Waarom zou je nu de moeite nemen om een nieuwe website te maken, is dat nu echt zo nodig? Vraag jezelf af of je website een meerwaarde betekent voor je bedrijf of vereniging. Een website die aanzet tot handelen is een goede website. Toch blijf je best op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen om niet te amateuristisch over te komen.

Om relevant te blijven met de huidige trends en te kunnen concurreren, moet je website up-to-date blijven. Een goede website zorgt daarbovenop voor betere conversies!

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een nieuwe website en waarom het een echte must is. Zo kan je met de bijhorende tips meteen aan de slag en de nodige wijzigingen aanbrengen op jouw website.

nieuwe website nodig

1. Nieuwe websites zijn mobile friendly (responsive)

mobile friendly responsive

Meer dan 80 procent van alle internetgebruikers bezit tegenwoordig een smartphone. Het zal je dan ook niet verbazen dat heel wat mensen websites mobiel bezoeken.

Volgens statistieken zouden de meeste bezoekers zelfs deze sites bekijken met een smartphone of tablet – in plaats van een computer of laptop. Dit aantal is sinds kort boven de 50 procent gestegen en deze enorme groei is nog steeds bezig!

Het zal je dan ook niet verwonderen dat we je aanraden om je website leesbaar te maken voor verschillende apparaten en schermformaten. Websites die zodanig ‘mobile friendly’ zijn, noemen we responsieve websites.

2. Gevonden worden in de zoekmachines (SEO)

optimalisatie zoekmachines

Het is leuk om een knappe website te hebben met alles op en aan. Maar daar heb je niet veel aan als de website niet online gevonden kan worden. Denk eraan dat je website in de eerste plaats een doel moet realiseren.

Tegenwoordig plaatst google veel aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van de website. Als mensen lang op de website blijven, zien zij dit als positief teken en zal de website beter scoren in de zoekresultaten.

Een knap design kan natuurlijk geen kwaad – en is zelf aangeraden. Blijf op de hoogte van de laatste SEO trends. Zo leer je hoe je pagina’s kan optimaliseren en op de juiste manier kan promoten voor de zoekmachines.

Nieuwe websites maken het mogelijk om een sitemap en robots.txt bestand aan te maken. Er bestaan ook heel wat tools en plug-ins die je kan integreren. Verder kan je je nog focussen op content marketing om zo beter gevonden te worden in de zoekresultaten.

3. Een dynamische site die je eenvoudig kan aanpassen (met CMS)

wordpress CMS

Oudere websites zijn vaak complex geprogrammeerd en het is een langdurig, ingewikkeld proces om iets aan te passen. Vaak betaal je nog dan nog eens werkuren aan een webdesigner om kleine aanpassingen te verrichten.

Met een Content Management Systeem (CMS) kan je heel eenvoudig, snel en vlot zelf wijzigingen maken aan een website. Een web developer kan oorspronkelijk de technische kant op zich nemen. Maar daarna kan jij zelf aan de slag en een website op enkele minuten aanpassen of updaten!

WordPress is een voorbeeld van een krachtige CMS, die heel gebruiksvriendelijk is! Er bestaan miljoenen websites die met WordPress werken. Enkele voorbeelden: BBC, Sony, MTV, Star Wars blog, Playstation, Microsoft News Center, Disney, CNN, …

Voor deze bedrijven is een CMS een knappe oplossing omdat zij heel eenvoudig en snel veranderingen moeten kunnen maken aan de website. Voor jou is dit dan ook een opportuniteit! Tip: buvesa.com biedt betaalbare websites aan met CMS.

 

4. Een nieuw design

Een verouderde website herken je in één oogopslag. Je bent dan ook geneigd om deze website snel te verlaten en een modernere op te zoeken. Automatisch ga je er dan ook vanuit dat de inhoud verouderd moet zijn. Het komt amateuristisch en onbetrouwbaar over.

Een nieuw ontwerp zorgt meteen voor extra geloofwaardigheid, autoriteit en een positieve gebruikerservaring. Lever de website waarop mensen wel willen klikken en verder willen verkennen. Misschien is een vernieuwd logo ook wel aan de orde?

 

5. HTTPS (SSL-certificaat)

Wanneer je naar bepaalde websites surft, zal je al wel hebben gemerkt dat de ‘www.’ wordt vervangen door ‘https://’ . HTTPS toont aan dat de website beschikt over een SSL-certificaat.

Deze beschermt de gegevens van een bezoeker wanneer er een transactie op de website plaatsvindt. Zo kunnen er geen gegevens verloren gaan aan een tussenpersoon en is de verbinding beveiligd.

Google Chrome, wat heel populair is bij veel internetgebruikers, toont naast het internetadres of de website met SSL beveiligd is of niet. Als websitebeheerder wil je dan ook niet dat je bezoekers ‘niet beveiligd’ naast je website zien staan.

HTTPS werd vroeger veelal gebruikt voor website die gevoelige informatie moesten bewaren maar het is stilaan meer de standaard aan het worden. Veel hostingbedrijven bieden deze service (soms gratis) aan.

6. Nieuwe websites bieden meer mogelijkheden

mogelijkheden nieuwe website

Nieuwe websites maken het mogen om bepaalde plug-ins en functies te importeren. Oudere websites zijn eerder statisch en meer informatief naar de bezoeker gericht.

Dankzij de mogelijkheden van nieuwe websites kunnen bezoekers interactief met een website omgaan. Er zijn heel wat mogelijkheden:

  • webshop
  • galerij
  • quiz
  • portfolio
  • contactformulier
  • integratie van video
  • social media links
  • chat

Op deze manier bied je opnieuw een betere gebruikerservaring aan en blijven bezoekers langer aan jouw website en bijhorende service gebonden.

7. Blijf relevant en toon jezelf online

Wie niet gevonden wordt op het internet, is niet meer relevant in een competitieve sector. Zelfs in minder competitieve omgeving, zal je met een moderne website altijd een streepje voorhebben op je concurrentie.

Bekijk je website als een investering: eentje waar je trots op kan zijn en die voor meer conversies en publiciteit kan zorgen! Bouw meer autoriteit op en vergroot je markt door je online zichtbaar te maken.

Let op: behoud je domeinnaam en linkstructuur

Een gloednieuwe website (laten) maken is een goed idee maar toch zijn er enkele elementen die je niet verloren mag laten gaan. Tenzij deze niet meer relevant is, kan je je domeinnaam best WEL behouden!

Bij het veranderen van je domeinnaam start je, in de ogen van zoekmachines, helemaal vanaf 0. Google geeft meer autoriteit aan domeinnamen die al langer bestaan, omdat zij al meer ‘bewezen’ hebben.

Ook zal je in de loop van de jaren heel wat links van andere websites en social media naar jouw website hebben verzameld, die veel bezoekers lokken. Door je domeinnaam te veranderen, zullen deze bezoekers je niet meer vinden.

Het is dus aangeraden om een nieuwe website te maken – of de vorige te moderniseren. Maar behoud je oude domeinnaam en verwijs deze door naar je nieuwe website.