1. Wat is een Child Theme?
Een Child Theme voor een WordPress website is een extensie van je huidig thema (de parent). Het child theme neemt de functionaliteit en het uiterlijk van de Parent Theme over. Dankzij een child theme kan je wijzigingen aan je thema doorvoeren, die na updates behouden blijven. Mede daardoor blijft de parent theme intact. Het child theme staat bovenop – en werkt vervolgens aanvullend – met de parent theme.
2. Is een Child Theme noodzakelijk bij het Divi thema?
Het Divi thema van Elegant Themes is in essentie een page en theme builder met enorm veel mogelijkheden. Voor de meeste gebruikers is het dan zelfs niet eens nodig om een child theme bovenop het huidige Divi theme te installeren. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij dit wel interessant kan zijn. We zetten even op een rijtje wanneer je juist wel of niet een child theme moet maken bij je divi thema.
Wanneer is het niet nodig om een child theme te maken bij een Divi website?
- Je voert geen veranderingen door aan de Thema editor
- Je voert amper ‘handmatige’ CSS in
- Jouw website kan gemaakt worden met de modules die Divi standaard al voorziet
Kort samengevat is het niet noodzakelijk om een child theme bovenop je Divi thema te installeren.
3. Wanneer is het interessant om een Divi Child Theme te installeren?
Heel simplistisch gezegd is het voor de meeste mensen niet eens nodig om een child theme te installeren. Pas wanneer je code en wijzigingen doorvoert aan je thema, is het interessant om een child theme te installeren. Zo blijven je veranderingen behouden na elke update.
In welke gevallen is het interessant om een child theme op een Divi website te installeren?
- Je CSS-bestand telt meer dan 100 regels code
- Je voert veranderingen door aan je funcitons.php bestand
- Je wil bovenstaande wijzigingen behouden na Divi updates
Een child thema kan ook een investering zijn. Er bestaan veel kant-en-klaar child themes die je bovenop je Divi thema (je parent theme) kan installeren. Zo krijg je een voorgemaakte lay-out waar je mee aan de slag kan gaan.
4. Maak je eigen Child theme
Een child theme bestaat hoofdzakelijk uit een CSS (Style) en Functions bestand. We hebben je een eenvoudige manier beloofd om een child theme te maken en dat kunnen we met een online hulpmiddel doen.
De eenvoudigste manier om een child theme te maken is om een online generator te gebruiken. In dit voorbeeld baseren we ons op EMKK Child Theme Maker: link

Vul de juiste gegevens van de generator in:
- Bij ‘Your Company Name’ kan je de naam van je bedrijf invullen. Heb je geen bedrijf? Dan kan je gewoon je eigen naam invullen.
- Bij ‘Divi’ klik je op ‘Please Select’ en kies je opnieuw voor Divi
- Bij ‘Your Own Version Number’ mag je zelf een naam kiezen, dit heeft verder geen invloed. Bijvoorbeeld: 1.0
- Bij ‘Your Name/Company Name/Client Name’ vul je de naam in voor wie de website bestemd is
- Bij ‘Author URL including http’ vul je de link van je website in. Zorg voor je juiste url (met http, www of https)
- Voeg je graag een Screenshot toe om je child theme te herkennen in je wordpress dashboard? Klik dan op ‘Bestand kiezen’ en voeg vervolgens je afbeelding toe. De ideale afbeelding is 800x800px en is een jpg-bestand.
- Je kan al CSS-regels toevoegen maar dat is niet nodig. Ikzelf kies ervoor om dit vak momenteel nog leeg te laten.
- Klik op ‘Get New Child Theme!’
Je krijgt nu een zip-bestand op je computer. Dit is het child theme bestand dat we nu op WordPress kunnen uploaden. Je kan het bestand op je computer bewerken of op WordPress zelf. Voor 1 website is het interessanter om dit op WordPress te doen, na het uploaden. Heb je meerdere websites die hetzelfde child theme moeten gebruiken? Dan kan je de wijzigingen beter op je computer doorvoeren.
5. Het Divi child theme correct uploaden
Nu moeten we het child theme van je computer op je WordPress website uploaden. Dit doen we via het Dashboard van onze WordPress website.
- Klik op Weergave -> Thema’s (of in het Engels: Appearance -> Themes)
- Zorg ervoor dat het Divi thema al is geïnstalleerd op je website: link
- Kies bij je Thema’s voor Nieuwe toevoegen
- Klik op Thema uploaden en dan Bestand kiezen
- Kies het zip-bestand (jouw child theme)
- Klik vervolgens op Activeren

Nu heb je zowel je Divi Child thema als het gewone Divi thema geïnstalleerd. Het is belangrijk om beide bestanden te behouden. Zorg er wel voor dat het child theme het actieve thema is. Je kan altijd later nog overschakelen naar het gewone Divi thema (de parent) of een ander child theme.
Je child theme werkt nu aanvullend op het Divi thema. Je kan nu gerust wijzigingen doorvoeren aan je thema-bestanden. Natuurlijk ontvang je nog altijd updates voor je Divi thema. Test maar eens uit of je wijzigen aan je thema behouden zijn. Met een correcte installatie van je child theme zou dat het geval moeten zijn!
Conclusie
Dankzij dit child theme kan je nu op een eenvoudige manier wijzigingen aanbrengen in de theme editor. Zorg voor dit proces best nog eens voor een extra back-up. Je weet maar nooit! Nadien kan je deze stappen volgen en het child thema uitproberen.
De child theme generator geeft aan dat het compatibel is met PHP7 en Divi 3.0. Wij hebben dit uitgetest met de nieuwste versie van Divi (Divi 4) en alles werkt prima! Overweeg of een child theme een aanvulling kan betekenen voor jouw website en maak vervolgens eventueel gebruik van deze handige tool.