Python is een van de populairste programmeertalen ter wereld. Om er zelf mee aan de slag te gaan zal je eerst Python op een correcte manier moeten installeren. In dit artikel toon ik je stap voor stap hoe python installeren eenvoudig en snel kan gebeuren.

Na het installeren van de laatste versie gaan we ook testen of dit goed gelukt is. Tot slot installeren we een betere IDE waarin je met Python beter en overzichtelijker kan programmeren.

De laatste versie van Python installeren

Python kent verschillende versies: waarvan Python3 (en Python 2) de populairste zijn. We raden je aan om de nieuwste versie van Python 3 te installeren.

Ga daarvoor naar https://www.python.org/downloads/ en klik vervolgens op de download knop. Nu verkrijgt u een installatiebestand op uw computer.

Open dit installatiebestand en doorloop de stappen om Python op uw computer te installeren. Tip: Voeg Python toe aan uw computer PATH. Deze optie zorgt ervoor dat Python beter wordt gevonden op uw computer, waardoor u later bijvoorbeeld snel extra pakketten (met pip) kan installeren. Deze optie zal u een beginner nog niet veel zeggen maar uiteindelijk wil je hier wel mee aan de slag gaan.

Controleren of de Python installatie gelukt is

Indien Python op uw computer geïnstalleerd is, zou het mogelijk moeten zijn om Python commando’s in te geven. Dat kunnen we nu even testen.

Optie 1: Python IDLE

Bij Python wordt de Python IDLE geïnstalleerd. Het is een kleine softwareomgeving waar je Pythonopdrachten kan invoeren. Open de Python IDLE via een zoekopdracht of zoek het programma in de map waar je python installeerde.

python idle

Voer een eenvoudig stukje programmeercode in en zie of Python het resultaat toont. Bijvoorbeeld: print(“test”) zou vervolgens ’test’ op scherm moeten tonen.

Indien dit gelukt is, is Python correct geïnstalleerd op uw computer en kan u beginnen met programmeren.

Optie 2: Windows opdrachtprompt of Mac terminal

Ook via de computer kunnen we controleren of de Python installatie gelukt is. Dat kan zowel via Windows als via Mac. In dit onderstaand voorbeeld tonen we dat voor een Windows 10 computer.

python windows 10 opdrachtprompt

Open de Opdrachtenprompt en geef ‘python –version’ in. Duw vervolgens op enter.

Indien Python werkt, zou de Opdrachtprompt de versie van Python moeten tonen (in dit voorbeeld Python 3.9.0).

Let op: Indien deze testmanier het gewenste resultaat niet toont kan dat zijn omdat u bij de installatie ‘PATH’ niet hebt aangevinkt. Dat wil daarom niet zeggen dat Python niet geïnstalleerd is, maar voor de zekerheid kan u het programma wel opnieuw installeren bij met het bijhorende Python ‘path’.

PyCharm installeren om met Python te kunnen programmeren

Dankzij vorige stappen werd Python al correct geïnstalleerd op uw computer en bent u klaar om met Python aan de slag te gaan. Toch geven we u deze ‘Pycharm stap’ graag mee als tip.

Een IDE -zoals Pycharm van Jetbrains – zorgt ervoor dat u overzichtelijker kan programmeren, met meer opties en overzicht.

Deze IDE (Integrated development environment) van Pycharm kan u downloaden op deze website: link

U kan hier kiezen tussen Professional en Community. Voor de meeste mensen is de Community-versie meer dan voldoende. De community-versie van Pycharm is bovendien volledig gratis.

Installeer de community versie van Pycharm op uw computer en open deze. Om een nieuw bestand te openen klikt u op File -> New -> Python file. Geef deze een naam en vervolgens krijg je een Python bestand waarin je Python code kan schrijven.

pycharm python testen

Ook hier kunnen we testen of de installatie gelukt is. We maken daarvoor weer een simpele app: bijvoorbeeld print(“hallo”) zou ‘hallo’ op het scherm van de uitvoercode (onderaan) moeten tonen.

Klik daarvoor bovenaan op Run -> Run en het programma zou de app nu foutloos moeten uitvoeren. Vanaf nu kan u Python code schrijven in deze IDE-omgeving. Code testen kan u vanaf nu ook via de ‘play’ of ‘run’ knop.

Conclusie

Python installeren is volgens dit stappenplan een koud kunstje. We raden je ook aan om het bijhorende IDE programma van Pycharm te installeren. Zo zal je veel gestructureerder en sneller Python code kunnen leren schrijven.

Nu is het aan u om uw Python vaardigheden aan te scherpen en knappe apps of scripts te ontwikkelen. Lees daarvoor ook ons vorige artikel: HOE LEER JE PROGRAMMEREN? | PROGRAMMEREN VOOR BEGINNERS (link)