Wat zijn de top programmeertalen om te leren programmeren in 2021? Als beginnende programmeur wilt u natuurlijk aan de slag gaan met de ‘juiste’ programmeertaal. In dit artikel zetten we de populairste programmeertalen van het moment op een rijtje voor u.

Verschillende programmeertalen dienen verschillende doelen en domeinen. Bedenk eerst al wat voor programma’s u wil maken. Web design is bijvoorbeeld al een andere vaardigheid dan Game Development of scripting. Door dit al in gedachte te houden, kan u een betere en overwogen keuze maken voor uw eerste programmeertaal.

Onderstaande programmeertalen zijn dan ook populair op de jobmarkt. Een goede kennis van deze programmeertalen kan u een uitstekende werksituatie opleveren! Er is veel vraag naar en de verloning + extralegale voordelen maken het dan ook zeer interessant om je te specialiseren in één van deze programmeertalen.

1. Python

python code

Python is een perfecte programmeertaal voor beginners:

  • Toegankelijke syntax voor beginners
  • Web Development
  • Machine learning
  • Scripting
  • Data Analyse
  • Scripting & automatisatie
  • Grote online gemeenschap

Python is een programmeertaal die op veel verschillende domeinen ingezet kan worden. Het is ook een ‘high-level’ programmeertaal. Dat komt omdat het meer als Engels leest en je minder regels code moet schrijven (voor eenzelfde resultaat). Het is mede daardoor de ideale programmeertaal voor startende programmeurs.

De skills van Python zijn ook overdraagbaar naar ‘moeilijkere’ programmeertalen. Het leren programmeren bestaat voor een groot stuk uit het logisch kunnen ordenen van opdrachten en algoritmes. Programmeren is een vaardigheid en die kan u met Python dan ook uitstekend trainen.

Meer weten? Lees dan ook ons vorig blokartikel: Wat kan je maken met Python:

2. Javascript

javascript-of-python

Javascript staat bekend als de programmeertaal voor het web. Samen met HTML en CSS zorgt het voor de ‘front-end’ weergave van uw website. Dankzij platformen zoals Node.js kan u ook Javascript uitvoeren buiten een browser. Dit zorgt ervoor dat Javascript ‘multiplatform’ uitgevoerd kan worden en ook op meerdere gebieden toepassingen kent.

Voor beginners wordt dan ook vaak Javascript of Python aangeraden. Beide programmeertalen zijn een uitstekende keuze! Voor wie in de richting van web development wil gaan, raden we dan ook eerst Javascript aan. Zo kan u bijvoorbeeld de front-end opbouwen met HTML, CSS en Javascript en de back-end van uw website met Python.

We haalden al enkele keren HTML en CSS aan. Dit zijn eerder ‘markup languages’ dan programmeertalen. De combinatie van deze ’talen’ is ideaal om een website te maken! Meer hierover lezen? Bekijk dan ook zeker ons vorig artikels over het verschil tussen HTML, CSS en Javascript:

3. Java

Java lijkt iets uit verre verleden maar niets is minder waar. Veel programma’s worden nog steeds in Java geschreven en onderhouden. Zeker ook door de komst van smartphones en tablets is de positie van Java alleen nog maar versterkt.

Android toestellen zijn dankzij Google ontwikkeld met Java! Voor het maken van ‘Android apps’ kan u dus rekenen op Java. Ook Kotlin is hiervoor als programmeertaal geschikt. Zelfs de bekende game ‘Minecraft’ is in Java ontwikkeld.

Toch is Java uitdagender om te leren dan Python of Javascript. Het schrijven van Java code is veel uitgebreider dan Python. De winst van Java zit dan weer in een programma dat sneller werkt en op veel platformen uitgevoerd kan worden.

programmeertalen-java-c-swift

4. Swift

Buiten Android is ook Apple (bekend van de iPhone) een grote speler op de smartphonemarkt. Apple programmeert haar smartphone apps met Swift of Objective-C. Indien u graag IOS (Apple) apps programmeert, kunnen we u dan ook Swift als programmeertaal aanraden.

Swift programmeurs liggen ook goed in de jobmarkt. Omdat het zo specifiek maar heel gewild is, kan je ook op goede voorwaarden rekenen. Wie een app wil lanceren op de smartphonemarkt, wil natuurlijk ook zijn apps voor de Apple store uitbrengen. Dat is waar u als Swift programmeur handig op kan inspelen.

5. C-talen (C, C++, C#)

Voor grotere applicaties, besturingssystemen of games raden we de C-talen aan. Deze programmeertalen vormen dan ook de basis van heel wat bekende programma’s en zelfs andere programmeertalen.

De C-talen zijn ‘low level’ programmeertalen omdat ze dichten bij de ‘machinetaal’ aanleunen. Daardoor zijn deze programmeertalen dan ook wel moeilijker om te leren. Er moet veel meer syntax gedefinieerd worden. Verder gaat het programmeren zo specifiek dat u aan ‘memory management’ moet doen.

Het voordeel is dan weer dat u de volledige controle over uw app kan programmeren en dat deze met zeer hoge prestaties kan lopen. Vandaar ook dat games en grote programma’s met C-talen geprogrammeerd worden. C++ Is daarbij ontwikkeld als ‘verbetering’ van C.

De C-talen zijn ook een uitstekende keuze om mee te programmeren. Ze zijn nog steeds heel gewild op de jobmarkt. Indien u in C kan programmeren, zal de overstap naar een andere programmeertaal een koud kunstje zijn.

Conclusie

Elke programmeertaal heeft zijn sterktes en eventuele zwaktes. Welke programmeertaal u ook uit deze lijst kiest, u zal er in 2021 zeker de nodige belangstelling voor vinden.

Als beginner is het toch ook belangrijk dat u extra tijd spendeert aan het leren programmeren zelf. Daarmee bedoelen het we logisch opdelen van stukken code. Daarvoor raden we in de eerste plaats Python of Javascript aan.

Wie al ervaring heeft met programmeren of graag een specifieke programmeertaal wil leren, kan ook rekenen op Java, Swift of C. Laat in de commentaren hieronder zeker ook weten welke programmeertaal uw voorkeur draagt.