De programma’s van Adobe zijn tegenwoordig niet weg te denken uit de creatieve wereld. Toch zijn producten zoals Photoshop, Illustrator, Premiere Pro en After Effects niet gratis. Door de maandelijkse kosten kunnen ze dan ook best prijzig zijn.

Op het internet circuleren dan ook heel wat illegale versies. Toch bevatten deze vaak fouten of vormen ze een gevaar voor je privacy of malwaretoepassingen. Daarom zetten we in dit artikel graag enkele gratis (en goede) Adobe alternatieven op een rijtje.

gratis adobe alternatieven

Voor de meeste bekende Adobe programma’s betaal je al snel €24,19 maandelijks af (inclusief BTW). Bundels voor grafisch ontwerp, illustratie en video kosten €60,49 gemiddeld per maand. De prijzen in dit artikel kunnen in de loop der tijd wijzigen. Neem daarom voor de zekerheid ook eens een kijkje op de officiële Adobe website.

Toch zijn de Adobe producten (Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, After Effects, …) niet de enige mogelijke of goede programma’s waarmee je kan werken. Er zijn enkele knappe gratis alternatieven en die lijsten we hieronder graag even op.

Gratis Alternatief voor Photoshop

Wat is Photoshop?

Photoshop is software die gebruikt wordt om foto’s en digitale beelden te bewerken.

Hoeveel kost Photoshop?

Photoshop kent een maandelijkse wederkerende prijs van €24,19 inclusief BTW.

Gimp als gratis alternatief voor Adobe PhotoShop

Via gimp.org kunt u dit gratis Photoshop alternatief downloaden. De omgeving en de tools zien er gelijkaardig uit dus u zal snel aan de nieuwe interface gewend kunnen worden.

gimp

Gratis Alternatief voor Illustrator

Wat is Adobe illustrator?

Adobe illustrator is software die gebruikt wordt om tekeningen, logo’s en vectorafbeeldingen mee te maken.

Hoeveel kost Adobe Illustrator?

Illustrator kent een maandelijkse wederkerende prijs van €24,19 inclusief BTW.

Inkscape als gratis alternatief voor Adobe

Inkscape kent een gelijkaardige manier van werken als die van Adobe Illustrator. Deze toepassing download u op de computer en vervolgens kan u ook tekeningen, logo’s en vectorafbeeldingen maken.

inkscape

Canva als gratis en simpel online alternatief voor Adobe Photoshop

Op Canva.com kan u online gratis online afbeeldingen bewerken. De werkomgeving is iets vereenvoudigd t.o.v. inkscape of illustrator maar voor snelle bewerkingen kan u dus online uw bewerkingen maken. Dit is ideaal voor iedereen die in de cloud gemakkelijk en snel afbeeldingen of logo’s wil bewerken.

canva voorbeeld

Gratis Alternatief voor Premiere Pro

Wat is Premiere Pro?

Adobe Premiere Pro is software die gebruikt wordt om video’s te bewerken. Dankzij verschillende lagen kan u verschillende soorten van media bewerken. Grote filmprojecten maak dan ook vaak gebruik van Adobe Premiere Pro.

Hoeveel kost Adobe Premiere Pro?

Premiere Pro kent een maandelijkse wederkerende prijs van €24,19 inclusief BTW.

Kdenlive als gratis alternatief voor Adobe Premiere Pro

Op kdenlive.org kan u het gratis alternatief voor Premiere Pro downloaden. De interface is iets vereenvoudigd maar het werken met verschillende lagen van media zal u snel bekend voorkomen. Op deze manier kan u dus ook aan de slag om gratis video’s te bewerken.

kdenlive

ActivePresenter als gratis alternatief voor Adobe Premiere Pro

Op de website van AtomiSystems kan u de gratis versie van ActivePresenter downloaden. Dit programma lijkt op Microsoft Powerpoint maar u kan het dan zien als de variant voor video en andere media. Het knappe aan ActivePresenter is dat u ook schermopnames en tutorials kan maken. Het programma is heel gebruiksvriendelijk en voelt al snel vertrouwd aan.

activepresenter

Gratis Alternatief voor After Effects

Wat is Adobe After Effects?

Adobe After Effects wordt meestal gebruikt in combinatie met Adobe Premiere Pro. Dit programma wordt gebruikt om video’s verder te bewerken met speciale effecten.

Hoeveel kost Adobe After Effects?

After Effects kent een maandelijkse wederkerende prijs van €24,19 inclusief BTW.

Natron als gratis alternatief voor Adobe After Effects

Natron is open source software dat u kan gebruiken om special effects voor uw video’s te monteren. Adobe After Effects is veel uitgebreider en sterker dan Natron maar voor veel gebruikers volstaat deze gratis versie van Natron. U kan het downloaden voor zowel Windows, Mac als Linux.

natron

Bonus: Hoe je zelf gratis alternatieven voor software kan vinden

Adobe (en andere software uitgevers) bieden nog heel wat andere programma’s aan. We hebben ons in dit artikel beperkt tot de bekendste voorbeelden. Heb jij misschien nog een ander interessant betalend programma gevonden?

Neem dan zeker eens kijkje naar Alternativeto.net

Op deze website kan je de naam van de software ingeven en Alternativeto stelt een gratis of ander alternatief voor.

Zeer handig dus als je met goede en betaalbare of gratis software aan de slag wil gaan!