Als beginnende programmeur ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden van een programmeertaal. Vaak kom je dan wel Python tegen als de ideale programmeertaal. Wat kun je met python maken en programmeren?
In dit artikel zetten we op een rijtje waar Python geschikt voor is en in welke bekende voorbeelden het gebruikt wordt. Bijna alle grote techbedrijven maken wel op een of andere manier gebruik van Python als programmeertaal.
Vaak wordt er dan ook een combinatie van programmeertalen gebruikt. Maar waarom nu net Python zo populair is zal je hieronder verder ontdekken.
Wat is Python?
Python is een high level programmeertaal. Begin jaren 90 werd het ontwikkeld door Guido van Rossum. De visie van Python was om in een zo kort mogelijke tijd met ‘eenvoudige code’ zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Python is een objectgeoriënteerde taal.
Door de eenvoudige syntax en grote gemeenschap is python dan ook een van de populairste programmeertalen ter wereld geworden. Dankzij de grote ‘community’ kent Python dan ook heel wat bibliotheken en ‘voorgemaakte’ code. Voor heel wat domeinen scoort Python dan ook sterk.
Steeds meer en meer grote bedrijven maken gebruik van Python. Python ontwikkelaars en programmeurs zijn daardoor ook zeer gegeerd op de jobmarkt. Ook kan je Python als ‘hobby’ uitoefenen om eigen projecten en scripts tot leven te brengen.
Populaire Python domeinen
Elk python domein is een ‘veld van expertise’ voor een afgebakend domein. Niet alle programma’s dienen een gelijkaardig einddoel. Door je verder te ontwikkelen in een bepaald domein kan jij je in iets specifiek specialiseren. Onderstaande domeinen kennen alvast heel wat Python toepassingen.

1. Scripting en automatisatie
Al wat jij met de computer doet kan je automatiseren dankzij scripts. Python is een goede scripttaal die heel wat repetitieve taken van je kan overnemen. Met enkele regels code kan je Python dingen laten uitvoeren waar jijzelf uren voor nodig hebt.
Dankzij Python frameworks en Python bibliotheken is dit nog eenvoudiger voor u gemaakt. Zo kan u code importeren om bijvoorbeeld Excel, Word of online toepassingen te automatiseren. De mogelijkheden zijn haast eindeloos.
2. GUI apps
Python kan ook omgezet worden naar zichtbare applicaties met knoppen en opties. Een GUI (graphical user interface) zet de code om in een grafische weergave. Zo ziet het er voor uw gebruikers ook meer uit als een echte app die ze zelf handiger kunnen gebruiken.
Een bekende ingebouwde tool hiervoor is ‘TKinter’. Door met deze GUI te leren programmeren kan u van uw python code een GUI maken.
3. Web development
Python kan ook online gebruikt worden om de back-end van uw website krachtiger te maken. Grote websites en bedrijven integreren Python wel op een of andere manier in hun website of app (meer hierover in het volgende hoofdstuk).
Bekende Python web development frameworks zijn Flask en Django. Flask is iets eenvoudiger om een website mee op te bouwen. Django is dan weer knap om grotere projecten mee te maken.
Een website wordt onder meer ook nog opgebouwd met HTML, CSS en Javascript (de front-end weergave van de website). En worden vervolgens in combinatie met Python weer verder opgebouwd. Indien u in zich in web development verder wil specialiseren is dit een krachtige combinatie van talen om te bestuderen.
4. Wiskunde en Fysica
Met Python kan je dankzij Numpy en Scipy krachtige wiskunde- en fysicabewerkingen automatiseren. Deze tools kan u integreren in uw Python omgeving. Er zijn ook tal van andere ‘bibliotheken’ die u kan integreren.
Dankzij de grote gebruikersbasis van Python kan u ook rekenen op heel wat code dat al voor u geschreven is. Zo kan je sneller tot de juiste berekeningen komen in een mum van tijd.
5. Machine Learning en A.I.
De computer die zichzelf dingen kan aanleren aan de hand van verkregen data. Het lijkt wel science fiction maar met Python is dit wel degelijk de realiteit.
Des te meer data u een computer geeft, des te nauwkeuriger deze voorspellingen kan maken en bijleren. Een voorbeeld uit het echte leven: Zelfrijdende auto’s analyseren steeds data over de veiligheid van een verkeerssituatie. De computer wordt steeds slimmer en leert zichzelf de ‘verkeerssituaties’ aan.
Dat proces wordt van ‘machine learning’ wordt zo steeds fijner op punt gesteld. Het is een belangrijk onderdeel van de ‘futuristische’ artificiële intelligentie (A.I.). Machine learning wordt verder ook gebruikt om te voorspellen wat een gebruiker nodig heeft (bv. producten in webshops, voorstellen van zoekresultaten, …).
6. Data Analyse en Web scraping
Grote bedrijven moeten vaak veel info tegelijk kunnen analyseren. Met Python kunnen scripts deze data analyseren, visualiseren en zelfs optimaliseren.
Met web scraping kan je informatie online automatisch laten vergaren en vervolgens opvolgen. Data analyse kent veel brede toepassingen. Van zowel gebruikersdata tot data die in combinatie met ‘machine learning’ en A.I. gebruikt kan worden.
Aan de hand van correcte data kunnen computers weer efficiënter werken. In de medische sector kan dit bijvoorbeeld een grote doorbraak betekenen bij het ontwikkelen van medicatie voor bepaalde ziektes.
7. Eenvoudige games maken
Met PyGame kan u eenvoudige spelletjes ontwikkelen. Kleine games hebben kunnen vlot uitgevoerd worden en dan kan u met Python in minder regels code toch een leuke game programmeren.
‘Eenvoudige’ of ‘kleine’ games kan u toch relatief bekijken. Met PyGame kan u al een uitgebreid spel maken met verschillende levels en leuke gameplay.
Het is ook een goede opstap om uiteindelijk in de ‘game development sector’ verder te kunnen groeien. Vervolgens kan u bijvoorbeeld C++ en bijhorende engines leren.
10 Bekende Python apps en voorbeelden

1. YouTube
De hele website van YouTube gebruikt Python voor verschillende doeleinden. Van het bekijken van een video tot het beheren van je kanaal en data-analyse. Dankzij Python machine learning wordt A.I. ingezet om de meest interessante video’s aan een gebruiker voor te stellen.
2. Instagram
Instagram zou zonder Python niet kunnen hebben bestaan zoals we het vandaag kennen. Het werd ontwikkeld in het Python Django framework. Het is dan ook één van de grootste ‘Django websites’ ter wereld. Instagram is van Facebook en Python zit in al hun producten verweven.
3. Netflix
Netflix kennen we allemaal als een grote streamingdienst voor video’s en series. Ze maken voornamelijk gebruik van Python voor automatisatie en Data analyse. Wiskundige Python bibliotheken zoals numpy, scipy, ruptures en pandas zijn bij Netflix geïntegreerd.
4. Dropbox
Vanaf de eerste versie – tot op de dag van vandaag – bestaat Dropbox uit Python code. De ontwikkelaars van Dropbox kozen voor Python om verschillende redenen: platformonafhankelijke ondersteuning, leesbaarheid en leergemak. Dit zorgde voor een snellere ontwikkeling en de succesvolle groei van Dropbox.
5. Reddit
Reddit is een van de grootste forums ter wereld. Bij Reddit moet er daardoor veel data in tekstvorm verwerkt worden. Daarvoor is Python dan ook uitermate geschikt. De ontwikkelingstijd wordt zo verkort en het tast de prestaties van de website voor de gebruikers niet aan.
6. Pinterest
Pinterest is een sociaal platform waar gebruikers ‘pins’ en content kunnen delen met elkaar. De applicatie maakt gebruik van Python data analyse en het Django framework. Aan het Django framework hebben ze daarbovenop nog eigen modificaties voor het Pinterest platform aangebracht.
7. Nasa
Nasa maakt gebruikt van wiskundige en fysische berekeningen. Python (numpy, scipy, …) is hiervoor een uitstekende keuze! Nasa verzamelt ook veel data en moet deze kunnen visualiseren en berekenen. Ook hiervoor wordt Python als programmeertaal gebruikt.
8. Uber
Uber is een app die reizigers en bestuurders van personenwagen met elkaar in verbinding brengt. Uber maakt gebruikt van Python voor de applicaties die geen hoge prestaties nodig hebben. Buiten de ‘Marketplace’ zit Python in bijna alle onderdelen van Uber verweven.
9. Spotify
Spotify is een bekende streamingdienst voor muziek. Dit bedrijf gebruikt Python als back-end programmeertaal en voor data analyse. De kracht van Spotify is dat het gebruikers gelijkaardige muziek kan voorstellen. Ook dit is een onderdeel van machine learning en A.I. van Python.
10. Google
Google is de meest populaire website ter wereld. Het doel van Google is om de gebruikers steeds het beste zoekresultaat voor te stellen. Hiervoor wordt artificiële intelligentie gebruikt en dan is namelijk de kracht van Python. Google nam zelfs de ontwikkelaar van Python in dienst om het team te verrijken met zijn Python kennis.
Wat kan je beter niet met Python maken?
1. Grote applicaties
Grote applicaties maken vaak gebruik van een combinatie van verschillende programmeertalen. Python kan daar wel een deel van uitmaken. De kracht van Python is de snelle ontwikkelingstijd. Maar voor grotere programma’s draait het programma dan minder efficiënt of trager.
Daarom worden grotere applicaties eerder in C, C#, C++ of Java geschreven. Het zijn ‘low level’ programmeertalen en ze staan dichter bij ‘machinetaal’ Deze programmeertalen nemen meer ontwikkelingstijd in beslag maar de prestaties van deze programma’s liggen daardoor ook hoger.

2. Grotere games
Een grote game kan je vergelijken met een grote applicatie (zoals hiernet vermeld). De prestaties van een videogame moeten dan ook heel hoog liggen. Vaak heb je uitgebreide engines, veel data en sterke grafische capaciteit nodig bij een grotere game.
Omdat een game op seconden nauwkeurig wordt gespeeld, is de efficiëntie dan ook zeer belangrijk. Veel populaire grotere games worden geschreven in C++ en gebruiken een engine (Unity of Unreal).
3. Apps voor mobiele toestellen
Python scoort niet sterk op mobiele toestellen. In theorie is het mogelijk om Python apps te schrijven voor smartphones, tablets, android en IOS. Toch is het niet de meest efficiënte programmeertaal voor deze doeleinden.
Indien je echt wil programmeren voor mobiele toestellen raden we andere programmeertalen aan. Voor Android raden we Java of Kotlin als programmeertaal aan. IOS (Apple) apps worden meestal in Swift geschreven.
Conclusie
Python is een populaire programmeertaal en bijna niet weg te denken uit onze levens. Heel wat apps en toestellen die we gebruiken, maken wel op een of andere manier gebruik van Python. Python is ook een uitstekende programmeertaal om als beginner mee te starten.
Omdat het een low level programmeertaal is, kan iedereen relatief snel de basis syntax onder de knie krijgen. Nadien is het interessant om je te specialiseren in één van de domeinen. Met info hierover lees je in ons vorig artikel: Hoe leer je programmeren