Met deze tips maak je de perfecte titel-taks, speel je in op de zoekintentie van de gebruikers, optimaliseert daarmee de CTR, verbetert de SEO en verhoogt de potentiële omzet.

Dit blogbericht is mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions