Wat is Black Hat SEO?
Black Hat SEO is SEO (zoekoptimalisatie) die ingaat tegen de richtlijnen van zoekmachines. Google rijkt daarbij een handig overzicht aan: Richtlijnen voor webmasters. Via black hat SEO proberen webmasters of SEO experts technieken uit om een website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten. De manier waarop ze dit doen is niet altijd ethisch. Gaat deze in tegen de algemene richtlijnen en kwaliteitsvoorschriften? Dan noemen we die SEO ‘Black Hat’.
In dit artikel bekijken we de belangrijkste praktijken die verbannen worden en hoe jij je hiertegen kan wapenen. De tegenhanger van Black Hat SEO noemen we ‘White Hat SEO’. De tussenweg wordt ‘Gray Hat SEO’ genoemd. Dankzij een algemene kennis van deze begrippen weet jij welke SEO diensten interessant zijn om op in te spelen alsook welke je best kan negeren.

Wat zijn de gevolgen van Black Hat SEO?
Google zet actief teams, nieuwe technologieën en artificiële intelligentie in om black hat SEO op te sporen. Bij elke nieuwe update worden er dan ook heel wat website bestraft. Heel wat ondernemingen halen vele klanten binnen via online zoekresultaten. Wanneer deze stroom bezoekers stopgezet wordt, kan dat fatale gevolgen krijgen.
Lagere rankings: Websites die niet voldoen aan de kwaliteitsvoorschriften zullen lager getoond worden in de zoekresultaten. Natuurlijk wil jij je website zo hoog mogelijk zien verschijnen in Google. Optimaliseer daarom je website voor SEO en een vlotte ervaring voor je bezoekers.
Google Sandbox: Websites kunnen tijdelijk afgestraft worden. Google plaatst deze website dan in een tijdelijke ‘sandbox’. Dit kan weken tot maanden duren. Tijdens deze periode zal je website uit de zoekresultaten verdwijnen. Laat je website terug aan de kwaliteitsvoorschriften voldoen en hopelijk krijg je zo een nieuwe kans. Het is beter om hier niet in te geraken.
Permanente verwijdering: Deze situatie willen we volledig vermijden! Google kan bepaalde websites volledig verbannen uit de zoekresultaten. Een website die niet online gevonden kan worden, is zo goed als onbestaande. Zo’n afstraffing is meestal fataal voor je website en domeinnaam.
Voorbeelden van Black Hat SEO
1. Public Blog Networks (PBN)
Google plaatst websites met veel belangrijke links hoger dan websites zonder links. Heel wat SEO experts gaan daarom op zoek naar websites die goede links kunnen aanbieden. Volgens de richtlijnen van Google moet dit proces nochtans ‘natuurlijk’ gebeuren.
Waarschijnlijk zie je al wel mogelijkheden tot misleiding en dus black hat SEO. Omdat links zo belangrijk maar toch competitief te verkrijgen zijn, worden er soms PBN’s opgericht. In een Public Blog Network maak je een netwerk van gekochte domeinnamen die uiteindelijk naar jouw website verwijzen. Op die manier manipuleer je de zoekresultaten.
Door dit onnatuurlijk proces verwijzen er heel wat onterecht verkregen links naar jouw website. Dat zorgt in de eerste plaats voor een stijging in de zoekresultaten. Wees er wel attent op dat deze praktijken volledig verboden zijn. Wanneer Google een PBN ontdekt, zal deze een van bovenstaande afstraffingen toekennen.
2. Betaalde links
Er zijn een aantal websites die links plaatsen naar andere websites in ruil voor geld. Beheerders van een site kopen deze soms aan om het zoekalgoritme te manipuleren. Alle links die onnatuurlijk worden gemaakt, zoals in dit voorbeeld, zijn volgens de richtlijnen verboden.
Websites met veel onnatuurlijke of aangekochte links riskeren bestraft te worden in de zoekresultaten. Links worden soms zelfs voor enkele honderden euro’s per link verkocht. Je zal op deze manier ook snel tegen een duur kostenplaatje aankijken.
3. Spam & linkbots
Bots zijn computerprogramma’s die automatisch een bepaalde taak uitvoeren. Zelfs vervelende taken zoals spam en link building kan geprogrammeerd worden. Meeste vervelende e-mails en spam worden door zo’n bot gegenereerd. Link builders programmeren wel eens een bot om automatisch links te plaatsen op verschillende websites.
Deze onnatuurlijke manier van links verwerven is natuurlijk een ‘no go’ voor Google. Dankzij een belangrijke update, genaamd Panda, werden heel wat websites bestraft. Dit algoritme ging onnatuurlijke links opsporen. Meestal waren deze via software verkregen.
Websites die gebruik maakten van spam- en linkbots werden meestal volledig verbannen uit de zoekresultaten. Dit is in het heden en de toekomst dan ook niet anders.
4. Keyword stuffing
Websites of pagina’s worden vaak opgebouwd volgens een bepaalde zoekterm. Dat is het zoekwoord (keyword) dat mensen in Google typen om op de juiste website te belanden. Het is verstandig om elke pagina naar een bepaalde zoekterm te richten. Toch als het natuurlijk overkomt voor je lezers en zoekmachines.
Enkele goede tips om je website te optimaliseren voor een keyword:
- Neem het keyword op in de titel
- Het keyword staat in de url (link) van je website
- Je pagina bevat synoniemen van dit keyword (LSI keywords)
- Afbeeldingen bevatten alt-tags met je keyword
- Het keyword komt voor in het eerste paragraaf of bij de eerste 250 woorden
- Je keyword komt enkele keren, op een natuurlijke manier, voor in je tekst
Keyword stuffing gaat veel verder dan bovenstaande tips. Hierbij ga je je website ‘over’optimaliseren om de zoekmachines te misleiden. Dit komt onnatuurlijk over en Google zal dit ook vrij snel aanzien als spam. Bij keyword stuffing wordt het zoekwoord veel te vaak in een tekst gebruikt en zie je het constant opduiken.
In de jongere dagen van het internet werden pagina’s met keyword stuffing net hoger getoond. Toen werd dat als relevante zoekterm aangezien. Dankzij de nieuwe algoritmes en artificiële intelligente kan Google beter naar de inhoud van een pagina kijken.
Zo werd er pas nog het Google B.E.R.T. algoritme gelanceerd. Je moet dus niet meer je pagina volproppen met een bepaald keyword. Schrijf in de eerste plaats voor mensen en niet voor zoekmachines. Dat maakt je content beter en zal zo beter beloond worden in de zoekresultaten.
5. Plagiaat
Plagiaat is een website, tekst of ander medium kopiëren van iemand anders zonder dat je daarvoor toestemming hebt. Dit gaat in tegen zowel de auteursrechten als de kwaliteitsrichtlijnen van zoekmachines. Websites en mensen die gepakt worden met plagiaat riskeren boeten en (digitale) sancties.
Er is niets verkeerd met inspiratie opdoen maar je moet er vervolgens je eigen ‘ding’ van maken. Teksten die gekopieerd worden van de ene naar de andere website vallen meteen op. Google vergelijkt de datum van het originele artikel met de datum van het nieuwe artikel en besluit dan welke het echte is.
Het eerste artikel krijgt de hogere ranking toegekend en het andere wordt mogelijks gebannen uit de zoekresultaten. Des te origineler jouw content, des te beter. Nieuwe en goede content zal als kwalitatief worden aanzien. Dat zorgt voor hogere rankings en vervolgens meer bezoekers op jouw website.
6. Cloacking
Bij cloacking probeer je bepaalde links te verbergen voor zoekmachines. Deze links kunnen verwijzen naar onbetrouwbare websites. Cloacked links verwijzen ook wel eens naar affiliate links (gesponsorde links). Niet overal mag je zomaar deze links integreren. En net daarom is cloacking uitgevonden.
Er bestaan verschillende manieren om cloacking te integreren. Het eindelijke doel blijft wel dezelfde: zoekmachines en websites bedotten. Cloacking wordt ook gebruikt om ip-adressen te verbergen. Zo blijven bepaalde PBN’s onder de rader (zie punt 1).
Dankzij cloacking blijven links en ip-adressen verborgen en komen onnatuurlijke links wel natuurlijk over. Toch is het tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk om een link veilig te cloacken. Google wordt steeds slimmer en handiger in het ontdekken van verborgen links.
Er bestaat ook software die dit automatisch voor je doet. Toch moet je hier mee opletten. Cloacking is nooit zonder risico en op lange termijn kan het fatale gevolgen kennen. Bovendien betaal je meestal flink wat geld voor deze diensten.
7. Link farms
Een link farm is een cluster van websites die naar elkaar verwijzen. Via link farms kan je meerdere links naar een bepaalde website laten verwijzen. Zo verhoog je je SEO score en gaat je website stijgen in de zoekresultaten. Deze links zijn onnatuurlijk verkregen en daarom ook verboden.
Je kan zelf een link farm opstarten met verschillende domeinnamen (gelijkaardig aan een PBN) of deelnemen aan een al bestaande link farm. Bij de tweede optie moet je veelal iets in ruil aanbieden. Vaak moet je een zelf een link op je website plaaten die naar de link farm verwijst of betalen.
Een link plaatsen naar een andere link farm is lelijk en komt heel raar over voor de bezoekers van je website. Daarom worden deze links vaak verborgen en worden dit cloacked links (zie punt 6).
Op deze manier maak je al snel je website verdacht. Wat vervolgens een afstraffing kan betekenen voor je plaats in de zoekresultaten.

Hoe start je met white hat SEO?
Om op lange termijn echte resultaten te verkrijgen, bent u dus beter af met ‘white hat SEO’. Dankzij deze ethische manier van SEO kan u op lange termijn, met een gerust hart, hoger verschijnen in de zoekresultaten. Er zijn verschillende goede voorbeelden om uw website te optimaliseren voor white hat SEO.
Enkele voorbeelden:
- content marketing
- Dien een site-map in
- Optimaliseer de structuur van je website
- Zorg voor een goede on-page SEO
- Regel een snelle laadtijd op je website
- Installeer een SSL-certificaat
- Maak je website mobile responsive
Weet weten? Lees dan ons artikel SEO tips voor beginners.
Blijf op de hoogte via onze blog en lees de laatste SEO trends.
Een woordje over Gray Hat SEO
Gray Hat SEO situeert zich op de fijne lijn tussen black en white hat SEO. Veel mensen zoeken hier de gevaarlijke zone op en riskeren daarbij de mogelijke gevolgen van Google. Wij raden u sterk aan om uw website volledig op white hat SEO te richten.
Wat vandaag nog ‘Gray’ is, kan morgen als ‘Black’ hat SEO aanzien worden. Na elke nieuwe update van Google zijn heel wat mensen ongerust over de mogelijke gevolgen voor hun zoekverkeer. Met gray hat seo zal u dit gevoel dus vaker hebben. Weet ook dat Google steeds beter wordt in het ontdekken van verboden praktijken.
De richtlijnen worden steeds strenger. De SEO van uw website is iets waar u vanaf de eerste dag al mee start. Een hele website veranderen om het terug ‘white hat SEO’ te maken is haast een onbegonnen werk.
Conclusie
Google en andere zoekmachines willen mensen een goede ervaring bieden op het internet. Om de kwaliteit te kunnen garanderen, verwijderen ze bepaalde websites uit de zoekresultaten. Dat is net een goede zaak! Het maakt het internet een veiligere plaats en zorgt ervoor dat u sneller op een gewenste pagina belandt.
Het algoritme van deze zoekmachines verandert vaak en ligt buiten de controle van elke andere website. We proberen hier op in te spelen door optimalisatie – op een ethische manier – in combinatie met goede marketing. Online succes moet u dus zien op langere termijn!
Wij raden u dan ook sterk aan om alert te zijn van black hat SEO praktijken. Ons advies: focus altijd op White Hat SEO! Bent u niet zeker of iets onder deze noemer valt? Stel jezelf dan deze vragen:
- Helpt het andere mensen?
- Biedt het een meerwaarde aan de website?
- Zou ik dit aan een medewerker van Google durven uitleggen?
Als het antwoord ja is op bovenstaande vragen, kan u met een gerust hart aan de slag!
Let ook op bij het uitbesteden van uw SEO-taken aan een ‘expert’. Vaak willen zij snelle resultaten beloven en gaan dan met black het SEO technieken aan de slag. Informeer u eerst juist hoe zij te werk gaan en maak daarna een berekende keuze. Interesse in deze dienst? Neem dan alvast een kijkje op onze SEO pagina.