Wat zijn interne links?

Interne links zijn links die naar een andere pagina op dezelfde website verwijzen. Het maken van deze links noemen we intern linking.

Wikipedia is een goed voorbeeld van een website die veel interne links toont. Je kan steeds doorklikken op een nieuw artikel binnen dezelfde website.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een website met goede interne links. Het is een essentieel onderdeel van uw link building strategie. In dit artikel zetten we de 5 belangrijkste redenen op een rijtje.

linking netwerk

Waarom is intern linking belangrijk?

1. Zoekmachine kunnen uw website beter crawlen

Dankzij een goede website structuur kunnen zoekmachines uw website beter doorgronden. Wanneer een bepaalde pagina linkt naar een andere plaats op uw website, zal Google deze sneller vinden.

Pagina’s die geen enkele link verkrijgen, zullen mogelijks niet in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnen. Het is daarom belangrijk voor uw SEO dat elke pagina minstens 1 link verkrijgt.

2. Het belang van link juice

Uw website heeft een bepaalde waarde in het algoritme van zoekmachines. De ene pagina kan ook zwaarder ‘doorwegen’ dan een andere. Des te meer links naar een pagina verwijzen, des te relevanter deze wordt.

De stroom van deze waardebepaling noemen we link juice. Pagina’s met veel links krijgen dus meer link juice en worden daardoor belangrijker. Andersom telt ook dat pagina’s met minder links een deel minder van de link juice ontvangt.

Door een pagina meer link juice te geven kan deze stijgen in de zoekresultaten van Google. Oordeel zelf welke pagina’s belangrijk zijn voor uw website en welke extra ‘juice’ kan gebruiken.

3. Interne links houden bezoekers op uw website

Mensen komen op uw website via een bepaalde pagina of blogpost. Het doel is om bezoekers zo lang mogelijk op uw website te houden. Dat is goed om een publiek op te bouwen en het scoort beter voor SEO.

Geef bezoekers de mogelijkheid om vlot naar nieuwe pagina’s van uw site door te klikken. Dat zorgt ervoor dat ze nieuwe content gaan ontdekken. Het houdt de bezoekers daardoor weer langer op de website.

Integreer links op verschillende plaatsen in de pagina:

  • menu
  • tekstlinks
  • afbeeldingen
  • widgets
  • social media icoontjes
links

Maak daarbij handig gebruik van anchor tekst. Dit is de aanklikbare tekst om naar een link te gaan. Je kan de websitelink tonen maar je kan ook een alternatieve tekst weergeven.

Zo zijn we dit artikel gestart met een link naar Wikipedia. In plaats van www.wikipedia.com kunnen we gewoon Wikipedia als anchor tekst tonen. Het is weer een duidelijker signaal voor algoritmes om de relevantie van een pagina te bepalen.

4. Overweeg ankerlinks voor een betere navigatie

Ankerlinks zijn verwijslinks naar een bepaald deel van de pagina. Zo kunnen gebruikers online snel een specifiek gedeelte van een bericht lezen.

Mensen klikken op de ankerlink. Vervolgens scrolt de brower naar het desbetreffende gedeelte van die pagina.

Ankerlinks kunnen ook naar een bepaald gedeelte van een andere pagina verwijzen. Het is een andere vorm van intern linking waar je ook handig op kan inspelen.

5. Intern linking zorgt voor extra reclame

Dankzij interne links kan je een bepaalde pagina op je website meer belangstelling geven. Meerdere verwijzingen naar eenzelfde pagina kan die pagina dan weer opwaarderen. Verkrijg op die manier meer verkeer naar een gewenste plaats op je website.

Door goede en strategische links kunnen mensen jouw content ‘bingewatchen’. Maak dus reclame voor pagina’s op je website die extra aandacht verdienen. Speel de sterktes uit van webpagina’s die het al goed doen. Optimaliseer zo je ‘link juice’.

Conclusie

Het is zeker de moeite om goede interne links op te volgen. Herwerk oudere pagina’s ook om interne links naar nieuwere berichten te implementeren.

Misschien heb je in het verleden een artikel geschreven waarvoor je toen geen relevante links kon plaatsen. Overloop regelmatig of je dat na verloop van tijd wel kan.

Tip: Maak van je website een web van interne links. Wanneer alles goed verbonden is, zullen mensen en zoekmachines jouw content beter vinden. Dat is goed voor je SEO en je gebruikers. Maak er dus een goede gewoonte van.