In dit artikel gaan we dieper in op vloggen voor beginners. Als ‘nieuweling’ zal je met deze stappen al een aardig eindje verder geraken. We zettend daarbij enkele tips op een rijtje. De focus ligt daarbij zowel op tips voor de camera als achter de schermen.
Wat is vloggen?
Vloggen kennen we beter onder de naam ‘video bloggen’. Het is een afgekorte naam waarbij de ‘v’ voor video staat. Met vloggen worden er op regelmatige tijdstippen nieuwe video’s gepost op een videoplatform. Vloggen kan persoonlijke en professionele doeleinden hebben. Meestal wordt er gevlogd met de intentie om volgers en een online publiek op te bouwen.
Oorspronkelijk werd het internet gebruikt voor militaire doeleinden en om logs bij te houden. Zo werd al snel de term weblog en vervolgens blog bedacht. Bloggers schijven met regelmaat nieuwe artikels op een website of blogplatform. De laatste jaren is video daarvoor dan ook een toegankelijk medium geworden.
Met de toenemende populariteit van YouTube werd het dan ook heel eenvoudig om video’s online te plaatsen. YouTube maakt het niet alleen eenvoudig om video’s up te loaden maar ook om ‘abonnees’ te krijgen. Dit zijn mensen die je kunnen volgen. Al snel kan je met een reeks interessante video’s een trouw publiek opbouwen.
YouTube is voor sommige mensen dan ook een volwaardige inkomstenbron (youtubers). Dankzij adverteerders, affiliate links en eigen producten wordt er online heel wat geld verdiend. Toch begin je best met een duidelijke strategie. Met de stappen in dit artikel zal je hopelijk op een vlotte start kunnen rekenen!

10 Tips voor een beginnende vlogger
Tip 1: Kies een niche
Als beginnende vlogger kies je best een bepaald onderwerp waarvoor je video’s gaat maken. Op die manier richt jij je ook op een zekere doelgroep. Door steeds video’s over dat bepaald onderwerp te maken, zullen ze meer van je video’s bekijken en je willen volgen. Je wordt meer een expert in dat domein. Dat afgebakend onderwerp noemen we een niche.
Je kiest best een niche waarvoor je een passie of zekere interesse in hebt. Het is niet leuk om video’s te maken voor iets waarvoor je geen interesse hebt. Dat werkt demotiverend, je zal extra opzoekwerk moeten doen en je kijkers zullen dit ook opmerken.
Het is ook interessant om de afweging te maken of je Nederlandstalige of Engelstalige content voor je niche gaat maken. Nederlandstalig is laagdrempeliger, minder competitief maar kan wel rekenen op minder publiek. Voor een Engelstalig publiek telt dan weer het omgekeerde. Je zal veel meer mogelijke kijkers kunnen aantrekken maar het wordt moeilijker om video’s hoog in de zoekresultaten te laten verschijnen.
Dit zijn enkele voorbeelden van populaire niches:
- Gezondheid & fitness
- Lifestyle
- Gaming
- Muziek
- Entertainment
- Hobby’s
- Eten en koken
Kies een bepaalde niche en ga verder in op subniches hiervan. Onthoud vooral dat jij er plezier aan kan beleven en hier veel video’s over kan maken.
Tip 2: Leer video’s bewerken
Een video maken is meer dan een camera of smartphone opzetten en op play/stop duwen. Een leuke intro en outro maken de beleving van je filmpje als een stuk levendiger. Er zijn veel verschillende programma’s waarmee je een video kan monteren. Heel wat computers hebben al gratis software ingebouwd.
Een leuk onderdeel van een goede video is een achtergrondgeluidje. Het zorgt voor meer emotie en diepgang in je video. Test het maar eens uit: een stemopname met achtergrondmuziek en een stemopname zonder achtergrondmuziek. Let wel op dat de muziek niet overheerst. Het volume moet net luid genoeg zijn om de sfeer te maken.
Je mag ook niet zomaar eender welk muziekstuk gebruiken. Dat komt door de auteurswetgeving en copyright claims. Zoek naar royalty free music. Dat zijn muziekstukken die je gratis mag gebruiken. Meestal in ruil voor een vermelding of link. Een voorbeeld hiervan is de website van Bensound.
Meeste YouTubers werken met Adobe Premiere. Dit programma is niet gratis en er is een bepaalde leercurve. Als beginner kan je gerust met een gratis alternatief starten. Toch is Adobe Premiere het echte werk. Online vind je heel wat tutorials waarmee je al snel de basics onder de knie krijgt. Leer werken met lagen, nauwkeurige overgangen en eventueel effecten.

Tip 3: Optimaliseer je YouTube kanaal
Mensen die een video leuk vinden, zullen mogelijks volgers worden. Vaak kijken ze verder naar je kanaal voor andere video’s. Je wil daarbij een goede indruk maken. Een leeg kanaal of saaie lay-out kan mogelijke volgers ontmoedigen. Door een leuke huisstijl kan je twijfelaars nog over de streep trekken om te abonneren.
Logo: Zorg voor een leuke profiel- en omslagfoto. Op Canva maak je snel en eenvoudig een eigen ontwerp. Je kan er zelfs sjablonen en afmetingen speciaal voor YouTube of andere social media kiezen.
Thumbnails: De kleine afbeeldingen die je ziet voordat je op een video klikt zijn thumbnails. Een overtuigende thumbnail zorgt voor extra kliks en vervolgens meer kijkers. Ook daarvoor kan je Canva gebruiken!
Instellingen: Kijk eens bij de instellingen van je kanaal. Bepaal je weergave en welke video’s in de kijker moeten staan. Stel enkele voorkeuren in. Dat bespaart tijd en kan opnieuw enkele mensen overtuigen.
Over: Een vaak vergeten onderdeel van een YouTube kanaal is het onderdeel ‘over’. Toch klikken hier mensen op om meer info of andere links te vinden. Een korte beschrijving en links naar je social media kan heel wat belangstelling opleveren.
Tip 4: Leer video SEO
Bij SEO optimaliseer je jouw video’s en kanaal om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google en Youtube. Dankzij enkele aanpassingen worden je video’s beter gevonden. YouTube is namelijk een zoekmachine die video’s een bepaalde plaats in de zoekresultaten geeft. Dat wordt niet door mensen gedaan maar via computeralgoritmes.
We willen onze video’s zo goed mogelijk optimaliseren om door deze algoritmes opgepikt te worden. Er valt veel over SEO en online vindbaarheid te leren. Maar we willen je de belangrijkste tips al meegeven:
- Focus je video’s steeds op een bepaalde zoekterm
- Kijk bij concullega’s welke onderwerpen veel kijkers lokken
- Neem je zoekwoorden op in de naam van je video, beschrijving, playlist, …
- Houd de aandacht van je kijkers vast. Des te langer zij kijken, des te beter je video zal scoren.
- Integreer video’s altijd in een playlist. Stimuleer ‘binge watching’
- Maak opvallende thumbnails
- Je titel is enorm belangrijk, deze moet opvallen!
Promoot je video’s ook op allerlei andere platformen. Integreer ze in je website en social media. Des te meer goede links er naar een video verwijzen, des te beter deze zal ranken in YouTube.
Tip: Met VidIQ kan je de video’s van je competitie bestuderen. Kijk welke tags en instellingen zij gebruiken. Kopieer deze niet zomaar maar gebruik de info en maak er jouw versie van. Zo weet je op voorhand al beter wat goed kan scoren.

Tip 5: Volg trends op
Probeer zoveel mogelijk video’s te maken die nieuw zijn en de huidige trends volgen. Veel mensen zijn hiernaar opzoek en de kans is groot dat hiervoor nog niet veel andere video’s bestaan. Veel kijkers voor weinig concurrentie, wees er dus snel bij!
Met Google trends en Youtube trending kan je kijken wat er momenteel trending is. Bepaal een zoekterm waarvoor je rond deze trend een video kan maken. Pas de vorige tips toe en optimaliseer voor SEO.
Dankzij deze trends zal je zowel je huidige bezoekers geboeid houden als veel nieuwe kunnen aantrekken.
Tip 6: Plankenkoorts en gevoel voor camera
Vloggen voor beginners kan indrukwekkend aanvoelen. Vooral de eerste keren dat je spreekt in een camera weet je niet goed wat je juist moet doen. Misschien kom je niet uit je woorden en moet je het vaak opnieuw filmen. Toch is dit een onderdeel van vloggen waar je over moet geraken. Door het vaker te doen zal je er beter in worden en er beter mee vertrouwd geraken.
De belangrijkste tip is om er plezier mee te hebben en in de camera te kijken. Zenuwachtige mensen kijken snel weg uit de camera. Bedenk dat het mensen zijn waarnaar je kijkt. Zo zullen zij het ook ervaren. Je kan ook regelmatig van invalshoek veranderen om het wat interessanter maken.
In de eerste plaats is de kwaliteit van je geluid het belangrijkste. Dan de belichting en uiteindelijk je camera zelf. Zorg ervoor dat je duidelijk verstaanbaar bent. Het is voor je kijkers frustrerender dat ze je niet kunnen horen dan dat je niet meteen een ‘gevoel’ voor de camera hebt. Dat laatste komt met ervaring.
Ben je toch verlegen voor de camera? Dan zijn er manieren waarop je video’s kan maken zonder dat je zelf in beeld komt. Een voorbeeld hiervan zijn whiteboard video’s. Met een eenvoudig animatie programma kan je dat obstakel voor jezelf al wegnemen. Een bekend en eenvoudig programma hiervoor is VideoScribe.
Tip 7: De kracht van Storytelling
Storytelling is de manier waarop je een verhaal of belevenis vertelt aan je ‘publiek’. Ook bepaalt het de manier waarop je video wordt opgebouwd. Dankzij goede storytelling kan je jouw bezoekers langer naar je video laten kijken. Dat is goed voor je aantal volgers, kijktijd en zelfvertrouwen.
Karakteropbouw: Omschrijf de personen die in je verhalen voorkomen. Vertel er een leuke anekdote bij. Omschrijf gevoelens en belevenissen heel levendig. Probeer je terug in een bepaald moment in te leven. Vertel je verhaal vanuit dat gevoel.
Conflict: Een goed verhaal heeft vaak een spannende wending of een bepaald conflict. Maak dit conflict spectaculair. Beschrijf de omgeving, je gevoel, een bepaalde drang, … Kijkers blijven dan aan je video gekluisterd om het einde te weten.
Mysterie: Vertel niet meteen hoe je verhaal afloopt. Behoud de spanning en laat wat mysterie ontstaan. Misschien eindigt je verhaal wel in een ‘cliffhanger’ voor een volgende video?
Plot: Het einde van je verhaal waar je met trots/schaamte/ongeloof op terugkijkt. Op deze ontknoping kan je mogelijks heel wat commentaren verwachten onder je video.
Tip 8: Kwaliteit en kwantiteit
Met enkele interessante video’s zal je beter scoren dan veel – maar – matige kwaliteit van video’s. Het is niet altijd de kwaliteit van je belichting of camera die het verschil maakt. Kwaliteit moet je zien als video’s die je publiek interesseren. Des te meer kijkminuten je hebt, des te hoger je video’s zullen ranken. Een goede video zal dus meer kijktijd genereren en daardoor beter gevonden worden in YouTube.
Toch zal je als beginnende vlogger ook voor veel kwantiteit moeten zorgen. Des te meer video’s je maakt, des te meer kansen je hebt dat je video’s gevonden worden. YouTube geeft ook meer belangstelling aan vloggers die dagelijks of met meer regelmaat uploaden.
Toch wil je de juiste balans vinden tussen kwaliteit en kwantiteit. We willen je in het begin aanraden om veel uit te durven proberen. Zo weet je beter wat je publiek wil en zie je ook wat werkt en wat niet. Daarvoor heb je extra kwantiteit nodig. Op lange termijn zal kwaliteit je belangrijkste troef zijn!
Tip: Vraag op het einde van je video ook om te video te ‘liken’ en je te volgen (abonneren). Zo worden je video’s opnieuw beter gevonden en gedeeld op YouTube. Uiteindelijk creeër je voor je video een ‘sneeuwbaleffect’ waarbij er een plotse maar sterke groei mogelijk is.
Tip 9: Wees uniek maar vooral jezelf
Niet elke populaire YouTuber werd geboren met het talent voor video of charisma. Voor veel mensen is het een aangeleerde vaardigheid. Eigen aan youtubers met veel volgers is dat ze een eigen insteek of iets unieks tonen. Ze hebben bepaalde ‘catchy’ zinnetjes, inside jokes en een eigen stijl.
Probeer je beste zelf te zijn voor de camera maar wees niet iemand je totaal niet bent. Dat komt heel fake over en dat hou je op lange termijn ook niet vol. Ga geen andere youtubers kopiëren. Laat je inspireren maar wees vooral jezelf. Mensen verkiezen youtubers te volgen die oprecht en eerlijk zijn.
Dat is het net het grote voordeel van vloggen! Als andere mensen zich met jou kunnen identificeren, willen ze je online volgen. Daarvoor moet je geen bekende popster zijn of steeds opvallen. Ben jij een ingetogen persoon? Dan kan je rustig aan storytelling doen, met interessante content.
Ook als het bij de start van je vlogcarrière allemaal nog wat onwennig aanvoelt, moet je beseffen dat het went. Na verloop van tijd zie je de camera als een persoon. Vervolgens ga je ook natuurlijker overkomen en kan je jezelf op film ook ‘beter zien’. Je ware zelf komt nu ook vlotter in beeld.

Tip 10: De volhouder wint
Het belangrijkste verschil tussen een succesvolle vlogger en iemand die opgeeft is vaak of die persoon doorzet tijdens een bepaalde periode of niet. Je moet weten dat het namelijk lang duurt voordat je video’s hoge plaatsen in de zoekresultaten veroveren van YouTube of Google. Niet elke video zal ‘viraal’ gaan. Misschien ben je wel 1 video verwijderd van een exponentiële groei.
Weet dat er een YouTube algoritme en een zekere leercurve is voordat je video’s vlot gevonden worden. Bekijk vloggen als een project op langere termijn. Vlog vooral met plezier, laat dat je eerste motivatie zijn. Na verloop van tijd wordt je er vlotter in, leer je nieuwe dingen en zal je hier en daar de eerste succeservaringen meemaken.
De volhouder wint.
Conclusie
Laat dit meer dan alleen een leesoefening zijn geweest. Zet de tips om in praktijk en beleef plezier in dit vlogavontuur. Sla deze pagina op in je favorieten en herlees op regelmatige basis de belangrijkste tips nogmaals door. Besef ook dat er ‘haters’ zijn die gemene reacties op je video’s kunnen plaatsen. Dit hoeft daarom niet altijd iets met de kwaliteit van jouw video te maken. Dat is jammer genoeg de realiteit van het internet. Negeer die personen en verwijder de opmerkingen. Je vlogt in de eerste plaats voor jezelf en je trouwe volgers!
Ook video SEO kan als beginnende vlogger een onduidelijkheid vormen. Dit is een dienst waarbij we jou ook graag ondersteunen. Daarvoor kan u ook contact met ons opnemen. We maken vervolgens een plan op maat en optimaliseren uw content marketing strategie.