Een WordPress website vertalen naar het Nederlands is helemaal niet moeilijk. Standaard wordt WordPress in het Engels geïnstalleerd. Toch wil je een Nederlandstalige website dan ook volledig in het Nederlands kunnen tonen. Nederlandstalige content met Engelstalige knoppen komt amateuristisch over.
In dit artikel toon ik je hoe jij jouw WordPress website volledig naar het Nederlands kan vertalen. Je moet daarvoor geen ingewikkelde codes gebruiken of een child theme installeren. Toch kan je een volledige vertaling bekomen:
- WordPress vertalen
- Dashboard vertalen
- Thema’s vertalen
- Plugins vertalen
- WooCommerce vertalen
Het volledige pakket dus! Voordat je begint met vertalingen uit te voeren is het verstandig om eerst een volledige back-up van je website nemen. Daarna kan u gerust onderstaande stappen toepassen om met de vertalingen aan de slag te gaan.
Stap 1: Zet je WordPress website om naar het Nederlands
De kans is groot dat jouw WordPress website momenteel in het Engels staan geïnstalleerd. Als allereerste willen we WordPress zelf naar het Nederlands vertalen. Klik daarvoor op settings en general. In het Nederlands wordt dit dan Instellingen en Algemeen.

Kies bij site language (Site taal) voor Nederlands. Als Belg kan u best ook kiezen voor Nederlands in plaats van Nederlands (België). Deze tip geef ik u mee omdat de meeste vertalingen al vaak ‘voorgemaakt’ worden volgens de optie ‘Nederlands’.
Vervolgens scrolt u naar onderaan de pagina en klikt u op de groene knop ‘Save’ (wijzigingen opslaan). Uw WordPress Dashboard en WordPress elementen verschijnen nu in het Nederlands.
Stap 2: Vertaal je thema en plugins met LocoTranslate
In stap 1 hebben we WordPress zelf al naar het Nederlands vertaald. Toch zullen uw Engelstalige thema’s of plugins nog altijd in het Engels getoond worden. Dit komt omdat deze code bovenop het WordPress platform geïnstalleerd wordt.
Deze thema’s en plugins worden ontwikkeld door andere bedrijven of personen en staan gedeeltelijk ‘los’ van het WordPress platform. Daarom moeten we deze nu afzonderlijk gaan vertalen.

Om dit heel eenvoudig aan te pakken, gaan we een plugin installeren. Kies bij Plugins voor ‘nieuwe plugin’ en zoek naar Loco Translate. Het is dankzij Loco Translate dat we WordPress thema’s en plugins heel eenvoudig kunnen vertalen naar het Nederlands. Installeer en activeer vervolgens deze plugin.
Het knappe aan deze plugin is dat het veel gebruikers kent en al veel voorgemaakte vertalingen bevat. In bovenstaande afbeeldingen kan u zien dat de plugin al meer dan 1 miljoen actieve installaties kent. Het is een bovendien een betrouwbare plugin die steeds up-to-date blijft.

In het WordPress Dashboard verschijnt nu de knop Loco Translate. Klik deze aan en klik vervolgens op het thema of de plugin die u wenst te vertalen. Nu kiest u voor Nederlands en krijgt u bovenstaande weergave (zie afbeelding) te zien.
Bij Brontekst ziet u de oorspronkelijke tekst staan en bij Nederlandse vertaling kan u de gewenste Nederlandstalige vertaling ingeven. Voor grotere thema’s of populaire plugins kunnen deze voor u al ingevuld staan. Dat is dan al door andere gebruikers voor u gemaakt, handig dus!
In het andere geval kan u een woord opzoeken in de brontekst en eigen vertalingen doorvoeren. Om de vertaling te bevestigen klikt u op de groene knop Bewaar.
Stap 3: Controleer de vertalingen
Indien vorige stappen gelukt zijn, kan u nu uw website live bekijken. De vertalingen zouden nu normaal gezien doorgevoerd moeten zijn. We raden u aan om dit ook even na te kijken na updates van WordPress, de betreffende plugins of uw thema.
Indien alle vertalingen mooi blijven staan, doet de plugin prima zijn werk en heeft u alle stappen correct gevolgd! Uw website is dan ook volledig operationeel in het Nederlands. Neem ook geregeld back-ups van uw volledige website om uw werk veilig te stellen of eventuele fouten ongedaan te maken.
Conclusie
Een WordPress website vertalen naar het Nederlands, inclusief thema en plugins, kan dus snel en eenvoudig gebeuren. Zorg voor de nodige back-ups en volg de stappen van dit artikel op.
Voor uitgebreide veranderingen aan een thema raden we je een Child theme aan. Ter illustratie kan je ons vorig artikel ‘Hoe maak je een Divi child theme‘ lezen.