Leren programmeren. Het klinkt voor veel mensen als een ‘superskill’ of iets ‘bijzonder moeilijk’. Maar het kan anders! Hoe leer je programmeren? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zo efficiĆ«nt mogelijk kan leren coderen. Daarbij leggen we de focus op programmeren voor beginners.

Onze levens worden steeds digitaler en programmeren is dan ook de toekomst. Daarom is het heel handig om er zelf vertrouwd mee te zijn. Je kan rekenen op interessante jobaanbiedingen, je leven automatiseren of om eigen projecten te ontwikkelen. Zelfs als je wil leren programmeren als ‘hobby’ is dat om verschillende redenen een goed idee!

Een goede aanpak, structuur en leermethode helpen je al een heel eindje op weg. We raden je dan ook aan om deze pagina op te slaan in je favorieten en dit artikel regelmatig nog eens na te lezen. Volg deze 10 stappen om zo doeltreffend en snel mogelijk je eerste programmeertaal onder de knie te krijgen.

Wat is programmeren?

Voordat je kan leren programmeren moet je goed op de hoogte zijn van wat programmeren juist inhoud. We vertrekken vanuit een probleem of behoefte voor de gebruiker. Deze wordt via een programmeertaal omgezet in gegevens die de computer kan lezen. De computer kan vervolgens deze code omzetten in het verwachtte resultaat. De uitkomst die we dus willen bekomen.

wat is programmeren

Bij programmeren komt het erop neer om een probleem op te lijsten in zoveel mogelijk logische stappen. Als je duidelijk kan zeggen wat de computer exact moet doen, zal het programma goed kunnen werken. Daarbij mag je niets over het hoofd zien en zelfs de kleinste dingen aan je programma duidelijk moeten kunnen oplijsten.

De keuze van een programmeertaal speelt daarbij een bepalende rol. Verschillende programmeertalen zijn doeltreffender voor bepaalde applicaties en domeinen dan andere. De programmeertaal zal je instructie (volgens de afspraken van de programmeertaal) omzetten naar computertaal. Daardoor kan het programma en de computer terug de juiste uitkomst aan de gebruiker leveren.

Leren programmeren in 10 stappen

1. Je eerste programmeertaal kiezen

Er zijn veel verschillende programmeertalen. Dat maakt de keuze van je eerste programmeertaal er niet altijd eenvoudiger op. Daarom stellen we je hier enkele populaire en goede programmeertalen voor.

Start eenvoudig

Als beginner kan je het beste kiezen voor een ‘high level’ programmeertaal. Deze programmeertalen doen al heel wat werk voor jou. Je kan dan ook in minder regels code iets functioneels programmeren. Deze programmeertalen lezen ook meer als ‘Engels’. Ze zijn dus veel verstaanbaarder en dat kan je als beginner zeker gebruiken.

In een verdere fase kan je nog altijd andere programmeertalen leren. Heel wat vaardigheden zijn dan ook overdraagbaar. Met een eenvoudigere programmeertaal leer je het belangrijkste: een probleem in zoveel mogelijk logische stappen opdelen. Uiteindelijk kennen echte programmeurs dan ook een combinatie van programmeertalen.

javascript of python

Onze aanbeveling: Python of Javascript. Python en Javascript zijn enorm populair en ze bieden heel wat toekomstperspectief. Python is een eenvoudige programmeertaal waarmee je in heel veel domeinen terecht kan komen. Veel van de wereldbekende bedrijven maken op een of andere manier ook gebruik van Python.

Javascript is een programmeertaal voor op het web. Samen met HTML en CSS (markup languages) zorgen zij voor de front-end weergave van een website. Python kan dan ook een aanvulling zijn op deze talen (back-end van de website). Beide zijn een uitstekende keuze! Weet je nog altijd niet welke richting je uit moet gaan? Dan stellen we je graag Python voor als eerste programmeertaal.

Andere programmeertalen

Wie al vertrouwd is met programmeren, graag een uitdaging wenst of echt een specifieke programmeertaal wil leren, kan ook rekenen op een van onderstaande populaire programmeertalen.

programmeertalen java c swift

Java is nog steeds ƩƩn van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. Ook in Belgiƫ en Nederland zijn Java programmeurs nog heel gewild! Java is vooral populair voor het ontwikkelen van Android applicaties. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Veel van deze toestellen draaien op Android en bijna alles daarvan is in Java of Kotlin geschreven.

Swift is de tegenhanger van Java voor de IOS/APPLE producten. Wil jij graag apps schrijven voor Apple en IOS? Dan kan jij je best specialiseren in Swift. Ook Swift programmeurs kunnen op veel interesse in de jobmarkt rekenen omdat deze programmeertaal gemiddeld gezien minder experts kent. Toch brengen bedrijven ook graag apps uit voor IOS en Apple.

C en C++ zijn eerder ‘low level’ programmeertalen. Ze sluiten dichter aan bij machinetaal en zijn moeilijker om te leren. Zo moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met ‘memory management’, iets wat bij Python automatisch verloopt. Maar ook net daarom zullen programma’s – geschreven in C – sneller werken. Je hebt veel meer controle over je programma en de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Veel Windows, desktop applicaties en grote games zijn daarom gemaakt met C of C++.

2. Syntax leren

De syntax kan je vergelijken met de vocabulaire, grammatica en afspraken van een taal. Door de syntax te leren weet jij hoe je je programmeertaal moet schrijven, organiseren en kan laten functioneren. Staar je niet blind om elk detail van de syntax van een programmeertaal vanbuiten te leren.

Het is belangrijk om de basis syntax van een programmeertaal goed onder de knie te krijgen. De rest komt wel terwijl je bezig bent met het ontwikkelen van bepaalde projecten. Zit je vast met een bepaald probleem? Zoek het op en ga dan dat detail onderzoeken.

Maak alvast enkele makkelijke applicaties en oefen op die manier de syntax in. Met enkele tutorials, oefeningen en simpele projecten kom je al een heel eindje verder.

3. Kies een domein

Als je start met programmeren heb je best al een doel in gedachte. Door dat doel voor ogen te houden, weet je beter wat je moet leren. Op die manier kan je ook beter een programmeertaal of onderdelen van die programmeertaal leren. Er zijn heel wat domeinen waarin u zich kan verdiepen:

  • Web development
  • Game development
  • Data Analyse
  • Web scraping
  • Graphical user interfaces
  • Wetenschap en wiskunde
  • ArtificiĆ«le intelligentie en Machine learning
  • Automatisatie
  • Desktop apps ontwikkelen
  • Mobiele apps ontwikkelen

Na het leren van de syntax zal je in ƩƩn van deze domein verder kunnen leren. Bedenk binnen welk domein jouw doel valt. Bijvoorbeeld: wil je Instagram of YouTube nabouwen? Dan kan je bijvoorbeeld met Python ‘Django’ (web development) leren. Wil je een app maken met zichtbare knoppen? Dan kan je met Python bijvoorbeeld een GUI bouwen met ‘TKinter’.

Begin met het leren van ƩƩn domein en specialiseer je daar vervolgens verder in.

4. Tutorials

In vorige stappen heb je een programmeertaal gekozen en heb je best al een doel of domein in gedachte. De volgende stap is om de syntax en eenvoudige problemen verder in te oefenen. Een handig hulpmiddel daarvoor zijn tutorials.

Online staan heel wat tutorials om te leren programmeren. Als voorbeeld tonen we enkele Python tutorials:

Kies ƩƩn van de populaire tutorials en oefen ze zo goed mogelijk in. Let wel op: Na ƩƩn of enkele tutorials moet je niet meer ‘alle tutorials’ inoefenen. Na enige tijd ben je vertrouwd met de syntax en wordt het tijd om moeilijkere projecten te maken.

5. Projecten maken

Na het leren van de syntax probeer je zo snel mogelijk om verschillende programma’s en apps te maken. Start met de eenvoudige en maak de projecten steeds uitdagender.

Dit zijn alvast enkele goede projecten om als beginner te programmeren:

  • een raadspel
  • boter-kaas-eieren
  • blad-steen-schaar
  • een dobbelsteen
  • wachtwoord generator
  • een quiz
  • spelletjes op basis van tekst

Werk ook zeker eigen projecten en ideeƫn uit. Programmeer bijvoorbeeld een eigen (simpele) website of app. Maak zoveel mogelijk projecten en oefen ze goed in. Des te meer projecten je zelf kan programmeren, des te sneller je een bepaalde programmeertaal onder knie gaat krijgen.

6. Problemen oplossen

Programmeren bestaat erin om problemen zo logisch mogelijk op te lijsten en vervolgens op te lossen. Toch zal iedere programmeur obstakels tegenkomen die hij/zij moet overwinnen (ja, ook experts). Debuggen en problemen opsporen hoort dus bij het programmeren. Daarom is het ook handig om enkele vast bronnen te kunnen raadplegen:

  • Google
  • YouTube
  • Stackoverflow
  • Tutorials herhalen
  • Leerkrachten en mentors
  • Forums
  • Collega’s

Leren opzoeken is dus een heel belangrijke vaardigheid om een goede programmeur te worden. Na verloop van tijd wordt je hier dan ook handiger in.

7. Community & Open Source

Deze stap is voor gevorderden en programmeurs die al meer ervaring hebben. Toch is het goed om van deze projecten op de hoogte te zijn. Community en Open Source projecten zijn projecten die online gratis worden aangeboden en waarvan de code gedeeld wordt door verschillende programmeurs.

Door aan deze projecten deel te kunnen nemen, doet u heel wat ervaring op. Het staat bovendien mooi op uw C.V. of portfolio. Bovendien legt u op deze manier waardevolle connecties. In teamverband kunnen dan ook grotere apps ontwikkelt worden. Die expertise kan u weer voor eigen projecten gebruiken.

8. Consistentie & tijd

Hoe goed u kan worden in programmeren hangt voor een groot deel af van de tijd die u erin wil steken om het te leren. Des te meer u oefent, des te beter u code gaat kunnen schrijven. Consistentie is ook een belangrijke factor. Het leren schrijven van werkende code of uitgebreide apps zal dan ook niet op enkele uurtjes lukken.

U zal weken, maanden – en afhankelijk van het project – jaren moeten oefenen. Programmeertalen en informatica zitten ook in een constante evolutie. U gaat er dan ook best al vanaf het begin vanuit dat u levenslang ‘student’ zal moeten blijven. Bepaalde vaardigheden zijn overdraagbaar maar van nieuwe ontwikkelingen zal u op de hoogte moeten blijven.

Als beginner raden we u aan om minstens een half uur per dag te programmeren. Binnen (gemiddeld) enkele maanden tijd zal u al heel wat knappe programma’s, scripts, apps of websites kunnen schrijven!

9. Overweeg professionele studierichtingen

Online kan u alle info vinden over programmeren die u maar nodig heeft. Toch kan een professionele studierichting helpen om consistent aan uw programmeerskills te werken. Op die manier werkt u op een gestructurerde manier projecten uit. Daarbovenop is een diploma voor een mogelijke werkgever een veelgevraagd bewijs om u in dienst te kunnen nemen.

Door u in te schrijven in een hogeschool, opleiding of universiteit hebt u ook toegang tot docenten. Je omringt jezelf daardoor ook met mensen met gelijkaardige interesses en dus ook interesse in programmeren. Op die manier verkrijg je een omgeving waar je vragen kan stellen of heb je mensen rondom je waar je mee kan samenwerken.

10. Zie er de Fun van in!

Programmeren kan een leuke uitdaging zijn. Maar laten we eerlijk zijn, soms kan het ook frustraties oproepen. Probeer toch steeds de fun ervan in te zien. Als beginner zal je heel wat ‘droge’ materie moeten doorworstelen om de vaardigheid te beheersen. Toch zal het de moeite lonen als je jouw ideeĆ«n tot leven ziet komen.

Werk zowel aan de ‘serieuze’ als ‘leuke’ projecten. Zo zie je succes en blijft het interessant. De volhouder wint en je zal veel plezier halen uit het kunnen schrijven van code.

Conclusie

Hoe leer je programmeren? Door vandaag nog bij stap 1 te beginnen en vervolgens meteen aan de slag te gaan! Begin eenvoudig en bouw zo je programmeervaardigheden stilaan op. Na verloop van tijd zal je al goed kunnen programmeren. Vervolgens kan je nieuwe programmeertalen of domeinen leren.

Overloop de stappen van dit artikel dan nogmaals. Deze keer zal je merken dat het veel vlotter en sneller gaat. Uiteindelijk zal je in een recordtempo knappe programma’s kunnen programmeren. Met welke programmeertaal start u? Laat het in de commentaren hieronder weten!