Wat is gastblog marketing?

Gastblog marketing vormt voor veel bloggers een belangrijk onderdeel van hun content marketing strategie. Met gastbloggen gaan we artikels schrijven voor andere websites. In ruil voor deze dienst willen we nieuwe bezoekers en waardevolle backlinks naar onze website verkrijgen.

Toch zijn er enkele voordelen en nadelen waar we een blik op willen werpen. Bekijk of gastbloggen voor jouw website een interessante zaak kan zijn. Wegen de voordelen zwaarder door dan de nadelen? Dan zetten we graag enkele tips op een rijtje.

guest blogging

De voordelen van gastbloggen

1. Bereik een nieuw publiek

Omdat je schrijft voor een nieuwe website, schrijf je ook voor een nieuw publiek. Val je bij deze mensen in de smaak? Dan krijgen ze mogelijks ook belangstelling voor jouw website. Op die manier kan je een bepaald percentage van het publiek delen.

Websites in dezelfde niche zullen, afhankelijk van de sector, niet altijd gastbloggers toelaten. Probeer blogs te vinden die in een gelijkaardige niche zitten. Zij zullen sneller een applicatie goedkeuren omdat je geen rechtstreekse concurrent bent.

2. Netwerken

Wanneer je goede content aflevert, zal je het vertrouwen winnen van andere bloggers. Goede gastbloggers zijn dun gezaaid en daardoor wel gegeerd. Als jij steeds een waardevolle bijdrage kan leveren, zal je een netwerk aan goede connecties kunnen opbouwen.

Door goede netwerkrelaties ga je win-win relaties opbouwen. Voor de ene website betekent het goede en nieuwe content. Voor de andere is het een goede vorm van promotie en link building.

3. SEO en backlinks

Dankzij goede SEO kunnen websites hoger verschijnen in de zoekresultaten. Hogere posities in Google betekent namelijk meer bezoekers op jouw website. Er zijn heel wat manieren om voor SEO te optimaliseren.

Een van de belangrijkste off-page SEO factoren is het verkrijgen van waardevolle backlinks. Niet alle links zijn gelijkwaardig. Wanneer een link van andere website naar jouw website verwijst, is dat een stem voor die website.

Je wil zoveel mogelijk ‘stemmen’ (links) van goede en grotere websites naar jouw website laten verwijzen. Dit is waar gastbloggen bij komt kijken. In ruil voor de geschreven content, krijg je meestal een link naar een artikel van je eigen website.

Deze link zorgt in de eerste plaats voor rechtstreekse kliks naar jouw website. Voor meeste mensen zijn de links, vanuit het SEO-perspectief, de nummer 1 reden van gastbloggen.

Wanneer je dit strategisch toepast, zal je heel wat waardevolle links naar jouw website verzamelen. Veel goede links zorgen er vervolgens voor dat je beter zichtbaar bent in Google.

link building

4. Social media

Artikels van grotere websites worden vlot gedeeld op social media. Social media shares en likes vormen opnieuw postieve signalen voor zoekmachines, om jouw website hoger te plaatsen. Schrijf iets ‘deelwaardig’.

Des te meer mensen jouw artikel delen, des te meer mensen ook jouw website uiteindelijk vinden. Vervolgens is het de kunst om deze mensen ook voor de eigen social media te winnen.

Voor wie aan betaalde advertenties deelneemt is dit ook een belangrijk gegeven. Een belangrijke strategie is die van retargeting. Je kan voor je advertentiecampagnes instellen welke mensen deze te zien krijgen. Personen die al een artikel van jou hebben gelezen, komen in deze lijst terecht.

Het is goedkoper en eenvoudiger om deze mensen met betaalde advertenties te bereiken. Pas in de tweede plaats gaan bedrijven onbekende personen bereiken (cold targeting).

5. Branding

Als je merk vaak gezien wordt op veel verschillende plaatsen zal dat herkenbaarheid opleveren. Dankzij branding gaan we vertrouwen winnen! Met dit vertrouwen kunnen we meer mensen bereiken en omzetten in klanten.

De kracht van branding is niet te onderschatten. Grotere merkbekendheid bindt klanten aan je merk. Trouwe klanten worden fans en zullen meer geld voor jouw producten betalen.

Dat zorgt ervoor dat sommige mensen duizenden euro’s aan een accessoire kunnen uitgeven. Zo zijn er bijvoorbeeld handtassen van enkele euro’s tot duizenden euro’s. Het kostenplaatje zit niet geheel in de afwerking. Daarom dat een merk zoals Apple veel meer geld kan vragen voor een smartphone dan de concurrentie.

Maak van je blog en website een herkenbaar merk. Speel dat uit op social media, online marketing en blog marketing.

De (mogelijke) nadelen van gastbloggen

1. Tijdrovend

Een artikel schrijven voor een blog kan veel tijd in beslag nemen. Je gaat in de eerste plaats op zoek naar goede onderwerpen. Vervolgens steek je er tijd en energie in om het onderwerp beter te leren kennen. Als expert wil je de best mogelijke content kunnen schrijven. Die studie neemt ook tijd in beslag.

Een goed artikel bestaat al snel uit meer dan 1000 woorden. Tot slot moet je het nog nalezen en promoten. Voor een enkel artikel telt dit al snel enkele uren. Daarnaast ben je nog niet zeker of het artikel op de potentiële gastblog geplaatst mag worden.

Je informeert je best op voorhand duidelijk naar de afspraken en verwachtingen. En stel dat je blogbericht klaar en geplaatst is op de gastblog, dan ben je nog niet zeker dat het op veel belangstelling kan rekenen. Op voorhand kan je er dus best vanuit gaan dat je veel tijd spendeert aan gastblogs en er niet altijd resultaten van zal zien.

2. Lagere kwaliteit

Ook jij hebt de mogelijkheid om artikels van andere bloggers te aanvaarden op jouw eigen website. Daarbij moet je wel het kaf van het koren kunnen scheiden.

Het internet zit vol marketing cowboys die in een te snel tempo een mager artikeltje afleveren. Artikels van slechte kwaliteit zullen de SEO en je merk nadelig beïnvloeden. Vaak weet je ook niet van welke bron ze hun informatie vandaan hebben gehaald.

Let daarom goed op met je gaat samenwerken en of je ze kan vertrouwen. Een website maak je nog altijd met de beste kwaliteit in gedachte. Dat is goed voor je lezers en uiteindelijk ook voor jouw website.

3. Google richtlijnen

Google heeft enkele kwaliteitsrichtlijnen opgesteld. Websites met goede content, die aan deze richtlijnen voldoen, zullen goede plaatsen veroveren in de zoekmachine. Gastbloggen ligt niet altijd volledig in de waarde van deze richtlijnen.

Gastbloggen met de intentie om zoveel mogelijk backlinks te verkrijgen en zo Google te manipuleren is not done. Als gastbloggen je enige vorm van online marketing is, zal dit opvallen en loop je de mogelijke gevolgen. Je website kan nadien afgestraft worden.

Goede marketing en strategisch gastbloggen bestaat al een lange tijd en vormt voor meeste mensen geen enkel probleem. Gastblog marketing is iets dat je dus best sporadisch doet. Laat het op een natuurlijke manier gebeuren, daar heeft Google namelijk geen problemen mee. Goede marketing is een slimme zet.

google seo

Gastblog marketing tips

Content is king. We hebben al enkele keren gehamerd op het belang van goede content en teksten die kwaliteit uitstralen. Ook voor gastblogs wil je goede artikels afleveren. Dat schept vertrouwen en lokt meer bezoekers naar jouw eigen website.

Gastblogs kan je online vinden door je onderwerp “+ gastblog” of “schrijf voor ons” in te geven in Google. Zoek verwante sectoren en leg positieve contacten. Peil daarbij naar de richtlijnen en verwachtingen. Misschien heb je al een verwant artikel klaarstaan waarnaar gelinkt kan worden?

Optimaliseer je artikels voor SEO. Zo worden ze beter gevonden en geïndexeerd in de zoekresultaten:

  • Lees je teksten na op fouten
  • Verdeel je tekst in titels en subkopjes
  • Wissel je teksten af met paragrafen, afbeeldingen, opsommingen en quotes
  • Langere teksten ranken doorgaans beter dan kortere
  • Maak je tekst uniek, geen plagiaat
  • Richt je artikel op een bepaalde zoekterm (woorden die mensen ingeven in Google)
  • Integreer synoniemen van je zoekterm in je artikel

Tot slot willen we je meegeven dat je gastbloggen op langere termijn moet bekijken. Je merk, vertrouwen, backlinks en netwerk moeten de kans krijgen om ook enigszins natuurlijk te groeien. Goede referenties en social proof vormen nog altijd de meest overtuigende vorm van marketing die er bestaat!

Conclusie

Er is al veel gezegd en geschreven over de voor- en nadelen van gastblog marketing. Elke website heeft natuurlijk zijn eigenheid en niet alle sectoren zijn gelijkaardig. Bekijk of jij het de moeite vindt om aan deze manier van online marketing deel te nemen.

Het belangrijkste daarbij is om gastbloggen zo natuurlijk mogelijk te maken om eventuele gevolgen te vermijden. Ga in de eerste plaats goede partnerschappen aan en maak kwaliteit voor je lezers. Een natuurlijke groei kan daar vervolgens een logisch gevolg van zijn.